Колеги, искам да запитам как да си направя снимка с размерите на паспортна (НЕ за документи)? Имам хубав фотоапарат и компютър, няма ли начин сам да си направя снимка и да си я пипна с някоя програма както на мен си ми харесва? Коя не много сложна програма за редакция на снимки ще ми свърша работа и има ли някаква тънкост при снимането с фотоапарата?
p.s. не успях да намеря подобна тема с търсачката!

Паспортна снимка с любителски цифров фотоапарат?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- LiRiX
- Автомобил: SEAT LEON
- Двигател: AUS 2001
Аз един път накрах фотографа от фотото да ми качи снимката на флашка за да си я ретуширам на компютъра. Снимката ми я направи с неговия апарат с резолюция 334 х 433 px Опитай с тази, но мисля, че пак има някакаква тънкост там при самото принтиране
Едит: а самата снимка на края беше с размер 3.5 на 4.5 см.

Едит: а самата снимка на края беше с размер 3.5 на 4.5 см.
- LiRiX
- Автомобил: SEAT LEON
- Двигател: AUS 2001
jijibs написа:аз имам една програма, чрез която си й правя resize на снимката в сантиметри, но ми е интересно дали ако я кача на флашка и я дам да я проявят на фотото какво ще излезе?!
Да ти кажа пробвах 1 път да я направя така както ти искаш. С фотошош я направих в см. но като я дадох във фотото излезе разфокусирана и за нищо не ставаше

Те трябва там да си настроят фото принтера за да излезе с нормален размер. Помоли ги да ти кажат как да я направиш или дирекно да ти я направят в 3.5 на 4.5см на техния принтер.
- PostMortem
- Автомобил:
- Двигател:
Аз като ми трябва си вадя от нашия принтер на фото-хартия
Първо сканирах една налична снимка, после прас в фотошопа да се пооправя малко, после прас в Корела да му задам точни размери и после прас 8 копия да си имам
Ако ще си правите сами снимките трябва да са с печатна резолюция, сиреч 300dpi, а не 72dpi, колкото е по подразбиране.

- pronobis
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:Направи си снимката на максимална резолюция и така им я дай!
jijibs, колегата ISRalien правилно ти го е написал - макс резолюция + ако обработваш изображението във Photoshop, при сканиране задай по-голяма стойност на dpi (dots per inch), а ако е директно от фото - то виж дали фототото ти поддържа tiff формат примерно и пробвай с този формат. (това е отделно от настройката на колко меги-пикс ще снимаш)
Обработката на изображението след това е съвсем друга тема...

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
vasstop написа:Има няколко изисквания за паспортна снимка:
1. Лицето да е в анфас.
2. Да се снима с обектив с фокусно разстояние от 70мм до 135мм
3. Да няма сянка зад лицето (ако снимаш с обикновена светкавица, на заден фон почти винаги имаш сянка)
4. Фонът отзад да е в определен процент на сивото.
.. и т.н.
Не четеш!

jijibs написа:Колеги, искам да запитам как да си направя снимка с размерите на паспортна (НЕ за документи)?
Ама ти е простено с тия вълнения

Върни се в “ОФФ-Топик - други”