Сваляне на генератор

Техническа и сервизна информация за Passat
mitni
Автомобил:
Двигател:

Сваляне на генератор

Мнениеот mitni » Вто 13 ное 2007 14:57

Здравейте,колеги.Днес ми изви генератора и реших да го сваля за ремонт.Да,ама не.Свалих ремъка и опитах да отвия гайката на планката към двигателя - не мърда :evil: Не посмях да я напъвам да не откъсна всичко.Видях че има някаква шпилка или болт която излиза през капака на агренажния ремък,но не става нито с ключ,нито с шестограм.Ако някой е в час - помагайте.Колата е 1.8 ми,без климатик,abs

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 13 ное 2007 15:22

Този долния болт дето излиза през дупка в капака на ремъка, би трябвало да е вътрешен шестограм, ако не е сменяван нещо. Не помня размера, може би 6-ца да беше.
Другите 2 отгоре би трябвало да се развият сравнително лесно.
Принципно и трите се разхлабват при всяко натягане на ремъка, не вярвам чак толкова да са запекли.
Може да им напръскаш резбите обилно с WD40 или нещо подобно и да пробваш пак след ден два. :-)

б-ИВАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот б-ИВАН » Вто 13 ное 2007 17:21

Със шестограм е!Пръскай с магии предварително.Не се пробвай с "Г"образните,само ще заоблиш главата.Трябва ти шестограм от качествен комлект...и почукване.Успех!

Потребителски аватар
val-kat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот val-kat » Вто 13 ное 2007 21:02

Определено си е шестограм,ама без почукване не минава( и вълшебни думички зедължително) и пръскай обилно. От любопитство какъв е точно проблема със заряда ти щото ма тормози и мен едно "проблемно" недозареждане даже съм пуснал и една тема?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 13 ное 2007 21:46

Става с Г-образен, ако е качествен! Г-образните ключета не са само китайски. :-) Има и хубави и много здрави. Има и с удължено рамо.
Специално за оня долния болт е по-удобно с Г-образен с дълго рамо, защото ремъка минава много близо и за вложка от гедоре може и да няма място, особено ако ремъка е поразтегнат вече и генератора е отишъл доста нагоре.
Важното е първо с тънка отвертка да се почисти гнездото в главата на болта от кал, и ключа да влезе хубаво в него.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 13 ное 2007 23:31

Да, имбус 6 е.
Но моя някой го беше мъчил с гаден ключ, беше поразхлабен, та се наложи да търся имбус, дето пишеше че е 7, с набиване го вкарах и си излезе, гадта мръсна!

mitni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitni » Чет 15 ное 2007 0:03

Наистина е шестограм 6.Купих качествен,немски, и с малко напън се отви.Благодаря на всички за съветите :D .При мен проблема не е в зареждането,а в лагерите - просто задраха.Утре ще ги водя на "доктор" и ще напиша резултата

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 16 ное 2007 20:08

б-ИВАН написа:Със шестограм е!Пръскай с магии предварително.Не се пробвай с "Г"образните,само ще заоблиш главата.Трябва ти шестограм от качествен комлект...и почукване.Успех!

Има и качествени Г-образни...не така с рогите... :D

б-ИВАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот б-ИВАН » Съб 17 ное 2007 22:39

silent написа:
б-ИВАН написа:Със шестограм е!Пръскай с магии предварително.Не се пробвай с "Г"образните,само ще заоблиш главата.Трябва ти шестограм от качествен комлект...и почукване.Успех!

Има и качествени Г-образни...не така с рогите... :D

Дааа,има качествени.Случвало ми се е да се чупят обаче,не се огъват,не се мачкат,само кават - прас и...,а са купени от "Киров",но темата не е за тук

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Съб 17 ное 2007 23:44

После като слагаш алтернатора да знаеш че като завиеш обратно този дълъг шестограм алтернатора няма да затегне а ще може да се движи.Направено е като опора и като сменяш или опъваш ремъка да работиш само с един болт - този с назъбената гайка с който обтягаш.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 19 ное 2007 10:50

Не бива само с болта с назъбената гайка! Като минимум трябва и този горе дето държи планката към двигателя да се охлаби, защото планката трябва да може да се мести нагоре надолу при натягане на ремъка. Болта описва "дъга", а планката за по-евтино са я направили права, затова е нужно.
А долния болт - поне при мен трябва да се разхлаби, иначе генератора много трудно се мести.

mitni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitni » Вто 27 ное 2007 9:26

Благодаря на всички за помоща :lol: За да довърша темата -ето и резултата.Отнесох алтернатора на Козлодуй.Смяна на лагери,четки и ротор с работата -70 лева.Време -3 часа.

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Вто 27 ное 2007 10:47

колега като си сменял лагерите,дали си погледнал размерите и каква цена са,благодаря предварително

mitni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitni » Пон 03 дек 2007 10:03

IVAN MAKSIMOV BICHOVSKI написа:колега като си сменял лагерите,дали си погледнал размерите и каква цена са,благодаря предварително

не съм ги видял,но казаха че има три вида - по 8,12,21 лв

Върни се в “Passat”