089 = 088 = 087

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

089 = 088 = 087

Мнениеот luciuz » Чет 16 фев 2006 12:57

Мислите ли, че това може да стане?

След 1 януари 2007 г. край на кошмара със смяната на мобилния оператор

Поредната оферта за по-изгоден тарифен план на мобилния ви телефон е факт. Гледате я, харесвате я и... само се дразните. Защото за да се възползвате от нея, трябва да смените номера си, като преминете към друг оператор. В резултат не правите нищо само за да избегнете онзи кошмар как имате мобилен телефон, но никой не знае номера му и куп важни (за вас) обаждания остават изгубени в мрежата.
Целият този ад ще може да бъде избягван от идния 1 януари. Според един от ангажиментите на България по глава 19 „Телекомуникации“ от преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз от началото но 2007 г. мобилните оператори в страната ще са длъжни да осигурят на всеки абонат пълна преносимост на номера му. Уверенията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) са, че услугата ще бъде валидна и в действителност.

Пълният текст:

http://capital.bg/show/index.php?broi=2 ... =37-06-1&r

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 16 фев 2006 13:00

това е така и аз го четох, обаче остава въпроса, аз звъня на 088, щото съм м-тел и ми е евтино да звъня на друг м-тел, обаче се оказва че номера е вивателски и яко кинти....ако знаех, щях да звъня от вивателската ми карта....е това как ще го оправят и направят не знам....

Flatmo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Flatmo » Чет 16 фев 2006 14:38

Проблемът за потребителите, който тепърва чака своето решение от операторите, е ще могат ли те въобще да продължат да водят някакво лично „мобилно счетоводство“ след въвеждането на преносимостта на номерата. В момента, ако набирате телефон с префикс 089, сте наясно, че звъните на абонат на „Глобул“. Но след 1 януари този префикс може да означава и абонат, пренесен при „Мобилтел“ или „Вивател“. В резултат тарифата, по която говорите с този номер, ще ви е неясна. А при голяма част от промоционалните предложения на мобилните оператори тарифите за обаждания зависят от това оставате ли в „собствената“ си мрежа или излизате извън нея. Засега въпросът как ще се уреди тази страна на отношенията с клиентите стои отворен. Със същия проблем впрочем предстои да се преборят и фиксираните оператори. Две години след въвеждането на преносимостта за мобилните оператори България е задължена да въведе същата услуга и за фиксираните. В случая с тях това означава, че ако живеете в София, например в „Люлин“, а телефонът ви „започва“ с 02-927-ХХХХ, и се преместите във Варна, новият номер може да остане абсолютно същият.

Бах мааму тия нормални ли са?
Особено пък за стационарните телефони тва е абсолютна простотия. Ще стане така, че всяко избиране стационарен телефон трябва да е "междуградско".

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 16 фев 2006 14:59

това не е написано коректно, защото ще може да се "пренася" само номер, но не и префикс

пример:

имам закупен номер 123456 от мтел, т.е. докато го ползвам от мтел, за да бъда набран ще бъде използван мтелския префикс 0888 примерно. Или моя номер ще придобие следните вид за избиране 0888 123456. Ако реша да си "преместя" номера, аз ще си преместя само 123456 и примерно ще отида в Глобул, тогава за да бъда набран номера ми ще стане 0898 123456.
Логично е при БТК номерата
ако имам номер 9123456 и съм в Люлин, за да ме наберат от София ще въртят само 9123456. Ако ме набират от Пловдив ще навъртят 02 / 9123456. Ако се преместя в Лозенец, който също е в София, ще ми се премести номера, но префикса ще остане същия за София. Ако отида обаче във Варна, тогава ще бъда набиран е техния префикс 052, или отново по примера от Пловдив - 052 / 9123456

това е

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Чет 16 фев 2006 15:09

VWGT написа:.... .... 0888 123456. Ако реша да си "преместя" номера, аз ще си преместя само 123456 и примерно ще отида в Глобул, тогава за да бъда набран номера ми ще стане 0898 123456.

а ако е зает как ще стане?

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 16 фев 2006 15:13

Именно за целият телефон говорим+префикса..!!!
и според КРС трябва да стане..
как ...?
да се оправят не са малки.... за тва им плащаме...

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Чет 16 фев 2006 15:19

Една тарифа към всички. Няма да знаеш към кой оператор звъниш. Даже може да стане така че незнаеш на мобилен или на стационарен звъниш

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 16 фев 2006 15:24

ще се пренася и префикса с моя 0888....ще ходя навсякъде :?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 16 фев 2006 15:33

VWGT написа:това не е написано коректно, защото ще може да се "пренася" само номер, но не и префикс

може всичко да се пренася, това е точно идеята, че когато си клиент на мтел примерно с номер 088 1234567, то точно този номер е уникален за БГ, защото при вивател примерно може да има номве 1234567 но ще е отпред с 087 - демек целият номер е 0871234567 - когато тази система влезе в употреба, всеки клиент ще може да си купи (по желание) целият номер (барабар с перфикса) и после да го активира в мрежата на конкурентен оператор.

Неприятната ситуация ще е, както посочиха колеги по-горе, че няма да можеш по номера да познаеш кой абонат на кой оператор е клиент.

П.П. Тази система работи в USA от близо 2 години, а в Европа от 1 (не във всички държави). в щатите е 20$ да си купиш номер, а в европа около 20евро :)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 16 фев 2006 17:08

да, прави сте! Аз отдавна бях чул за тази идея и от тогава съм останал с впечетление, че става дума само за самия номер, без префикс. Логиката ми беше, че такива номера ще се издават тепърва, и всеки оператор ще си запазва определения рейндж за разпродаване. Моя грешка.

Но сега обърквацията ще е тотална, да му мислим, при нашите цени ...

Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Чет 16 фев 2006 17:24

при стационарните обаче е глупаво. в щатите не мисля, че можеше това да стане или поне не при Verizon. При мобилните обаче е яко :D и без това говоря със всички на една тарифа...

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Чет 16 фев 2006 18:12

Spunky написа:при стационарните обаче е глупаво. в щатите не мисля, че можеше това да стане или поне не при Verizon. При мобилните обаче е яко :D и без това говоря със всички на една тарифа...

Не става при стационарните тука, по ред причини. Само ако се местиш някъде наблизо и то при същата тел компания евентуално може да си запазиш номера. Преди известно време приеха и тука такъв закон за мобилните и сега мога да си сменям операторите а номера на GSMа остава същия. Отнема около 2 седмици да се прехвърли номера.

малко ОФ ТОПИК ама друг тарикатски номер са VOIP услугите на Vonage и разни други компаний които предлагат телефонни услуги с нормални стационарни телефонни номера по интернет. Аз имам едно приятелче което е студент в Благоев град и си има Ню Йоркски номер на телефона, понеже прави бизнес там. Също така съм чувал че мога да получа български номер тука по същият начин но от Българска компания, но не съм го пробвал.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”