В помощ на хората обичащи своите животни......

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

В помощ на хората обичащи своите животни......

Мнениеот joker » Вто 05 авг 2008 11:56

Все още ми е свито сърцето от онази тема за Макс....само който се е разделял с любимеца си знае,че болката по нищо не се отличава от болката по истински приятел...
С написаното по-долу бих искал да съм полезен на повечето колеги обичащи своите предани четириноги приятелчета,както и да предотвратя поне част от глупостите извършвани от някои меркантилни и некомпетентни ветеринари .....
1.Храносмилателната система на кучетата е едно от най-уязвимите им места....като за някои едри породи тя често е причина за фатален край.Възможни инциденти:
А)Повръщане...никога не го неглежирайте...то твърде опасен симптом дори и да няма чуждо тяло поради следните причини:
-високата киселинност и агресивност на стомашния сок много бързо прави т.н рефлукс - езофагит(язви на хронопровода)....самите язви дразнят кучето и засилват повръщането....повръщането пък стимулира към пиене на големи количества вода,а това допълнително засилва самиото повръщане.....получава се страшен порочен кръг от коъто се излиза само с пълно спиране на храна и вода и минаване на венозни вливания поне 3 пъти дневно!!!!(лекарства през устата помагат само ако се започнат веднага след първото повръщане!!)Необходима е бърза диагностика на причината за повръщането и бързото му овладяване!Внимание наличието на кръв в повърнатите маси е изключително тревожно и често предшества фаталния край...Следете по време на разходка по-лакомите кучета за това което попада в устата им!!!!Ще си спестите много тревоги и фатални случки......
Б)-b]усукване(волвулус) на стомаха....[/b]причина за внезапна смърт -често "необяснима" при догове,ротвайлери,мастифи и въобще всички големи кучета с дълбок гръден кош....става обикновено след обилно нахранване....стомахът увисва напълнен с храна и при дадено движение се усуква около връзките му с коремната стена...пълен стоп на кръвоснабдяването и за 10 - 15 минути стомахът буквално се пръска...
Спасението е спешна хирургическа интервенция в рамките на 10 - 15 минути.....ама няма как да стане на практика...
Оносно храненето......колкото и странно да звучи кокалите много бързо съсипват храносмилателната система на кучето....избягвайте ги ...до 6 месечна възраст те са забранени,а след 6-7 годишна възраст и особено към 10-тата година те са крайно нежелателнли като храна...последствията са механичен илеус и/или механичен гастроентерит(ей за такова в момента лекувам собственото си куче...щото съм дебела глава и ми хареса с каква наслада хрупа свинско рагу....сега си чукам главата ама :oops: :oops: :oops: )
в)Диария-ако се появи при запазено общо състояние на кучето(жизнено и игриво) търсете причина в последната дадена храна(време за пасаж от стомаха до ануса от 12 до 24 часа).....
...друга много честа сравнително безобидна причина за диария е опаразитяване от малки глисти(безопасни за човека,защо се разпространяват чрез чревния тракт на бълхите)кучето обикновено има бълхи които при чесане попадат в устата и така се опаразитява.....лечението е външно и вътрешно обезпаразитяване
....внимание наличието на кръв в изпражнеията не е толкова фатално,но изисква бързо изясняване на причината
Г)Дехидратация(загуба на течности)......напълно предотвратима причина за смърт......причинява се от повръщането и разстройството....лятото е най-опасния период за това състояние....спасението е венозни вливания на физиологичен серум...
Д)Инфаркт и инсулт....значителните физически натоварвания на кучето най-вече при възраст над 6-7 години и особено при температури над 25 градуса водят и до това....опознайте добре кинологичната характеристика на породата и не карайте кучета с неподходящо телосложение да бягат продължително(булдог,ротвайлер,мастиф и т .н)..най-малкото със сигурност ще ги осакатите
Е)остро респираторно заболяване(заболяване на дихателната система).....кашлянето и хъркането,съпроводени от признаци на повишена температура(сух нос,горещи уши)....говорят за това...най-ефикасни за лечение при кучетата са следните антибиотици доксициклина,ципрофлокасцина,азитромицина...
Ж)Остра бъбречна недостатъчност...кучето спира да урина или уринира съвсем малко.....дехидратацията е една от честите причини за това друга честа причина са отравянията.... особено с антифриз!Лептоспирозата е пък инфекциозна причина за това...животните се заразявт при пиене на вода от случаен водоизточник(дори и течаща!!!!) или от изпражненията на плъхове и мишки...
Внимание!!!!Преди да започнете лечение с каквото и да е било задължително изисквайте от ветеринаря да пусне изследвания в които да са включени следните показатели
-Хемоглобин,левкоцити(ако е възможно с диференциално Броене!),урея,креатинин,АСАТ,АЛАТ,ГГТП,общ белтък,албумин......това е оптимумът за диагностична ориентация..З)Никога не прибързвайте с хирургичните интервенции освен ако не се касае за спешно,животозастрашаващо състояние...повечето ветеринари настояват от чисто търговски съображения за оперативно вмешателство......консултирйте се задължително и с други лекари(не е зле да бъдат хирурзи)....ако все пак се наложи операция направете всичко възможно да я направи хирург или поне опитен ветеринар.....и най-леката операция води след себе си вторични последствия,които след време може да са фатални.....
Опитах в резюме да поствам някои от най-важните неща касаещи здравето на нашите четириноги членове на семейството....
Ако по този успея дори и на един от тях да помогна ......стига ми!

