Пасат 5.5 - климатроник голям проблем с просто решение

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
jungleboy
Автомобил:
Двигател:

Пасат 5.5 - климатроник голям проблем с просто решение

Мнениеот jungleboy » Нед 20 апр 2008 20:02

Здравейте!

Да споделя за проблема ми с климатроника , може някой друг да му се случи нещо подобно. С две думи компресора не включваше изобщо, а проверявах фреона и реших да направя компютърна диагностика. Ходих при васко vaskoto1 и човека беше много отзивчив (благодаря васко! :)) Направихме диагностиката и резултата беше:

----------------------------
Address 08: Auto HVAC Labels: 3Bx-907-044.LBL
Part No: 3B1 907 044 H
Component: CLIMATRONIC B5GP 0008
Coding: 17000
Shop #: WSC 05311

4 Faults Found:
00603 - Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85)
35-00 - -
01271 - Positioning Motor for Temperature Flap (V68)
35-10 - - - Intermittent
01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70)
35-00 - -
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
35-00 - -
------------------------------
Мотрчетата на клапите даваха грешки и изглежда, че нито едно не работеше. Малко се поуплаших, че нещата отиват към сваляне на табло и си викам ... мечка страх мен не ! :) и право в Unitrade.
Направо да не повярваш (аз съм много скептичен спрямо сервизи) обаче колата ми беше готова за няколко часа и климатроника проработи! Младежа там обясни, че е пуснал някаква "калибровка" на тези моторчета и са спрели да дават грешки... това трябва да го проверя пак на VAG-COM де ... а основния проблем дето не работеше климатика е едно тънко кабелче, което минава близо до компресора и ми го показаха че е претрито и скъсано от вибрациите ... Човека от сервиза го премести и върза със свински опашки, та се надявам това да не е проблем вече. Ако някой му откаже компресора ... да знаете :)) може да е ремонт за 10 минути! Те отначало ме поуплашиха със смяна на някаква електромагнитна шайба която била ужасно скъпа :shock , добре че се оказа това.
Другия проблем (и по-голям) е че едната перка на радиатора не ми работи... В Unitrade бяха вежливи и ми казаха 450 лв без работата! :shock шок отново :) Някой да има идейка откъде може да се поръча такова нещо на по-нормална цена? За смяната мога и сам да я сменя ... като гледам със сваляне на решетката ще стане ...

Потребителски аватар
Vanich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vanich » Нед 20 апр 2008 21:51

Миналият месец купих от перката която, охлажда радиатора за климатроника за 150лв. /немска/. Магазинчето се намира като тръгнеш от юнито към по широкият път към Кауфланд преди вторият светофар в дясно ще го видиш мисля, че пишеше "софрост". При мен перката работи перфектно.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Нед 20 апр 2008 22:14

втора употреба 50лв.

ceco_mi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ceco_mi » Пон 21 апр 2008 19:36

Проблема да не ти работи този вентилатор може да е в релето което го включва. Релето има 20 амперов предпазител / бушон /, който да е изгорял. Намират се в таблото под волана. При мен беше залепило релето и беше изгорял предпазителя. " Разтропан " майстор го прави за 20 лв. :roll:

Потребителски аватар
bandrs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bandrs » Пон 21 апр 2008 20:31

какво имаш впредвид под това че не е включвал изобщо,защото моя започва да издава стържещт звук когато се опитам да го пусна.казаха ми в един сервиз че компресора не може да завърти

Потребителски аватар
jungleboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jungleboy » Пон 21 апр 2008 21:19

Ами никакъв звук не издаваше и не въртеше. Не съм спец. но от това което чух досега при теб провери някаква електромагнитна шайба (съединител) не съм сигурен какво точно ... но било скъпо

Потребителски аватар
shenko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shenko » Вто 22 апр 2008 9:17

Колега ако не ти работи перката на климатика ще ти изтече фреона, той служи за регулиране на налягането в системата

