Юридико-счетоводен въпрос

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
One
Автомобил:
Двигател:

Юридико-счетоводен въпрос

Мнениеот One » Чет 10 ное 2005 14:38

Привет,
Имам един такъв хипотетичен въпрос към хора от форума които имат понятие от право или счетоводство( и аз не знам от какво точно естество е , но май е спечифично). Става въпрос за следното. При покупка на нов автомобил се регистрира 1+1 (демек лекотоварен) -идеята да се спести ДДС. Можеш да си го преустроиш веднага със седалки и да си стане нормален, обаче рискуваш ако те спре КАТ да отнесеш глоби и т.н. Възможно ли е да се направи следната врътка и какво става след това. Примерно купувам си автомобила от името и на името на фирма , регистрира се 1+1 и държавата след 1 месец възтановава ДДС на фирмата - естествено по сметка ,не в брой ;)
Фирмата след този месец официално ми го продава на мен (като физическо лице) и аз го регистрирам на мое име вече като пътнически. какво става тогава най-вече с възтановеното ДДС на фирмата и т.н. Въобще от такъв вид гимастика може ли реално да се спести ДДС-то ??
Благодаря Ви предварително

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Чет 10 ное 2005 14:42

Фирмата дължи ДДС върху продажбата на държавата, което ДДС реално ще си го вземе от теб (по високата цена) независимо дали искаш или не ДДС. :roll: Незнам от 3 години не се занимавам с тази материя, така че нека и някой друг колега си каже мнението.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 10 ное 2005 14:53

Nova написа:Фирмата дължи ДДС върху продажбата на държавата, което ДДС реално ще си го вземе от теб (по високата цена) независимо дали искаш или не ДДС. :roll: Незнам от 3 години не се занимавам с тази материя, така че нека и някой друг колега си каже мнението.

Мдам и аз подозрах това - и май дори на много занижена стойност (по малко ДДС) не може да се продаде - някакви норми на амортизация и обезценяване нали има....пфу ама нека някой дето е по-навътре да каже има ли чалъм :)))

Последна промяна от One на Чет 10 ное 2005 15:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Чет 10 ное 2005 15:01

One написа:..... да кайе има ли чалъм :)))

.. купуваш си я колата .. 1+1 по талон .. фирмата си тегли ДДС-то .. прави ти едно нотар.пълномощно и си я караш с него на корем :lol: ..
.. П.С. .. и си сложи седалките обратно .. никой ниФгъш няма да му направи вТечЪтление ... в малкия талон не ти пише колко места е колата .. :wink:

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 10 ное 2005 16:09

rado_mit написа:

.. купуваш си я колата .. 1+1 по талон .. фирмата си тегли ДДС-то .. прави ти едно нотар.пълномощно и си я караш с него на корем :lol: ..
.. П.С. .. и си сложи седалките обратно .. никой ниФгъш няма да му направи вТечЪтление ... в малкия талон не ти пише колко места е колата .. :wink:

ама пише че е товарен :roll:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 10 ное 2005 16:17

lilo_stich написа:
rado_mit написа:

ама пише че е товарен :roll:

Пише да. Товарен :)

Обаче ако ти си платиш на фирмата колкото струва колата без ДДС ест, и фирмата ти направи дарение - кола , и ти отиваш и си я регистрираш на твое име като нормална, какво се случва тогава, някои знае ли, ама искам не догатки а нещо конкретно от човек който е наясно с нещата (имахме юристи май във форума)

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Чет 10 ное 2005 16:55

този филм съм го гледал...като главен герой. mhihi mhihi mhihi
ако беше лесно да :censored: дявола /държавата/ в движение всички коли по улиците щяха да са екс 1+1.
в самото начало искам да ти кажа,че при внос на 1+1 ДДС-то е доста по-високо отколкото на пътнически.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Чет 10 ное 2005 18:34

И още нещо: Винетките за тях са май около 5 пъти по-скъпи, данъка, ГО, ГТП и др. Имам бус Мерцедес 308Д, но като го внасяхме го регистрирахме, като лек автомобил, защото е остъклен изцяло. Беше цирк, когата му купувах винетката - аз за лек автомобил, а до мен пича с една "въшка" Пежо 206 1+1 се изръси здраво, като за лекотоварен :wink: :wink:

ivan4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan4o » Чет 10 ное 2005 20:36

при продажбата (а и при бракуване) на актив, за който е ползван данъчен кредит, фирмата е длъжна да възстанови ДДС-то на държавата.

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Пет 11 ное 2005 1:04

При дарението се дължи 10-25% данък върху източника на държавата. :wink:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 11 ное 2005 9:48

Nova написа:При дарението се дължи 10-25% данък върху източника на държавата. :wink:

уау?
наистина ли се дължи такъв данък ?
само за автомобили ли се плаща или за всичко - дори недвижимо имущество ?

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Пет 11 ное 2005 10:13

И за дарение под форма на кинти за дом за сираци се плаща. Кат поп. Как така ще даваме пари на когото и да било, а държавата няма да си вземе своето аААА!? :lol: Само за процента не съм сигурен, ама той май си варираше.
Виж за спонсориране на студент май не се дължеше данък, но там имаше точно определин таван на сумата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”