Счетоводен въпрос?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Сря 10 сеп 2008 21:26

batmilko написа:За да ползваш ДДС-то - Трябват пътни листа, колата да не "лек автомобил", да не се ползва за управленски цели

Може да е лек автомобил, но ако купуваш кола и искаш да дръпнеш ДДС-то, тогава мисля, че не става да е лек автомобил. Знам че правят врътка да махнат задните седалки и после си ги връщат на мястото им.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 11 сеп 2008 9:07

Значи може да ползваш ДДС и за лека кола, стига фирмата ти да се занимава с неква такава дейност.... примерно рент-а-кар, такси и т.н....

Не мисля обаче, че случая на колегата е такъв, все пак не говорим по принцип тука, а за конкретния случай....

ЕДИН СЪВЕТ

Наеми си счетоводител или счетоводна къща, колега
Тук имаш доста мнения и все объркващи :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 11 сеп 2008 13:11

За да ползваш ДДС кредит за гориво:
1. колата трябва да е такава, каквато си изборил - 1+1,2+1,6+1
2. да е пряко свързана с дейността на фирмата.
3. ДДС кредита в случая, не зависи от това дали си транспорта фирма, за което ти трябва отделен лиценз за превози. Можеш да ползваш ДДС-то от горивата. Зависи от това дали това, което правиш, носи икономически изгоди на фирмата, дали е свързано с дейността.

P.S. Разходните норми на горивата се съдържат в наредба на министерството на транспорта, не можеш да си ги измисляш ти. Доста е стара, но има и актуален вариант. Или в документацията към автомобила. При евентуална данъчна ревизия, с какво би се обосновал, че си изписал еди какъв си разход на един автомобил? И задължително пътни листи, защото те са разходооправдателните документи, заедно с разходните норми в наредбата.

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 11 сеп 2008 13:49

ALESYZ написа:P.S. Разходните норми на горивата се съдържат в наредба на министерството на транспорта, не можеш да си ги измисляш ти. Доста е стара, но има и актуален вариант. Или в документацията към автомобила. При евентуална данъчна ревизия, с какво би се обосновал, че си изписал еди какъв си разход на един автомобил? И задължително пътни листи, защото те са разходооправдателните документи, заедно с разходните норми в наредбата.

Айде намери ми актуалният вариант - нема такъв просто, даже отмениха старата :wink:
Сега само по книжка на производител квото пише

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 11 сеп 2008 13:58

Да, прав си, отмениха старата, защото имаме нов Закон за движение по пътищата от 1999 г., а към него няма такава наредба. Дупка в законодателството. Колегата ако има книжка за колата, може да я ползва.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Чет 11 сеп 2008 15:32

batmilko написа:ЕДИН СЪВЕТ

Наеми си счетоводител или счетоводна къща, колега
Тук имаш доста мнения и все объркващи :lol: :lol: :lol:

:да:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 11 сеп 2008 20:20

batmilko написа:
Наеми си счетоводител или счетоводна къща, колегаlol: :lol: :lol:

Че той за да си е направил регистрация по ЗДДС в НАП му се иска договор със счетоводна къща или счетоводител. Този договор - копие от него се оставя в НАП. Дори да е нямал дейност/ продажби ит.н./ от НАП му се изисква да подаде 0 лева декларация .
Еле пък , ако е имал от миналата година дейност се подава декларция с разбивките от дейността от 2007 г.
За 2007 г дори да е нямала дейност ф-мата задължително е трябвало да се подаде декларация .Иначе глоби на физ.лице до 300 лв, на фирмата 3000 лв. НАП-инспекторите имат спусната директива да пишат маскимални глоби.

И да не се забравя и данък печалба също :twisted:

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 11 сеп 2008 21:28

kris11 написа:Че той за да си е направил регистрация по ЗДДС в НАП му се иска договор със счетоводна къща или счетоводител. Този договор - копие от него се оставя в НАП.
:shock :shock :shock
Ти ме уби, това да не е някакво вътрешно разпореждане във Варна :shock :shock :shock

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 12 сеп 2008 7:47

batmilko написа:
kris11 написа:Че той за да си е направил регистрация по ЗДДС в НАП му се иска договор със счетоводна къща или счетоводител. Този договор - копие от него се оставя в НАП.
Ти ме уби, това да не е някакво вътрешно разпореждане във Варна :shock :shock :shock

Не знам дали е на местно ниво, но това беше изискването през април на НАП за регистрация по ЗДДС.

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Пет 12 сеп 2008 8:29

kris11 написа:
batmilko написа:

Не знам дали е на местно ниво, но това беше изискването през април на НАП за регистрация по ЗДДС.

така е, не само във Варна или София, трябва да представиш договор със фирма за счетоводно обслужване (ако нямаш собствен отдел счетоводство май), за да се регистрираш по ЗДДС. Днес ще ходя при счетоводителите и ще говоря с тях и по автомобилния казус. :012:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 12 сеп 2008 9:15

batmilko написа:

И аз не съм чувал за такав простотия, но нищо чудно и да го изискват. В ЗСчетоводството пише, че ГДД кой има право да я попълни и предаде, а как ще си туриш отдолу подписа без документ за доход? Просто пуска един граждански договор за регистрирането по ЗДДС и си на готов :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”