Здравейте колеги. Тук в Разград, диагностиката на автомобили е като тука има, тука няма. След мнения на майстори от "дросел" "дебитомер" "датчик", та чак до съединител и разбита предница, и след неуспешен контакт с търсачката на сайта пускам една питанка:
Значи карам си аз 1ва, 2ра, 3та.. идва легнал полицай, пешеход завой или каквото и да е там, махам си крака от газта и след секунда, се започва едно невъобразимо лашкане, което ако не подам газ, или не изключа от скорост прераства в бруталия, караща чак окачването да чука! Прави го на абсолютно всички предавки. На бензин малко по-малко - но все пак го прави. Прави ми впечатление, че сутрин, когато е студена, е едва забележимо, но това може би се дължи на това че смукача работи. Отначало, бяха казали че е центровка?! и аз най чинно смених ангренаж + всички ролки. После реших да мина евтино и смених свещи (NJK), разлика нулева освен това че разхода ми падна с няколко стотин грама. Когато докосна крака си до педала на газта чувствам буквално ритане. Най логично в главата ми звучи да е дебитомер, на който моторчето е износено и се опитва да си измисли къде се намира педала.. Но след почистване няма разлика. Така или иначе ще купувам каквото трябва, защото не обичам такива работи, идеята е по-скоро (евтино) да открия проблема. Съпътстващите симптоми са понякога трудно влизане на скорост, силно виене на втора, леко на трета четвърта и пак силно на 5-та ако въобще има нещо общо. За мен съединителя е добре, защото отделя посредата, и ако дам газ на пета изгасва, както и въртенето на гуми не и е никакъв проблем (опит само за проба).. А още нещо което се сещам, карам с 10-40 кастрол ман филтър с клапан, но понякога повдигачите дрънчат на умряло. Понякога обаче, това е или при дълго време на празни обороти, или при дълго каране на високи такива. Сложиш добавка Лики Моли специално за повдигачи на VW ама ефекта е нулев.. Друго насочващо не се сещам :)

B5 1.8 ADR Variant, педала на газта ме рита
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: B5 1.8 ADR Variant, педала на газта ме рита!
И при мен го имаше същото нещо (1.6 мотор), но не толкова силно изразено - само леко придърпване без газ, и с малко такава на ниски обороти, заедно с неравномерна работа на празен ход. (пукане) Оказа се центровка на делкото.
Хм.. При мен май няма как да се центрова делкото :Д
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Дай малко предистория - от кога е така, по това което чета, има и температурна зависимост - датчика в час ли е? Ламбдата? Също така и това с мисленето къде се намира педала е работа повече на ТПС-а - той наред ли е?
Така е от както я купих. Датчика мисля че е добре, държи си обороти стабилно не ги менка, за ламбда сондата нямам представа. Само знам че джамбазите бяха свалили катализатора и средното гърне та слагах цяла генерация.. Със резонансно гърне вместо катализатор, защото не намерих такъв.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Както и да го мислиш,без диагностика няма да стане!
Значи трябва да се отиде до някой по-голям град явно. Просто пуснах темата, да не би някой да е имал сходен/аналогичен проблем, та да си спестя малко ненужни смени на компоненти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Отпусни си жилото за газта,и тогава ходи на диагностика.При натегнато жило дава същите симптоми.Има някакъв проблем с оборотите и някои ти е натегнал жилото.
Благодаря! Прави ми впечатление че на студена кола, когато смукача работи дефакто проблема го няма. Ще опитам това макар че ми е мътно.. Иначе дросела е добре, защото ми гори малко, а върви много!
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Точно така е. Жилото има една фиба,с която се определя колко да е опънато.Ако го изпънеш много,дросела започва да ти "рита" педала, защото заводски има предвиден един свободен ход на дросела (където се мести от ел. мотора) и чак след него вече да дава отражение на газта. Когато опънеш жилото,обираш този свободен ход и при нормалната работа на дросела, жилото започва да се мести заедно с колебанието на празния ход и се получава това ритане. Отпусни жилото и всичко би трябвало да е ок....само че ако колата е имала проблем с празния ход преди да го опънат,ще се сблъскаш с него :)

-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Колега при мен го прави на газ /от бедна смес на газ/ като увелича газта се оправя.
Re: B5 1.8 ADR Variant, педала на газта ме рита
Освободих жилото до край. Колата като цяло се държи доста по-добре, на бензин проблема изчезна, а на газ намаля. Ще ходя да тормозя газаджията тея дни :) И ми намирисва на нов изпарител :)