Пишат по 40 акта на ден в София за гуми и колани

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Пишат по 40 акта на ден в София за гуми и колани

Мнениеот maxpayne » Сря 11 ное 2009 15:04

Средно 40 акта на ден съставят служителите на КАТ в София в рамките на акция „Светлина", съобщи инспектор Любка Маринова, цитирана от Дарик радио.
Най-честите нарушения са шофиране без предпазни колани и износени гуми. Засилените проверки за стари гуми, изправни светлини и застраховка „Гражданска отговорност" ще продължат и след края на кампанията на 20 ноември. Ако водачът на автомобила е решил да спести пари и не е сменил летните гуми със зимни, го заплашва глоба от 50 лева, напомнят от Пътна полиция.
За неизправни светлини в зависимост от това дали създават опасност за движението, водачите са застрашени от глоба в размер на 20-150 лв.
За неработещи чистачки санкцията е 20 лв., за липса на светлоотразителна сигнализация - 50 лв. Ако нямате вериги против буксуване на обозначени от КАТ места, ще трябва да платите 20 лв.
Глобата за липсата на вериги, когато има изрично полицейско разпореждане, е от 100-200 лева и е възможно лишаване от право на управление до шестмесечен срок.

http://dnes.dir.bg/2009/11/11/news5361663.html

Специално за болд-натото, в чл.10, ал. 9 от Правилника за Приложение на Закона за Движение по Пътищата има изискване за минимален грайфер от 1.6мм, но няма изискване за зимни или летни гуми. Да си знаете.

One
Автомобил:
Двигател:

Re: Пишат по 40 акта на ден в София за гуми и колани

Мнениеот One » Сря 11 ное 2009 15:37

хахахаха
ако пишат 40 акта на ден в софия
значи скатават 400 като им вземат пари на ръка !!!

По моите скромни наблюдения в момента всяка 2 кола е в нарушение - с незимни гуми
такива които карат без колани са безброй, такива с неизправни светлини - кой с изгорял габарит стоп , къса светлина са безчет......

какви 40 акта ???? толкоз 1 "полицай" ако си върши съвестно работа за половин смяна ще напише

няма управия ей !

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 11 ное 2009 15:56

One написа:По моите скромни наблюдения в момента всяка 2 кола е в нарушение - с незимни гуми

Все още няма закон, който да те задължи използването на зимни гуми.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Сря 11 ное 2009 15:59

сега карах мотора с летните гуми :shock
трябва да му взема зимни mhihi

helyr_13
Автомобил: new beetle
Двигател: ALH 1999

Мнениеот helyr_13 » Сря 11 ное 2009 16:12

Добре де от кога зимните гуми са задължителни, примерно мойте гуми не са зимни но са с добър грайфер това означава ли че, ще ми напишат акт ако ме спрат???

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Сря 11 ное 2009 16:20

само и само да пълнат хазната(джоба на ченгетата) ще измислят хиляди закони

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 11 ное 2009 16:24

Днес бях в КАТ да си презаверя акт-а :oops: и един човек пред мен му бяха писали такъв акт. Казах му да го обжалва, в сегашния закон няма изискване да се кара със зимни гуми, въпреки, че мое мнение е, че трябва да има такова правило.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Сря 11 ное 2009 16:36

глупости. ела по черноморието да караш с зимни гуми до април.
3 дена сняг за цяла зима.
верно ,че зимната гума се кара под 5-6 градуса.
ама няма как,температурите са съвсем различни през октомври-ноември и март-април
ако приемат такъв закон трябва да е само за декември и януари

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Сря 11 ное 2009 16:44

такъв закон за зимни гуми няма да има никога, освен ако някой вносител на гуми не бутне ебати рушвета!
такъв закон няма сигурно никъде по света, който да те задължава зимно време да караш със зимни гуми. във финландия например, тъй като съм бил там, пък и май месец заминавам пак на сватбата на братовчеда :Mr Green Fun никой не гледа имаш ли зимни гуми. няма и такъв закон, има само уловка че ако направиш инцидент застрахователя не плаща ако си с летни. ако можеш да караш с летни никой не ти прави проблем, но там на минус 15 градуса снега става твърд и все едно си караш по асфалт (понеже съм родом от санкт-петербург и съм запознат с руските снегове и зими, там почти никой в русията не е и чувал за понятието "зимна гума" :012: . такива се купуват само от разни баровци московчани. аз лично жигула със зимни гуми в русия не съм виждал през жиовта си! не че има много жигули в големите градове, но по селата хич не знаят що е зимната гума)
тука в почти тропическа страна, бананова република направо mhihi , за зимни гуми ще гледат. то сняг има 10 дена в годината вече :banana

Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eos » Сря 11 ное 2009 19:59

Вие ако мислите,че тъпия ушев знае коя гума е зимна и коя е летна или всесезонна...Нямам нищо против да споря с него 1 час защо няма нарисувана снежинка mhihi
А относно спестените актове-аз съм ЗА.Нека пишат по 40 акта и да си прибират още 400"акта"за тях.То в София трябва да се ограничи тая селения по пътищата.Като селянина мръсен даде няколко пъти по 50лева на ушевия за наглото си нарушение,което е направил другия път малко ще се замисли.Това е начина да се научат овцете.Не ме интересува,че тия пари отиват в джоба на дебелака,защото не виждам и тези пари,които се плащат на гишетата в КАТ да имат някаква реализация по пътищата.

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Сря 11 ное 2009 20:30

santo_trafficante написа:сега карах мотора с летните гуми :shock
трябва да му взема зимни mhihi

И вериги. :mrgreen:

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 ное 2009 21:54

четете закона и си знайте правата, никъде няма закон за зимни гуми. Единствено за дълбочината на грайфера.
Аз съм си с четири нови зимни де, но по закон ако искам ще карам с изтъркани летни на 15 години и няма да ми напишат акт , защото си знам правата.
Пък Вие си случайте новините и четете вестниците и освен слухове или измишльотините на някой пъпчив репортер няма да научите :bishop

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Сря 11 ное 2009 22:29

assd написа:такъв закон за зимни гуми няма да има никога, освен ако някой вносител на гуми не бутне ебати рушвета!
такъв закон няма сигурно никъде по света, който да те задължава зимно време да караш със зимни гуми. във финландия например, тъй като съм бил там, пък и май месец заминавам пак на сватбата на братовчеда :Mr Green Fun никой не гледа имаш ли зимни гуми. няма и такъв закон, има само уловка че ако направиш инцидент застрахователя не плаща ако си с летни. ако можеш да караш с летни никой не ти прави проблем, но там на минус 15 градуса снега става твърд и все едно си караш по асфалт (понеже съм родом от санкт-петербург и съм запознат с руските снегове и зими, там почти никой в русията не е и чувал за понятието "зимна гума" :012: . такива се купуват само от разни баровци московчани. аз лично жигула със зимни гуми в русия не съм виждал през жиовта си! не че има много жигули в големите градове, но по селата хич не знаят що е зимната гума)
тука в почти тропическа страна, бананова република направо mhihi , за зимни гуми ще гледат. то сняг има 10 дена в годината вече :banana

малко глупости говориш, колега :)
нещо се бъркаш, защото точно във Финландия и Швеция са задължителни зимните гуми
аз бях миналата година в Швеция точно по това време в хост фемили. Веднъж си изпуснах автобуса и много закъснявах, помолих хост-мама да ме закара, щото хост-татко вече беше излезнал на работа, и тя тогава ми каза, че не може, защото си е записала час следващата седмица да й сменят гумите, и ми викна такси :) стана ми любопитно и поразпитах, ама не си спомням какъв беше периода нещо от ноември до март/април май беше, тогава и Норвегия обмисляше да въведе, може вече и там да е задълже

между другото и в прибалтийските д-ви е задължително слагането на зимни гуми

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 11 ное 2009 22:48

никъде в ЗЗДП няма термин зимни гуми.
акт за констатирано такова нарушение няма как да бъде съставен.

в скандинавските страни зимата са задължителни гуми с шипове.
освен на зимни гуми на други няма как да се сложат.

"чистия гражданин" поощряващ корупцията по-горе няма смисъл да го коментирам.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”