За котета:

Не хранете мъжките котки със суха храна(14 години гледах два котарака)ТЯ БАВНО ГИ УБИВА....поради S образната си уретра,те бързо правят уролитиаза и запушване на пикочните пътища....докато се разбере и бъбреците вече са увредени от повишеното налягане на урината,а и инфекцията бързо се добавя....и котката често умира от остра бъбречна недостатъчност или от уросепсис...
А...и още едно .....не правете грешка ако котката ви е отгледана сама да вземате друга котка за компания....котките обичат самотата и много бдят над личното си пространство!

mod edit: Tyan

Последна промяна от joker на Сря 06 авг 2008 7:53, променено общо 2 пъти.

golfabitch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfabitch » Вто 05 авг 2008 12:21

Мерси колега.Много полезна тема!Евала

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Вто 05 авг 2008 12:28

Жокер, ще ти пратя едно лично за сьвет след малко да не занимаваме хората тука с моите работи.

Потребителски аватар
Pencheva
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencheva » Вто 05 авг 2008 12:28

Искам да допълня само,че много хора пренебрегват факта,че животните не обичат цигарите...Събираме се ...купон,алкохол..не обръщаме внимание на животинката,която сигурно поглъща тревожни количества от изпаренията и димът на цигарите и алкохола.Дори да държим вкъщи неизхеърлен пепелник,то също оказва влияние.Миналата седмица ветеринаря ми разказа случай,в който доберман починал и открили огромни количества токсини в резултат от цигарен дим,който бил в непосредствена близост до кучето.Може да звучи пресилено и преувиличено,ама я се замислете..Напоследък чувам някаква мода да се напушват домашните любимци няма да коментирам.Само искам да кажа да се внимава с това - не е за пренебрегване

Потребителски аватар
sastezatelya
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sastezatelya » Вто 05 авг 2008 12:31

Доста добра и изчерпателна информация :да:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 05 авг 2008 12:33

добре, какво сега целия форум да се изцепи с по едно благодарствено мнение ли ...естествено че темата е полезна ..за това седи .... като има тема не значи задължително да се пише в нея ..... от благодарност може да пуснете по едно ЛС... :evil:

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 05 авг 2008 12:37

Tyan написа:благодарност може да пуснете по едно ЛС... :evil:

пуснах .. благодаря за съвета :006:
Също така не е необходимо да пускате мнение, че сте пуснали ЛС :shock :shock :shock
mod edit: batmilko

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

котета

Мнениеот amikus » Сря 06 авг 2008 9:42

Имам женско коте и искам само да добавя,че за котетата изобщо не е полезно да се хранят с котешка храна от консерви,в тях има таурин и още какви ли не гадости.Моята като я хранех с консерви (от скъпите на фрискис и уискас) като се наядеше направо полудяваше после и ми се разгонваше всеки месец по един или два пъти!Сега я храня с дробчета,сърчица и други подобни пилешки субпродукти също и гранули на роял канин.Котето се чувства много добре и е много жизнено.Пък и е много по-евтино 1 килограм дробчета е 2.50 лева и кара по 2 седмици с него.Надявам се че съм бил полезен.

