Загряват ли Ви Б3 с незаводска клима?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
DJ_TOLYO
Автомобил: Passat Variant
Двигател: 2E 1991

Загряват ли Ви Б3 с незаводска клима?

Мнениеот DJ_TOLYO » Съб 23 фев 2008 21:08

Загряват ли Ви Б3 с незаводска клима повече от нормалното или е само при мен? Вече се убедих и зима и лято постоянно съм на перка из града и по баирите. Някой ще кажат нормално е за градско и за баири... Според мен - Не, не е нормално, постоянно да съм на перка. Просто проблема според мен е че на допълнително слаганата клима радиатора и се намира плътно пред другия и спира охлаждането му. И така точно след 20 минути градско зимата, а лятото и по-малко вече съм на 90 градуса и тръгне ли перката няма спиране... :(

А някой ако е измислил някакво решение на проблема може да го сподели... Аз вече си мисля варианта да се простя с климатика, да изхвърля радиатора му, че ми писна постоянно да карам с включена перка и да се притеснявам какво ще се случи, ако вземе да не се включва и прегрея :(

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Съб 23 фев 2008 21:15

Моят бизон си загрява нормално.

Потребителски аватар
DJ_TOLYO

Мнениеот DJ_TOLYO » Съб 23 фев 2008 21:17

Iavor написа:Моят бизон си загрява нормално.

Ама климата ти ква е, заводска или от после слагана?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 23 фев 2008 21:18

Така,като за начало по-важното нещо - не си само ти и наистина това е проблем,не си си го внушил.
Основния проблем е в следното - пред радиатора за охлаждане се намира другия радиатор за климатика.Това пречи на потока на въздух през нормалния радиатор и оттам повече загряване.При Пасат 1.8 този проблем е решен с поставянето на по-голям радиатор ама при 2000 той заводски си е с големия радиатор и това не помага по никакъв начин.Като за начало виж технологично дали има как да изместиш радиатора за фреона в единия край (да не застъпва на 100% охладителния).
след това виж за каква температура ти е датчика за перката (на него си пише) и ми драсни ЛС да видим.При мен на 1.8 с климатроник са 95 за 1-ва степен и 102 за 2-ра степен.
След това въпроса е дали си си сменял термостата скоро - при мен заради него прегрваше зверски при по-топло време и клима.След това започна да си кове 90 градуса като момченце.
Ако си го сменял скоро и няма проблем с него можеш да си вземеш не за 87 а за 82 градуса и така си сваляш температурата на охлаждащата течност и в комбинация с подходящ датчик за перката нямаш проблем.
Предполагам добре знаеш,че при пуснат климатик перката се върти задъжлително непрекъснато.
Ааа да и не на последно място - перките трябва да са ти 2 - въртят се една от друга с един ремък и осигуряват по-добро охлаждане на радиатора.Ако скъсаш ремъчето едната спира и се получава като твоя проблем (което е така и ако са оставили само оригиналната перка а не са сложили както трябва да е - 2 перки).
Успех!

Потребителски аватар
DJ_TOLYO

Мнениеот DJ_TOLYO » Съб 23 фев 2008 21:25

Термостат не съм сменял. Мисля го къде да го преместя радиатора на климатика (по-скоро мисля да го махам), но за сега нищо не измислям, то не че има много свободно място де... Перката ми е една, радиатора ми за охлаждане на системата е малкия и при пуснат климатик перката ми не се върти (но не го и пускам де-няма фреон). Абе по всичко личи, че климатика е слаган от после и италианеца си е оставил ръцете.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 23 фев 2008 21:33

да ама можеш да си го възстановиш ако решиш.Правиш следното :
-слагаш голям радиатор ама оригинален (с вграден в същия корпус такъв за фреона),слагаш си двете перки (те са на една метална рамка двете).
Сменяш си термостата,пълниш си с фреон и си караш.
Ако не искаш клима е по-лесно - махаш радиатора за климатика и готово.Ако пак грее - сменяш си термостата.
При положение,че няма фреон няма да се завърти никога перката по въздействие на климатика.Само от датчика за охлаждане.
ако питаш мен си запази системата и си я направи (ако имаш възможност разбира се) - кеф си е.
Успех!

