:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Голям проблем със задни лагери на Passat B4

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Голям проблем със задни лагери на Passat B4

Мнениеот kiril_p » Съб 08 сеп 2007 21:12

Знам че има много теми относно прословутите лагери на задни главини на Пасат, но така и не открих решение на тоя проблем. Вие едното колело отзад много силно. Сменяни са вече 2 пъти комплекта лагери но така проблема и не изчезва. Колата отзад е с барабани. Доколкото знам единия(вътрешния) лагер стой от вътрешната страна на барабана и се вижда чак като барабана се свали. Или казано по друг начин последователността при монтажа е следната: щплент-законтряща гайка-стягаща гайка-шайба-външен лагер-барабан-вътрешен лагер и накрая семеринг. Цялото това чудо се монтира на задната главина. Естествено знам за тънкия момент при затягенето и всичките му там тънкости. Да обаче пак си вие. Интересното е че при опит за демонтаж на барабана с лагерите вътрешния лагер(или по скоро търкалящата му част) остава много здраво набита за смата главина. Реално се иска много голямо усилие - накрая излиза барабана със всичко останало, но тая търкалящата се част на вътрешния лагери си остава набита на главината. Стигам до извода, че може би задната главина е нещо дефектна и трябва да се смени за да спре най-после това виене дето е толкова силно все едно има втори двигател отзад. Знам, че най-лесното е да закарам колата на някой капацитет като Васил 1, но за жалост колата се намира в Свищов. Някой да има някакви идей?

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Съб 08 сеп 2007 22:42

що не пробваш с други гуми
(ако не си пробвал де)

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Съб 08 сеп 2007 23:27

При каква скорост се чува?

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 09 сеп 2007 8:48

възможно е и в лагерите да е проблема (т.е. да не са качествени).

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Нед 09 сеп 2007 9:41

Виенето се чува при всички скорости. Дори и като е вдигната колата на крик при завъртане на колелото се чува характерния шум от износен лагер. Това изключва вероятността да е от гумите. Най-странното е това, че с махането на барабана от оста едната част от вътрешния лагер остава набита толкова яко на главината, че няма вадене после. А не е набивана при монтажа :banghead:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 09 сеп 2007 9:46

понякога се получава така-нормално е. със скоба тоя лагер излиза почти без никакво усилие-скобата се стяга на ръка-няма даже нужда от ключ...
просто шенкела е с някакви стотни по голям произведен.
фатката е да се дръпне лагера отвсякъде едновременно иначе се заглавя адски лесно. и понеже в барабана нищо не го фиксира като тръгне да излиза-хоп гутоу. :wink:
тва не е причина-ако са сложени, смазани и стегнати правилно-няма да дават ядове. :wink:

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Нед 09 сеп 2007 10:51

А тогава проблема може ли да е в самия барабан? Или освен лагери нищо друго не може да е!?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 09 сеп 2007 11:13

може да е крив шенкел.

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Нед 09 сеп 2007 11:20

Смяна на шенкела значи. А лесно ли се сменя и какви пари може да е самия шенкел

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Нед 09 сеп 2007 13:08

къв шенкел ша сменяш ти като отзаде са барабанни?Шенкелите са ти отпред.Възможно е да стърже барабана като се върти ако е много ръждясал и е подпухнало от корозията да опира някъде.Може да са ти били пренатегнати лагерите и да са се скапали за норматив,може да имаш запекло цилиндърче и да не прибира след като отпуснеш спирачките или ръчната и да стърже феродото по барабана,А може и да си купиш лагери поне от eдна от изброените марки FAG,SNR,TIMKEN,SKF,koyo и да ги монтира някой дето разбира от това.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 09 сеп 2007 13:51

Danny boy написа:къв шенкел ша сменяш ти като отзаде са барабанни?Шенкелите са ти отпред.

ти ама абсолютно нищо не каза... :036:
според тебе барабана на какво се върти?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 09 сеп 2007 15:39

vaskoto1 написа:
Danny boy написа:къв шенкел ша сменяш ти като отзаде са барабанни?Шенкелите са ти отпред.

ти ама абсолютно нищо не каза... :036:
според тебе барабана на какво се върти?

Около остта си mhihi
Вярно,вземи си на старо шенкели и барабани,а защо не направо и дискове и апарати?

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Нед 09 сеп 2007 16:55

Сори не съобразих че на това също му викат шенкел.

Потребителски аватар
Plarol
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plarol » Нед 09 сеп 2007 23:59

kiril_p написа:Виенето се чува при всички скорости. Дори и като е вдигната колата на крик при завъртане на колелото се чува характерния шум от износен лагер. Това изключва вероятността да е от гумите. Най-странното е това, че с махането на барабана от оста едната част от вътрешния лагер остава набита толкова яко на главината, че няма вадене после. А не е набивана при монтажа :banghead:

За да се чува при това положение, лагерите трябва да са много, ама много зле.Ти какво чуваш като звук, "ромчене" или стържене и перовери ли дали барабана не опира в предпазния таз някъде.Също каза че си сменял лагери няколко пъти, има вероятност, както Danny boy каза, да ги затягаш много при което лагера може да се скапе и за по малко и от километър.Баща ми ми е казвал, че е по добре за лагерите да са малко хлабави отколкото да са без грам лувт(за лагерите на главините говорим)

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Пон 10 сеп 2007 8:07

Колкото и да ги затягам или охлабвам лагерите звука си е същият. Шума наистина не е точно виене като виене от заден лагер. Шума е нещо като буф-буф-буф. В смисъл пума не е постоянен както виенето да речем ами е на пресекулки ако мога така да го кажа. Оглеждал съм барабана и всичко около него. Не бих казал, че опира някъде. Пак казвам - като вдигна колата на крик и като завъртя колелото определено се чува точно шум на износени лагери. Накладките от време на време потръкват особено ако съм използвал ръчната но при натискане на педала или при опъване на ръчната тоя шум си изчезва и остава само тоя от лагерите. Явно ще взема едни хубави лагери SKF, ще сложим тях и ако продължава и с тях ще се сменя шенкел. Пак питам - лесно ли се сменя тоя шенкел и какви пари струва. Като гледам е захванат с някакви болтове

Върни се в “Passat”