Размисли за масло МОТУЛ 15В50 и кога да го сменя?
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Размисли за масло МОТУЛ 15В50 и кога да го сменя?
Карам вече 9000 км с МОТУЛ 15В50 , долял съм 0.5 литра и имам още 0.5 литра за доливане ...засега е на макс. Много съм доволен от това масло. Въпроса ми е дали мога да карам и над 10 000 км , например 12 000, щом имам още масло за доливане , без да е вредно за двигателя?Другите масла с които съм карал съм ги сменял на максимум 8 000 км. Намислил съм да го сменя преди зимата пак с МОТУЛ 10В40 .
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Бившия ми Пасат (понастоящем служебен във фирмата) 1.8RP 90-та година успяха да му врътнат около 30 000км без да сменят същото това масло (мотул 15В50) така че можеш много да караш с него ама въпроса е доколко е полезно.Всеки приема смяната на маслото на 8000-10000км за добро пожелание ама али двигателя мисли така?
Докато аз карах Пасат-а (със сменени гумички) за 10 000км ми е свалял маслото с не повече от 0.5Л (за 30 000км е свалил с около литър и малко - днес го засекох понеже никой не му и долива) ама не ми се е налагало да доливам (винаги съм го сменял на не повече от 10 000).Разбира се поради ред ричини можеш да отложиш смяната с около 1000-2000км (дали финансова дали липса на време за смяна няма значение) ама е желателно да не се превръща в тенденция.
Успех!
Докато аз карах Пасат-а (със сменени гумички) за 10 000км ми е свалял маслото с не повече от 0.5Л (за 30 000км е свалил с около литър и малко - днес го засекох понеже никой не му и долива) ама не ми се е налагало да доливам (винаги съм го сменял на не повече от 10 000).Разбира се поради ред ричини можеш да отложиш смяната с около 1000-2000км (дали финансова дали липса на време за смяна няма значение) ама е желателно да не се превръща в тенденция.
Успех!
- тръба
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
То малко зависи и от стила на каране.Ако си състезател,сменяш 1000-2000км.по-рано.По темата:Сменяй!juve написа:А на колко пише че трябва да го сменяш ? на дизеляците знам ама иначе ..... на колкото пише за двигателя ти да го сменяш - на толкова го и правиш...какво има да се разсъждава тук не разбирам
По-добре сменяй навреме - може да си спестиш евентуални бъдещи проблеми, в противния случай може и на късмет да разчиташ.
Колкото до цените, има ги и тук:
http://www.prospeed.bg/
Аз лично избрах MOTUL 6100 Synergie+ 10W-40. Купих го от Prospeed на цената от сайта. Като масло е супер, само с такова ще карам и в бъдеще, но втори път при тях няма да го сменям.
Има и магазин на Оборище (между Черковна и Ситняково) отдясно, но цените там са по-високи.
Между другото се сетих за един познат с такси, кара повече от 35 г, слага от най-евтиното масло, но го сменя на 3000 км. Може пък това да се окаже по-добър за двигателя вариант
Колкото до цените, има ги и тук:
http://www.prospeed.bg/
Аз лично избрах MOTUL 6100 Synergie+ 10W-40. Купих го от Prospeed на цената от сайта. Като масло е супер, само с такова ще карам и в бъдеще, но втори път при тях няма да го сменям.
Има и магазин на Оборище (между Черковна и Ситняково) отдясно, но цените там са по-високи.
Между другото се сетих за един познат с такси, кара повече от 35 г, слага от най-евтиното масло, но го сменя на 3000 км. Може пък това да се окаже по-добър за двигателя вариант
- jagler
- Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
- Двигател: CFFB-2014
а ти какво смяташ че твоя двигател е перфектен току що излязал от завода ли ,аз на моя съм слагал 10w40 и ми похлопваха хидро повдигачите сега съм с 15w40 и си пее ,така че никой не е сигурен в км. на колата си колко са може и на 300к да са ти сигурен ли си в твоите...?mafiota написа:Колеги не ви ли е много гъсто това масло? имате ли проблеми като палите зимата, а това масло не се ли препоръчва за доста "поохлабени" двигатели?