проблеми със смяна на антифриза Б5

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Vanich
Автомобил:
Двигател:

проблеми със смяна на антифриза Б5

Мнениеот Vanich » Пет 28 дек 2007 19:41

Здравейте!
Passata 1.9 TDI, AVG го купих със син антифриз както на всички коли които съм карал до момента. След известно време установих, че трябва да е червен (алуминиеви части в двг). Един приятел които каза че смяната е елементарна и го смени. Хубаво обаче след наколоко дни аз реших да хвърля едно око на течността и ми се стори тъмно оранжева. Ровех се във форума и във една от инструкциите за експлотация пишеше, че може да има повреди по двг ако се смеси червен със син антифриз, и че в резултат се получава оранжев цвят!!!! Малко се СТРЕСНАХ, като си помислих с какви пари мога да изгоря.. И реших веднага (по празниците) да корегирам нещата дни звънях по сервизите, които посещевам, но или работеха до обяд или бяха заети.....(ела след нова година). На Vaskoto не съм му звънял защото последно правеше някакви ремонти и два пъти ме беше резнал.
Та реших сам да си реша проблема. Купих, 3л. червен антифриз за 24лв, 1:1 с дестилирана вода нали събира около 6,5.
Видях в форума, че има някаква пробка за източване на течноста, но на практика швабите не знам въбще за какъв х...й са я сложили тъй като е зад бронята и въпреки, че махнах част от панелите на същата, тази пласмасова пробка, която се върти на ръка ( има формата на ключ за включване на котлон, но е доста по малка ) се движи зверски трудно. Направих десетина оборота, но видях че не тече и е със супер ситна резба, поради това махнах маркуча, които излиза от термостата към радиатора всичко изтече около 6л. ми се стори на мен. След това напълних с вода, около 5 мин. работи на място и източих. Наливам антифриза и виждам, че като сипах третият литър остана малко в казанчето, сипах 0,5 литър дестилирана вода и казанчено се напълни до горе. Предположих че трябва да поработи малко за да се обзвъдуши. Но резултата след ръчакането на втора и трета беше още около 0,5 л.
Простите сметки сочат само 4л течност, занчи е останала 2.5л оранжева гадост, която според швабите ще ми скапе двг.
Въпросчето ми е някой има ли представа до колко е опасно това??? някои патил ли е от подобни самодейности??? повече въобще не ми са занимава с АНТИФРИЗ !!!

P.S. няма да ви казвам на какво ми приличат ръцете след интервеция с пробката ... рани, масло и още нещо..

Потребителски аватар
dpassat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dpassat » Съб 29 дек 2007 11:21

Цвета на антифриза няма значение за работата на системата а е фирмен индикатор. За този автомобил алуминиевите детайли се защитават от органичния антифриз който има безвредни за системата корозионни инхибитори. На ВАГ групата той е розов или червен на повечето производители. Повечето "сини " антифризи са неорганични и техните корозионни инхибитори са активни към алуминия и т.н.т. По евтини са и клиентите ги предпочитат като сравняват цена, а не качествени показатели. Та на въпроса- смесването на двата антифриза като типове прави органичния не толкова мек и безопасен към алум. детайли. Но ще продължи да смазва и охлажда. Няма да замръзва ако е концентриран правилно. Ако колата е карана дълго време с неправилен продукт, проблемът може вече да е факт, дори и след промивка и смяна. Това което може сда се случи е да протече системата или питинг или високотиемпературна корозия. Правилно си промил и заредил с антифриз но дали червения цвят и спецификацията отговарят си знаеш ти. Ако в системата има ръжда логично е червеното да се оцвети, това за синъо и червено е несериозно. Дано си ме разбрал. На 100% не можеш по този начин да източиш системата. Има хора във форума които ще ти помогнат да си решиш проблема и Ваското е един от тях. Просто не си оцелил момента. Весели празници.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 29 дек 2007 18:05

В ръководството за експлоатация на Пасата е изрично упоменато антифриза Г12 да НЕ се смесва с друг вид охлаждаща течност,като признак за което е оцветяването в кафяво.Г12червения в Порше БГ мисля че струваше 17 лв.за 1.5л.Оттук нататък...решавай си :wink:
П.С.Имам предвид ръководството което върви с колата,не от нета

Потребителски аватар
The Bear
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: проблеми със смяна на антифриза Б5

Мнениеот The Bear » Пон 31 дек 2007 18:02

Потребителски аватар
sasho_mf
Автомобил: Toyota Corolla Verso
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Пон 31 дек 2007 19:26

Мисля че малко се вманиачавате на тема антифриз колеги.От една година карам с антифриз от Лукоил зелен или син незнам е и не съм имал никакви проблеми.А и естествено че произведителя на антифриз ще ви накара да купувате от неговия фирменния.Карайте си колите и тва е .

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Пон 31 дек 2007 22:31

sasho_mf написа:Карайте си колите и тва е .

:да:
Весело посрещане на всички!

Потребителски аватар
kacho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacho » Съб 12 яну 2008 22:20

на мене майстора в сервиза ми се сепна и каза, че само с червен трябва да е и ми е.. майката с 1л 16 50лв

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Нед 13 яну 2008 8:26

kacho написа:на мене майстора в сервиза ми се сепна и каза, че само с червен трябва да е и ми е.. майката с 1л 16 50лв

Много бе бате, аз за 18лв си купих 2л.

Потребителски аватар
mony124
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mony124 » Нед 13 яну 2008 10:38

Ако на някой му трябва G12 нека пише взимам го с отстъпка ! Трябва да се поровя из документацията и ще кажа точна цена ! Но определено не е от споменатите тук, а много по-малка.

Потребителски аватар
Vanich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vanich » Нед 13 яну 2008 10:43

mony124 написа:Ако на някой му трябва G12 нека пише взимам го с отстъпка ! Трябва да се поровя из документацията и ще кажа точна цена ! Но определено не е от споменатите тук, а много по-малка.

I.G.A.T. - G12 - 12.5лв. за 1.5л.... по ефтино от това има ли??

dimitar iv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimitar iv » Нед 13 яну 2008 11:15

А от къде го взимате ? Освен от Порше де.

Потребителски аватар
kacho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacho » Нед 13 яну 2008 14:18

Много бе бате, аз за 18лв си купих 2л

много е, така е, но тоя от сервиза каза, че купуват само от Ауто Плюс и на мене ми се стори, че явно е толкова, не очаквах да товарят толкова от Ауто Плюс

Потребителски аватар
vetmed
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vetmed » Нед 13 яну 2008 23:44

В един магазин намерих антифриз на който пише че е D12, цвета му е червен. Попитах продавача за G12 а той ми отговори че няма такъв и това което търся е D12. Дали може да го използвам като алтернатива според вас?

Потребителски аватар
Vanich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vanich » Пон 14 яну 2008 1:49

Малко те е метнал по върбите :lol:
G12 пише на казанчето на антифриза и в ръководството, ти си преценяваш на кой да вярваш!!! :deal

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Пон 14 яну 2008 11:20

vetmed написа:В един магазин намерих антифриз на който пише че е D12, цвета му е червен. Попитах продавача за G12 а той ми отговори че няма такъв и това което търся е D12. Дали може да го използвам като алтернатива според вас?

Мамка им и търгаши да е.а, няма да ти помогне, а ще те излъже неговата кожа!!! :evil: Дано не си си купил от така известния Д12

Върни се в “Passat”