табло

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
stoyan0264
Автомобил:
Двигател:

табло

Мнениеот stoyan0264 » Пон 03 дек 2007 11:41

Здравйте колеги!
Имам следния проблем : пластмасата , която е на таблото(от врътките за парното до горе , където са отворите на парното) се спука (спукаха ми я в сервиза ония педали) и после се досчупи.Разглобих да видя как е и ми се дорева ония в сервиза я бяха направили на части и после я лепили , че чак залепили и панела с трите врътки на парното.Искам да си я купя от някоя морга.Разглобих всичко , но не мога да освободя отгоре от духалките на парното(централните 2)Мога да ги счупя ама не ми се ще.Бих искал да ми дадете някакъв съвет как да процедирам.Да ги лепя после пак не върви ще се счупят пак.А искам да си сложа МП3 плеър там и да не се лашка.Сега имам касетофон и се разхожда - по баирите иска да излиза към мен.
Благодаря ви првдварително!

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 03 дек 2007 12:40

Аз си направих нова такава "скара" от ламарина дебела 2мм. Върху ламарината залепих видимите остатъци от оригиналната пластмаса, за да изглежда горе-долу добре.
Голяма играчка беше, цял ден, но стана "вечна" скарата. :-)
От моргите и да намериш, ще е същия трошляк. Швабите са се изложили с тая част и то много.
Специално горе, просто отрязах остатъците от скарата от духалките (духалките изобщо не съм ги свалял).

Потребителски аватар
stoyan0264
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0264 » Пон 03 дек 2007 12:47

Много благодаря колега.
Смятай че се връщам от работа и ги подлепям тези манипулации.
Исках да попитам и някои от врътките на парното не бачкат.Видях че имат нещо като жила , на 2 от тях се бяха измъкнали броните и като въртя се опъват заедно с тях и ефекта е нулев.Как се оправят?
Благодаря!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 03 дек 2007 15:51

psstv18rp написа:Аз си направих нова такава "скара" от ламарина дебела 2мм...

Би ли споделил малко повече информация, че вчера и моето табло се разпадна.

Потребителски аватар
stoyan0264
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0264 » Вто 04 дек 2007 13:47

Сега ще се опитам накратко!Извинявай че не успях още вчера да отговоря ама все пак съм на работа.
Моето се разпадна и някои части ми останаха в ръцете даже.Почнах да го свалям , ама голям зор не мога да го освободя от горе откъм духалките.Прочетох тук малко и не издържах психически.Хванах и отрязах таблото с ножовка.Срязах пластмасата точно под дупкта за касетофона(от дългата част на дупката по посока на таблото с уредите-има нещо като канал и там срязах)Събрах частите и внимателно ги залепих с канаколит.Ако ги лепиш на място има напрежение на пластмасата и нишо не става , само ще се изнервиш и ще се омажеш с лепило.След като постои 1 час залепената пластмаса , хващаш и заливаш слабите места (без значение дали е имало счупване там или не-например игълчетата ) с лепило , от рода на ХЕЛМИТЕКС.То като засъхне става еластично.Оставяш да позасъхне 24 часа и го монтираш внимателно.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 04 дек 2007 14:30

На мен ми е по-интересно с ламарината как се прави и как се напасва за копчетата. За лепене моето табло не става - вече е лепено няколко пъти(не от мен, но личи) и парчетата са поне 15.

Потребителски аватар
stoyan0264
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0264 » Вто 04 дек 2007 14:53

Ясно колега.Нямам представа как става този номер.Може би се прави по-опростена скара,защото тази е супер сложна.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 04 дек 2007 15:33

Колега, лепенето е временно решение, аз моята я лепих 2-3 пъти - не става. Подложена е на големи натоварвания, носи и касетофона и усилията от жилата на парното... Тъпо са я измислили.

За ламарината:

Първо, много по-лесно ще стане ако се намери лист дебел алуминии, аз обаче не намерих. :-( Ако се намери такъв лист, дебел около 3-4мм, то може просто да се изреже по формата на цялото място (всичко от духалките надолу, вкл. облото място вляво от касетофона), и в него да се изрежат отвори (с зеге и пила) за блока с 3-те врътки за парното, за касетофона и 4 отвора за ключовете. После отгоре трябва да се залепят остатъците от оригиналната пластмаса (панела вляво от касетофона, панелчето вдясно от него и каквото е останало от скаричката около ключовете), другото не се вижда - достатъчно е да се боядиса черно. Единственото в добавка към листа ще са някакви подложки (или дебели шайби) които да го отдалечат малко в долния край.

От ламарина е по-трудно, защото е тънка и освен описаното по-горе, трябва краищата да се подгънат с около 1см напред, за допълнителна здравина, което е особено важно отгоре над касетофона (остават 2мм, което без подгъв е слабо). Всъщност май ползвах 1.5мм дебела ламарина а не 2.
Проблема е че формата на нещото не е точно правоъгълна а надолу се стеснява, което естествено прави подгъването по-сложно, с подрязване и фини заварки тук там.
Иначе след като се направят подгъвите остава да се подгъне долния край като стъпало, или да се завари друго парче, пак с цел дистанциране, след което всичко е като описаното с алуминия.

Закрепването отдолу е със 2та стандартни винта, нагоре е хванато с 2 самореза в таблото (идеално става!), някъде на нивото на 4-те ключа.
Горния край се заглавя в долната част на пластмасата с духалките (има фриз някакъв там).

Не става 100% като оригинала, защото оригиналната скара е стъпаловидна, а тази самоделната е плоска, но реално не се забелязва.

Ще се опитам да кача снимки на самоделната скара, май имах две някъде.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 04 дек 2007 15:51

Ето и снимките.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=198087

Първata e поглед на скарата отзад.

На втората e отпред, вече съм залепил "видимите" останки от оригинала със силикон.

Обаче снимката е на "погрешното" лепене. :-) За да стане правилно, трябва под "останките" да се залепи нещо с дебелина около 5мм, за да може така залепените остатъци да се изравнят с останалите панели по таблото. Този вариант не съм снимал.

Вижда се и че съм използвал панелчето вляво от касетофона за самоделната ми LED индикация за ламбда сондата и напрежението. Самия самоделен индикатор подпира скарата на втората снимка.

Скарата е грубо боядисана. Няма смисъл от качествено боядисване, защото нищо от нея не се вижда.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 04 дек 2007 16:25

Уеуееееее :D
Чувствам се уеееко обезсърчен - с моите 2 леви ръце ...

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 04 дек 2007 16:29

Ми аз писах - "цял ден играчка". :-)

Върни се в “Passat”