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Re: В помощ на хората обичащи своите животни......

Мнениеот Tougi » Сря 06 авг 2008 22:16

joker написа:Оносно храненето......колкото и странно да звучи кокалите много бързо съсипват храносмилателната система на кучето....избягвайте ги ...до 6 месечна възраст те са забранени,а след 6-7 годишна възраст и особено към 10-тата година те са крайно нежелателнли като храна...последствията са механичен илеус и/или механичен гастроентерит(ей за такова в момента лекувам собственото си куче...щото съм дебела глава и ми хареса с каква наслада хрупа свинско рагу....сега си чукам главата ама

Едно важно уточнение: горното е вярно за варени кокали

Те не преработват от храносмилателната система на кучето!

Виж, суровите са друго нещо. Особено свинските - те се смилат напълно и са даже полезни.

През последните 15 години съм имал две кучета (немски овчарки), всеки ден са яли по един суров кокал (след хранене, а не вместо!) и никога не са имали както проблеми с храносмилателната система, така и със зъбите и жлезата.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 07 авг 2008 7:58

Tougi написа:
joker написа:Оносно храненето......колкото и странно да звучи кокалите много бързо съсипват храносмилателната система на кучето....избягвайте ги ...до 6 месечна възраст те са забранени,а след 6-7 годишна възраст и особено към 10-тата година те са крайно нежелателнли като храна...последствията са механичен илеус и/или механичен гастроентерит(ей за такова в момента лекувам собственото си куче...щото съм дебела глава и ми хареса с каква наслада хрупа свинско рагу....сега си чукам главата ама

Виж, суровите са друго нещо. Особено свинските - те се смилат напълно и са даже полезни.
През последните 15 години съм имал две кучета (немски овчарки), всеки ден са яли по един суров кокал (след хранене, а не вместо!) и никога не са имали както проблеми с храносмилателната система, така и със зъбите и жлезата.

Ако обясниш логически горенаписаното ще се съглася!Само едно ще кажа- суровите животински продукти и особено свинските(прасетата са всеядни и ядат и плъхове(природен инфекциозен резервоар)...особено в промишлените свинарници) са главен източник за зараза на кучето,а оттам и на стопанина със следните заболявания:
-ехинококоза
-трихинелоза
-лептоспироза
-туларемия
-бруцелоза
-Q-треска....

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Чет 07 авг 2008 15:24

joker написа:
Tougi написа:

Ако обясниш логически горенаписаното ще се съглася!Само едно ще кажа- суровите животински продукти и особено свинските(прасетата са всеядни и ядат и плъхове(природен инфекциозен резервоар)...особено в промишлените свинарници) са главен източник за зараза на кучето,а оттам и на стопанина със следните заболявания:
-ехинококоза
-трихинелоза
-лептоспироза
-туларемия
-бруцелоза
-Q-треска....

Ще се опитам да го обясня не логически, а практически.

Пробвай да счупиш суров кокал и сварен такъв. Свареният има крехък излом и се чупи на големи парчета, а суровият се разнищва, или (ако е тръбен) се чупи на малки парченца. По принцип, кучетата не са балами, и не ядат тръбни кокали, а само ги чупят за да извадят костния мозък. Високата температура променя структурата на кокала.

Що се отнася до болестите: съгласен съм, с едно уточнение. Кокалите ги купувам от Била и априори приемам, че щом са там, животните са били проверени. Иначе - жална ни майка на всички любители на пържола алангле...

