въпрос за климатиците
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
въпрос за климатиците
мъчи ме следния въпрос. по отношение на отоплението в къщи. Значи не мога да се ориентирам колко кинти би ми струвало с климатик. Какво ли не четох, ама нещо не мога да намеря това дето искам. Примерно пише за разни мощности коефициенти и т.н., ама с тези данни не мога да преценя колко ще харча. Примерно интересува ме да речем следното. имам хол около 20 кв.м и горе-долу там ще го пускам да кяжем около 5 часа (като се прибереме от работа), а в спалнята, която е окло 15 кв. м ще го пускам да речем около 10 часа нощеска. е как да сметнем колко ще струва горе-долу. киловати умножено по часове умножено по цена на киловат майче не е правилно, щото нали компресора ту включва ту изключва. дайте някакви конкретни ваши наблюдения, изразени по-практично така в цифри.
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Първо кажи имаш ли монтирани климатици вкъщи вече и какви са! Ако нямаш, то колко пари си приготвил да хвърлиш за това си удоволствие. Има голямо значение какви са ти климатиците при изчисляване на разходите за ток. Също има значение и самото помещение което ще отопляваш - разбирай изолации, дограми, външни/вътрешни стени, отопляват ли се и съседите ти, температурата, която искаш да постигнеш вътре и т.н. А и забрави за варианта включвам/изключвам зимата - така ще ти е по-голям разхода на ел.енергия, отколкото ако работят 24 часа и само си поддържат температурата.
Дай да видим първо тези неща, пък после ще се опитаме да направим една груба сметка
Дай да видим първо тези неща, пък после ще се опитаме да направим една груба сметка
нямам монтирани. значи навит съм на варианта повече пари, ама да върши работа дето се вика. Е ако има нещо дето хем да не е много хем пак да върши ще е чудесно, ама май ме съмнява. по отношение на апартамента. нов с тухли итонг. Пвц дограма опакован с изолация - целия блок. хол - североизточен, спалня - югозападна. вътрешен апартамент. за температурата - де да знам. не държа да е сауна. както е постандарта, майче беше 22 градуса, ама може и да бъркам.
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Взимай нещо инверторно с R410 за да се топлиш ти, а не машината да седи в режим на саморазмразяване постоянно. Препоръчително е машината да е Panasonic, Hitachi или Mitshubishi - все пак избора си е твой. В спалнята ти върши работа 9-ка ( и в хола става с такава, но там ти препоръчвам 12-ка)
Ето ти една бърза сметка:
За 9-ката максимална консумация в режим отопление - 850-1050 W в зависимост от модела.
За 12-ката максимална консумация в режим отопление - 1200-1380 W в зависимост от модела.
Коефициент на използване на макс.мощност 0,4-0,5 в зависимост от външна/вътрешна температура (за 12-ката смятай минимума, защото ти е малко помещението). Това е ако бачкат 24 часа. Ако мислиш да ги включваш само за няколко часа се приготви коефициента да клони към 1-ца и да студуваш в първия час.
Цена на тока - незнам. Като плащам сметката никога не поглеждам киловатите
Нататък ще се оправиш и сам смятам
Ето ти една бърза сметка:
За 9-ката максимална консумация в режим отопление - 850-1050 W в зависимост от модела.
За 12-ката максимална консумация в режим отопление - 1200-1380 W в зависимост от модела.
Коефициент на използване на макс.мощност 0,4-0,5 в зависимост от външна/вътрешна температура (за 12-ката смятай минимума, защото ти е малко помещението). Това е ако бачкат 24 часа. Ако мислиш да ги включваш само за няколко часа се приготви коефициента да клони към 1-ца и да студуваш в първия час.
Цена на тока - незнам. Като плащам сметката никога не поглеждам киловатите

Нататък ще се оправиш и сам смятам

значи мерси за инфото . да видим дали правилно съм схванал. Примерно слагам 12 - ка в хола. Ако допуснем, че го спирам и след работа като се прибера го пусна следва да имам коеф = 1 и тъй като помещението е малко за 12 - ка взимам максималната мощност за отопление да е 1200. следователно за 1 час ще изхарча 1200 W. После обаче понеже ще се загрее през следващите часове коефициента ще е 0.5 и ако работи климатика още 1 час тогава за този час ще изхарчи 1200 W * 0.5 = 600 W. Следователно общо за двата часа ще е 1200 + 600 = 1800 W . горе-долу разбира се. Това ся всичкото вярно ли е или нещо не съм разбрал. Значи интересува ме толкова обстойно, защото не съм решил дали ще слагам климатици за отопление или ще търся друг вариант. попринцип тъй като блока е нов следва съседите да се уточнят искат ли парно, не искат ли . ще има ли включване към топлофикация, няма ли и т.н. И сега правя проучване да видим кое е най-далавера.
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не точно.
Това каква е максималната консумирана мощност от климатика зависи от конкретния модел, а не от помещението. Дал съм ти от-до, защото не се знае каква машина ще вземеш.
Коефициента на използване започваш да го смяташ след като климата вдигне зададената температура, а това дали ще стане за час ... незнам.
Наистина си в кофти ситуация, но след като инвестираш в климатици мисля че ти става безсмислено да минаваш на парно пък и с новите му цени Screwy
Това каква е максималната консумирана мощност от климатика зависи от конкретния модел, а не от помещението. Дал съм ти от-до, защото не се знае каква машина ще вземеш.
Коефициента на използване започваш да го смяташ след като климата вдигне зададената температура, а това дали ще стане за час ... незнам.
Наистина си в кофти ситуация, но след като инвестираш в климатици мисля че ти става безсмислено да минаваш на парно пък и с новите му цени Screwy
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Sunny написа:Взимай нещо инверторно с R410 за да се топлиш ти, а не машината да седи в режим на саморазмразяване постоянно. Препоръчително е машината да е Panasonic, Hitachi или Mitshubishi
bowdown bowdown bowdown
едно професионално мнение, което подкрепям 100%

Иначе да вметна, че е доста важно, самите помещения да са с добра термоизолация, иначе се губи много енергия на вятъра - буквално. Добра инвестиция е, да си смениш дограмата с ПВЦ, или поне в най-лошият случай - външни ролетни щори.
Иначе, грубо мога да ти кажа, че за 65кв.м. с един инверотр Хитачи 9-ка и един обикновен Хайсенс 12-ка и всички стандартни електроуреди - боилери, печки, хладилници и т.н., сметките ми за ток са били най-много 200 лева за най-студеният месец миналата година. Тази ще има малко повишаване на цените и предполагам, че ще стигна до 220 лв. Но имай впредвид, че при мен когато пусна климатиците, ги изключвам напролет , стигнал съм до извода, че няма смисъл да ги спираш - да ти изстиват стаите и след това да ги затопляш наново.
- bobcho
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN 1997
Най-добре е да е инврторен климатика, а и както каза Sunny най-добре е да не се гаси през зимата.Така ще ти харчи по малко, защото само ще подъража температурата, а и представиси ко е му е на компресора да го пуснеш при -15 и той да се развърти на макс при положение че маслото му е на глеч.Аз нямам климатик но се занимавам с климатици от 4 години.Шефа има ел. парно у тях и от предишни години се топлеше с него - 400-500 лв. на месец.Сега има три 12-ки японски 2-ра употреба инвертори не се спират и плаща 250лв.Климатика е мн добър избор(да не кажем най-добрия)
Върни се в “ОФФ-Топик - други”