RAID
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
RAID
Почти съм наясно с отговора, но все пак рекох да пусна едно питане: Възможно ли е с вградения RAID контролер на дънната платка (ASRock) да се закачат 2 диска с различен обем - 80 и 160ГБ? Със софтуерен РАИД знам че става - може да райд-неш само част от обема. Но при хардуерния си мисля че работи или с цял диск или с нищо. Лошото на софтуерния е, че ХР-то не го поддържа нормално и трябва да се фиксват някои файлове което после не се знае колко надеждно ще работи.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Зависи какъв точно RAID искаш да направиш. RAID 0 или RAID 1 ще работят само до обема на по-малкия диск. За другите RAID масиви не мога да кажа. Иначе аз в къщи съм с два еднакви харда в RAID 0 вградения на дъното и никви грижи под ХР-то. Само при инсталацията ти трябва драйвер на производителя на дъното, най-добре този който е на CD-то което идва с дъното. Освен това има софтуер за управление и наблюдение на RAID-а и тн...
- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
RAID-1 ми трябва. Тъй като имам 80ГБ диск и още един ще слагам 160ГБ, реално 160-те ме устройва, но пък няма да взема да изхвърлям стария. И рекох да подсигуря 10-20ГБ в РАИД, че нещата които аз правя да са на по-сигурно място. Това разни филми че може да се "изгубят" като не са на РАИД е напълно без значение. Но явно ще е софтуерно, няма как.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Тогава можеш да си вземеш още един 80-ка секънд хенд ако намериш, а 160-ката може да не участва в райда , и да стои за по-обемисти работи
RAID1 при четене чете и от двата диска едновременно и имаш двойно по-голям трансфер. Само при запис е по-бавен, заради двойното писане и на двата диска. Аз съм с RAID 0 и всичко си лети, не е като харудерен RAID но пак се ядва и е по-добре от единичен диск. Успех ти пожелавам колега. 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”