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Чет 07 авг 2008 18:31

По принцип суровото месо е най-подходящата храна за кучетата, но съм много склонен да се съглася с joker, че няма никаква гаранция дали месото не е заразено с нещо, независимо откъде го пазаруваш. Дори в големите вериги магазини е достатъчно доставчикът да даде един лист хартия, че месото е 'минало' ветеринарен контрол и това е достатъчно, защото магазинът си е 'вързал' гащите... А всички знаем как в България се вадят всякакви хартийки, с печати, подписи и т.н. Точно от Била си напазарувах едни пържоли, дето после като ги разопаковах, щях да падна по гръб от смрадта... а иначе бяха в срок на годност!!!
Така че, ако не сте абсолютно сигурни, че месото е минало ветеринарен контрол, не давайте сурово месо на кучетата си....
П.С. Аз никога не ям алангле точно по тази причина, а иначе много обичам! Позволявам си да ям алангле само в най-отбрани и скъпи ресторанти и пак съм на тръни!!! Тва в все едно да правиш секс с непозната без презерватив!
П.П.С. В софийска област е била застреляна бясна лисица... едно куче е приспано, защото е било ухапано от нея!!! Даваха го по новините!!! Не неглижирайте ваксините на кучетата си! Срещу бяс няма лечение, ако не се хване много бързо, а това в повечето случаи не става!

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пет 08 авг 2008 7:55

[quote="kam_tod"]По принцип суровото месо е най-подходящата храна за кучетата, но съм много склонен да се съглася с joker, че няма никаква гаранция дали месото не е заразено с нещо, независимо откъде го пазаруваш. :idea: :idea: :idea: Дори в големите вериги магазини е достатъчно доставчикът да даде един лист хартия, че месото е 'минало' ветеринарен контрол и това е достатъчно, защото магазинът си е 'вързал' гащите... А всички знаем как в България се вадят всякакви хартийки, с печати, подписи и т.н. Точно от Била си напазарувах едни пържоли, дето после като ги разопаковах, щях да падна по гръб от смрадта... а иначе бяха в срок на годност!!!
Така че, ако не сте абсолютно сигурни, че месото е минало ветеринарен контрол, не давайте сурово месо на кучетата си....
П.С. Аз никога не ям алангле точно по тази причина, а иначе много обичам! Позволявам си да ям алангле само в най-отбрани и скъпи ресторанти и пак съм на тръни!!! Тва в все едно да правиш секс с непозната без презерватив!
П.П.С. В софийска област е била застреляна бясна лисица... едно куче е приспано, защото е било ухапано от нея!!! Даваха го по новините!!! Не неглижирайте ваксините на кучетата си! Срещу бяс няма лечение, ако не се хване много бързо, а това в повечето случаи не става![/quote
Сигурно пак ще разсърдя Веселин,ама недейте толкова да разчитате на ветеринарния контрол дори и да го има-той съвсем не е панацея....причинителите на част от гореизброените заболявания не могат да се открият със стандартните методики .....има си специфични идоста скъпи изследвания които се правят само при предварителни данни за такива заболяния сред животните...
И още нещо....не е толкова страшно миризливото и разложено месо(никой не яде вмирисано месо!)....в него рядко се откриват силно патогенни причинители,защото голяма част от тях се автолизират в мъртвите тъкани(с изключение на паразитите)...по-скоро то съдържа екзо- ендотоксини на гнилостните бактерии,които могат да предизвикат тежко хранително отравяне....
А повечето от гореизброените зооантропонози(пак без паразитозите) се предават именно чрез ПРЯСНО и добре изглеждащо на вид месо....
Аз най-горещо ви препоръчвам в никакъв случай да не давате на вашите любимци(особено ако сте в плътен контакт с тях....сиреч в апартамент) сурови продукти от животински произход.....

Потребителски аватар
Pencheva
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencheva » Вто 12 авг 2008 11:36

В Норвегия от доста време аристократичните хрътки се хранят със сурово месо,за да не развият непоносимост към него.Ветеринарят ми каза,че освен всичко друго кучето може да се "абонира" за глисти от суровото месо.Не знам дали знаете какво причиняват глистите на хората ...доста е неприятно и непоносимо.От друга страна суровото птиче месо има съставки,които се "услаждат" неимоверно на любимеца-и още по-добре,ако е ловджия...Искам да ви кажа,че не е много наложително да храните кучето си със сурово месо,освен ако не сте ловец и не ви трябва куче-ловец.Друго което искам да кажа е,че повечето малки кученца ядат изпражненията си..по повод това лекаря каза,че по продължително време консумирайки кучето се разболява и натравя.Ако кученцето е малко - следете го и не го оставяйте да хапва от изпражненията си.Мисля,че това ще е от полза на всички.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”