Потребителски аватар
DJ_TOLYO

Мнениеот DJ_TOLYO » Съб 23 фев 2008 21:39

zfa159 написа:-слагаш голям радиатор ама оригинален (с вграден в същия корпус такъв за фреона),слагаш си двете перки (те са на една метална рамка двете).

Мислих го и тоя вариант. Но ми се струва трудна задача да намеря такъв по моргите, по магазините не си и мисля да го търся заради страх от цената... А и да намеря по моргите пак ми се струва, че нашите кожодери ше ми кажат някаква космическа цена... Иначе самата операция по смяната дали може да е много сложна?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 23 фев 2008 21:44

смяната не е щом нямаше фреон - измисляш една събота и неделя и действаме :)
По повод радиатора - може да направим друга маневра - слагаме обикновен ама голям за 2.0 двигател (повечето 2.0 са с големия) ама без климатиков вграден в него.И си ползваме твоя климатиков (така и така си го имаш).
Тогава дефкто взимаме само големия радиатор (цена около 150лв спрямо 270 за този с фреоновия) и едни перки двойни от морга (незнам как вървят) и си готов.

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Съб 23 фев 2008 21:55

проблема може да идва от това че вентилатора има 2 скорости "бавна" и "бърза" моя го направих(тоест маистора) само на 2 скорост и като дигне температура директно на 2 скорост.Така мисля аз.

Потребителски аватар
DJ_TOLYO

Мнениеот DJ_TOLYO » Съб 23 фев 2008 21:57

Namesata написа:проблема може да идва от това че вентилатора има 2 скорости "бавна" и "бърза" моя го направих(тоест маистора) само на 2 скорост и като дигне температура директно на 2 скорост.Така мисля аз.

Малко не те разбрах, а май малко и ти не си ме разбрал... Моя проблем не е в перката, а в това, което я кара толкова бързо да се включва... Тя си работи иначе. И добре, че работи :lol: Иначе не ми се мисли.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Съб 23 фев 2008 21:59

Струва ми се,че идеята на колегата zfa159 за термостат на 82градоса е добра.Термостата е от много голямо значение за температурана на антифриза знам го от опит.Последния път като сменях термостат попаднах на менте с което колата вдигна 100 градоса :shock Естествено веднага купих нов на 87 градоса и даржи 85 градоса зимата mhihi

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 23 фев 2008 21:59

Да ама и 2-ра се използва от време на време.При много натоварено движение и висока външна температура се стига и до 2-ра степен (нанагорнище на ниска предавка в колона с доста багаж)....тогава 3-та степен ли ще ползваш :idea: .Това е решение ама е пак като италианските мизерии дето са натворили на хиляди коли.

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Съб 23 фев 2008 21:59

DJ_TOLYO написа:
Iavor написа:Моят бизон си загрява нормално.

Ама климата ти ква е, заводска или от после слагана?

Чета,ве! :wink:
Нали искаш мнения от такива,със слагани допълнително?Не е заводска. :roll:

Потребителски аватар
Namesata

Мнениеот Namesata » Съб 23 фев 2008 22:00

DJ_TOLYO написа:
Namesata написа:проблема може да идва от това че вентилатора има 2 скорости "бавна" и "бърза" моя го направих(тоест маистора) само на 2 скорост и като дигне температура директно на 2 скорост.Така мисля аз.

Малко не те разбрах, а май малко и ти не си ме разбрал... Моя проблем не е в перката, а в това, което я кара толкова бързо да се включва... Тя си работи иначе. И добре, че работи :lol: Иначе не ми се мисли.

е тя върти ама дали върти на по високата скорост като загрее или си потдържа същата бавна скорост

Потребителски аватар
Namesata

Мнениеот Namesata » Съб 23 фев 2008 22:02

samo ra4na na zavoite написа:Струва ми се,че идеята на колегата zfa159 за термостат на 82градоса е добра.Термостата е от много голямо значение за температурана на антифриза знам го от опит.Последния път като сменях термостат попаднах на менте с което колата вдигна 100 градоса :shock Естествено веднага купих нов на 87 градоса и даржи 85 градоса зимата mhihi

не са менте има за 80 и нещо и 98 градуса

Върни се в “Passat”