Прехвърляне на кола в КАТ от фирма на фирма?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Прехвърляне на кола в КАТ от фирма на фирма?

Мнениеот emdless4 » Вто 14 окт 2008 19:26

Колеги, имам следния казус - трябва да превхърлим една кола в КАТ. Дотук добре. Само че колата е на името на фирма, т.е. юридическо лице, и ще се прехвърли на купувач - също фирма, юридическо лице. Достатъчно ли е фирмата продавач да издаде фактура (данъчна, то вече нали само фактура се казва) на фирмата купувач, и с тази фактура да се ходи в КАТ, или трябва да се сключи и договор за покупко-продажба между двете фирми за въпросното МПС? Съответно, ако трябва договор, трябва ли да е нотариално заверен? Това донякъде ми звучи безмислено, понеже купуваме и продаваме доста по-скъпи машинарии, и го правим с договор между двете фирми, без нотариус (е, и с фактура разбира се), а за някои държавни инстанции е необходимо дори и само фактура. Автокъщите продават коли с фактура доколкото знам, и тя е достатъчна за КАТ, обаче там колите са т.нар. "нов внос", без номера, а въпросният автомобил е регистриран в БГ отдавна. Познат с връзки в КАТ ми каза че трябвало и нотариално заверен договор, освен фактурата, нищо че купувача и продавача са юридически лица, ама и той не е сигурен. Някой сблъсквал ли се е с подобен случай?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 14 окт 2008 21:22

Сблъсквал се е :wink: Трябва си нотариално заверен договор за покупко-продажба на въпросното МПС между двете фирми. Т.нар. продажба на фактура е достатъчна само за стоки, които нямат характера на МПС, например нововнесените возила. Преди първата им регистрация, за българските власти те не са МПС по смисъла на закона и достатъчно за прехвърлянето им е наличието на фактура и писмен договор без нотариална заверка. Това, че има издадена само фактура при продажба на стоки, не означава, че няма договор. Има, но е устен, а не писмен.
В крайна сметка, нотариална заверка трябва.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 14 окт 2008 21:23

Автомобилите са особен вид стока и за тях важат различни правила, това го казвам в смисъл, че фактурата няма никаква стойност за КАТ, искат договор от нотариус ;) :idea: Поне за колата която купувахме на нашата фирма от друга фирма беше така. Особено ако колата не е 7 места или товарна (демек не й се признава данъчен кредит) е безсмислено да се пишат фактури с реалната стойност на колата, защото се набутваш с ДДС-то от фактурата :idea:

П.П. Добрин ме е изпреварил ;)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 15 окт 2008 9:44

и тъй като двамата горни са прави, да приключим 8)
при нотариуса да си носят удостоверения за актуално състояние двамата управители, за да се види че могат да представляват фирмата

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Сря 15 окт 2008 11:12

Еййй супер сте!
Благодаря!
P.S. Къде е треньор сега Сречко Катанец :D :lock:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”