три пъти ми изгаря комутатора на passat 2.0GL-92g.

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
syncrony_x
Автомобил:
Двигател:

три пъти ми изгаря комутатора на passat 2.0GL-92g.

Мнениеот syncrony_x » Пон 13 юни 2005 11:48

като се научиш да спазваш правилата-заповядай с въпросите!

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 13 юни 2005 11:50

Като започнеш да пишеш, от дясната ти страна има едно нещо, което се казва ПРАВИЛА ЗА ПИСАНЕ ВЪВ ФОРУМА!!! Прочети ги все пак

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Пон 13 юни 2005 15:37

Защо дефектират комутаторите на ФВ-то не е ясно. Само е факт, че това е често срещан дефект. На моя Пасат'95 проби изолацията под накрайника за високоволтовия кабел към делкото и искрата прехвърляше на маса. След 2 - 3 км. мъки на 2 цилиндъра, гърмежи и ритане на мотора колата окончателно спря. Добре, че беше в София. Оправяне - нов комутатор. Имам съсед с малък сервиз. За няколко месеца смени пробили комутатори на два Голфа 3ка, и едно Поло. При всички проблема беше един и същ - спукана изолация. В нета изстрадал американски собственик на Пасат с ВР6 двигател си разказваше мъките с комутатора - бил сменил вече няколко. За ВР-а били доста скъпи, защото били два ком. в един корпус. Проблемът според човека била напуканата пластмасова изолация, която позволявала да влиза влага и замасява високото напрежение. Като решение беше залял корпуса на новия комутатор с дебел слой епоксидна смола. Според него дефекта не се проявявал повече. Мислех да правя същото, но предполагам, че комутатора, който ми се скапа е оригиналния т.е. изкарал е 10 години. Голфовете и Полото с дефектирал комутатор бяха също на около 10 год. С новия комутатор се надявам проблемът да не се появи през следващите 10 години, а дотогава да съм го сменила Пасата с по-нов модел :)

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Пон 13 юни 2005 22:11

Явно си е марков проблем.Моя също изгоря в следствие на пукнат корпус и влага.Решението - втора употреба за 80 лв.
Важното е друго.Вечерта се оплаках на един "жичкаджия" и той ме плясна зад врата.Комутатора се слагал на котлон за да изсъхне и после ставал за употреба отново.До колко е прав идея си нямам.Думите му бяха "То няма какво да му изгори.Правил съм го на няколко такива"Аз лично така и не пробвах

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 15 юни 2005 20:13

Syncro написа:Явно си е марков проблем.Моя също изгоря в следствие на пукнат корпус и влага.Решението - втора употреба за 80 лв.
Важното е друго.Вечерта се оплаках на един "жичкаджия" и той ме плясна зад врата.Комутатора се слагал на котлон за да изсъхне и после ставал за употреба отново.До колко е прав идея си нямам.Думите му бяха "То няма какво да му изгори.Правил съм го на няколко такива"Аз лично така и не пробвах

Kато го сложиш на котлон си приготви предварително паричките за нов. При температура над 100 градуса са изпищели всички транзистори и интегрални схеми или са се поразпукали , я кристали, я "точковите заварки" на изводите им.Кристалите им са прегерли вече и не са стока..На котлон ако можеш да поддържаш температира 40-50 градуса максимум можеш да премахнеш влагата в чиповете и кристалите, но след като е попаднало влага там нямаш 100% гранция , че ще се оправи процеса. По важно е да не се допуска проникване на влага. При първи признаци на микропукнатини на блока да ги залееш я с епоксидна смола , я с силикон за да се спре процеса.

Върни се в “Passat”