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 22 апр 2008 9:20

обикновено гори един баластен резистор вграден в електромотора. вследствие на това се губи степен 1 на перката (която е по често употребяваната). оттам идват милион и едно желания...
наистина смяна е решението, но първо попитай шкода-там частите са същите но значително по евтни. :wink:

Потребителски аватар
jungleboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jungleboy » Вто 22 апр 2008 21:10

Бързо ли ще изтече тоя фреон?? :shock Дали може да почака седмица, защото ще пътувам :))
Васко, евентуално тоя резистор дали ще можеш да го погледнеш... да не сменяме цяла перка все пак?

hektorr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hektorr » Чет 24 апр 2008 22:02

аз имах подобемн проблем с перката но не е страшно!
Свали перката тя е поставена в пласмасов кожух които се държи на едно самонарязвашто болче.Оделяш перката и мотора !!Разкапсаловаш мотора много е лесно!Внимателно изваждаш плочката с четките които 100 % са свършили!Копуваш си от някои спецелезиран магазин четки за мотора на парното и ги подменяш!Процедурата при зглабяне е съштата!!!

Потребителски аватар
junakov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот junakov » Пет 25 апр 2008 16:48

ifidik написа:втора употреба 50лв.

аз моя го взех 80 лева запиши му номера и параметрите на 1 и 2 скорост(ватове и обороти ) на г4 стана от венто 1 към 1 са само диаметъра на перките се различаваше но моята си беше здрава . бягай в моргата и успех :)

Потребителски аватар
passo2259
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passo2259 » Пет 25 апр 2008 17:10

Нека и Аз да споделя.
При първите горещини се опитах да пусна климатроника.Чу се тропане на метал.Отидох разбира се в сервиз.Механика посегна с една дълга отверка и побутна шайбата на ел.магнитния съединител-тя просто падна.На вала и на шайбата няма останали шлици и те не се зацепват по между си.Цялата тази работа се държи от едно болтче М6.
Може и да не повярвате,но компресора струва 1035лв. с ДДС без доставката.Сега съм го поръчал и след празниците ме очаква падане поне 1250-1300лв.Съвет-при смяна на ангренажен и др.ремъци да се проверява болтчето на оста/отпред на шайбата/ на компресора.
Забравих да напиша колата е 2002г. TDI

vladi2k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladi2k » Пет 30 май 2008 11:46

Много приятна тема за разговор сте захванали, та искам и аз да се включа. Аз имам същия проблем с перката на климатроника - Пасат Б5.5 дизел, но при мен тя работи. Спира само, когато колата спре. И не винаги, но общо взето, колкото по топло навън, толкова по-бързо спира след спиране на колата (не гасим мотора). Потеглям и след 5м вече си работи отново - спирам - спира и тя. Понякога не спира, но мине ли навън 25 градуса - започва да се появява проблемът. Мине ли навън 30-32 гр. - положително си умрял от жега в задръстването. Но потелглиш ли - проработва. Извънградско - замръзваш. Много неприятна работа...

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 02 юни 2008 14:42

vladi2k, работи ли ти втората перка на радиатора (електрическата) ? Защото проблема ми прилича на неработещ ел. вентилатор на радиатора - тогава се покачва температурата на изходящия фреон от радиатора, и датчиците на климатика му казват да спира. Тръгнеш ли, имаш охлаждане от насрещния въздух, и проработва. Но може и друго да е - не съм хладилен техник.

Потребителски аватар
lubomihaylov
Автомобил:
Двигател:

проблем с климатроника

Мнениеот lubomihaylov » Пон 02 юни 2008 22:46

Ей то изглежда като станат жеги и тези климатроници започват да си проявяват проблемите.
Имам същия проблем.Като спреш след малко почва да духа топло.Перката на втория вентилатор си почива.Ходих на сервиз за клима и ми казаха да си "оправя" перката и дай 5 лева за идеята.Дадох!!!Та сега мисля по темата.Утре ще разгледам предпазителите.Явно това си е често срещан дефект.Забравих да спомена Пасат 10.2002 TDI ,нема значение че е 4motion.Ако мякой ме превари с решение на проблема да пише,моля!!!

Върни се в “Passat”