проблем със скоростния лост на б5
проблем със скоростния лост на б5
здравейте колеги колата е б5 1.8 20в 97г., проблемия е следният, в скоростния лост се появи неприятен луфт (ляво-дясно), който е доста дразнещ,т.к.сега 3 и 5 влизат малко трудно,може би различно. Преди в положение свободна, само бутах лоста напред и влизаше 3-та, а сега иска и леко в ляво, а 5-та когато лоста отиде прекалено в дясно и не влиза. Проблема не е в ск. кутия ,т.к. това става и при незапален мотор, с или без съединител,иначе си влизат както преди само дето малко трудно се уцелват. Истината е ,че се е появил луфт (ляво-дясно). Сигурен съм че е някое тампонче или пък втулка няква в ябълка в долната част на лоста. НЯКОЙ да има идея за проблема, или пък да знае как се сваля лоста от долния му край,под декоративната кожа, мисля си че там се крие проблема. п.с. благодаря ви предварително!
Здравей колега.Лоста като такъв надали има отношение към проблема.По вроятно е от т.нар. избирач,който стои монтиран към скоростната кутия,а лоста е захванат към него.Понякога с настройка на избирача проблеми като твоя се отстраняват,но в други случаи(когато избирачът е износен) се налага неговата смяна.Ако не си много на ти с механиката(сглобки,луфтове,износване....) по-добре не се захващай сам да разглобяваш,защото после може и на други положения(предавки) лоста да не влиза.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако ти се занимава-направи следното-на загасен мотор и натиснат съединител включвай последователно 1,2,3,4,5 и R няколко пъти.След това бутни лоста надясно-докрай като го пуснеш лоста трябва да се върне са в положение от което само назад и напред да можеш да включиш 3 и 4 скорост.Ако това не стане-вдигни нагоре коженото мехче околоста-ще видш 2 гайки.Отпускаш ги и натискаш лоста надясно-докато опре,задръж лоста така и натисни кутията под него наляво-при това положение стегни гайките.Повтори теста по-горе и ако се налага напнави реглажа в обратните посоки.Ако така не се получи-отиваш в сервиз за да ти регулират лостовете на предавките които са проблемни.Двата лоста и болтовете им се виждат пред лоста на скоростите(когато е свален маншона на лоста).Успех!
работата стана много интересна отидох при майстора и лостовата сиситема, която бях взел предварително-2 употреба се оказа различна от тази на колата, лоста за превключване(касия) е само един с шарнир в единия край(от към кутията).Но майстора ко гледа..... и вика имаш теч на масло от кутията, оказва се няква тапа която е на едно шибано място, от лявата страна,дето влиза вътрешното каре(пасажерското), та стегнаха я(след голямо кличене и разглобяване на разни предпазни капаци) и отидох за тампон че и той излезе скъсан (на кутията,ляв) и като тръгнах, лоста взе че сам се оправи, нямаме идея какво може да е, може би нещо свързано с налягането на маслото в кутията, та лоста вече си е стегнат и скоростите влизат като удома си.......... това е от мен, незнам дали ще помогна, само толкова мога
- drakano
- Автомобил: S6 2.2TQ ABT
- Двигател: AAN
- Контакти:
Току що ходих да ми видят тампоните на скоростната кутия, но резултат няма тампоните са като нови и левия и десния.Странното е че има луфт на лоста или по-скоро на връзката между лоста който идва от купето и този който влиза в скоростната кутия.Вече не знам от къде ми идва проблема и се чудя дали да не разглобя самия лост за скорости в купето, там като махна маншона има две гайки които смятам да развия и да се опитам да регулирам луфта който имам на лоста в купето.Ако някой знае майстор който да е специално на ти със скоростни кутии да казва.
- drakano
- Автомобил: S6 2.2TQ ABT
- Двигател: AAN
- Контакти:
Понеже мненията са много разнородни и проверих какво ли не, а все не мога да открия какъв е проблема с мойте скорости. Днес разглобих скоростният лост от към купето и от това което видях си правя извода, че там където става връзката между скоростният лост и щангичката която отива към скоростната кутия е хлабава.За съжаление има две контра гайки, които не мога да развия с наличните си инструменти и не мога да стигна до тази връзка, в най-лошия случай ще сменя лостовата система до скоростната кутия, пък да видим дали тогава ще ми прави проблем.