Има ли някой идея от това какво означава следния формат :
формат-84х108/16
Поястнявам това е книга по литература която си е стандартна А4'ка няма нищо общо с горе посочения формат.
Също така тези наименования ако някой сподели какво означават ще съм му много благодарен:
- Печ.коли 2.50+0.25 п.к. приложение.
- Изд.коли 4.20.
Буквално ги преписвам от учебника по литеретура за деца ( предучилищна ).
Благодаря предварително.

Формат 84х108/16 книга какво означава.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- chinadracon
- Автомобил: VW Golf MK4
- Двигател: AKL 1999
- Контакти:
Re: Формат 84х108/16 книга какво означава.
84х108 са размерите на хартията, която върви на машината - не казвам листа, защото може да е ролна машина, т.е. хартията да е от рола, а не на листове. По принцип книги се печатат на листови или ролни офсетови машини най-често. Но принципно 84х108 е размера, в който трябва да влязат 16 страници от едната кола. Ако вземеш да си правиш сметки, ще видиш, че точно така се получава съобразно размера на страницата на книгата. Цифрата 16 значи, че едната кола е именно 16 страници. Т.е. 2,5 коли означава - 2х16 +8, или 40 страници
Това дотук се отнася за печатните коли. Издателските коли вече е нещо друго, не мога напълно професионално да ти дам мнение, но кола /с ударение на "о"-то/ при всички случаи е част от някакво издание - било то книга, списание и т.н.
Доколкото не се лъжа, колегата scuba е спеца по предпечата тук, така че сигурно и той ще вземе отношение, но това е, което аз мога да ти кажа. Живи и здрави!

Доколкото не се лъжа, колегата scuba е спеца по предпечата тук, така че сигурно и той ще вземе отношение, но това е, което аз мога да ти кажа. Живи и здрави!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”