Кое малцово уиски е най-добро?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ANDREYO
- Мнения: 1763
- Регистриран на: Сря 02 мар 2005 11:03
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: DUB SQUAD
- Контакти:
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
е като сте отворили темата кажете кой според вас е най добрият бърбън и защо?
- POLO PAVLETI
- Мнения: 1675
- Регистриран на: Съб 13 авг 2005 20:11
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Airport Sofia (SOF / LB SF)
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Предлагам се без бой
РАботя със всичките тези
а ценичките са
а иначе всеки ден Ханки или Паркърс,Мейджър Гънс , глезиме се с литрови Джура ,12 г Джеймсън, Блек Буш или пък 10 годишен зелен
Най си обичам обаче Олд Бушмилса![:да :да:](./images/smilies/th_up.gif)
![mhihi mhihi](./images/smilies/mhihi.gif)
РАботя със всичките тези
![:Mr Green Fun](./images/smilies/Mr Green Fun.gif)
![banana :banana](./images/smilies/banana.gif)
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
а иначе всеки ден Ханки или Паркърс,Мейджър Гънс , глезиме се с литрови Джура ,12 г Джеймсън, Блек Буш или пък 10 годишен зелен
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
![:drunk](./images/smilies/drunk.gif)
Най си обичам обаче Олд Бушмилса
![:да :да:](./images/smilies/th_up.gif)
- JoroKN
- Мнения: 1498
- Регистриран на: Чет 16 авг 2007 21:12
- Автомобил: Vw Golf MK6
- Двигател: CBAB - 2010
- Местоположение: Кюстендил
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Това за мен е номер 1 (изключвам 12-15 годишните и т.н. ) Като цена и качество мисля че няма равно може би ще се конкурира с Бушмилс което ми е компромисния вариант
Но по принцип пия само това без друго не сядам
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Но по принцип пия само това без друго не сядам
![:drunk](./images/smilies/drunk.gif)
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
- nurv
- Мнения: 1664
- Регистриран на: Пон 04 фев 2008 10:13
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
- Местоположение: София, Младост 3
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
ANDREYO написа:е като сте отворили темата кажете кой според вас е най добрият бърбън и защо?
Jim Beam заради неповторимата му мекота
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- AmW
- Мнения: 3550
- Регистриран на: Пон 23 апр 2007 14:39
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Страхотна мекота е.
Вчера вдъхновен от темата, а и гостите у дома, реших да дегустирам един Glenfiddich.
Днес чак усещам мекотата... в главата ми![mhihi mhihi](./images/smilies/mhihi.gif)
Вчера вдъхновен от темата, а и гостите у дома, реших да дегустирам един Glenfiddich.
Днес чак усещам мекотата... в главата ми
![mhihi mhihi](./images/smilies/mhihi.gif)
- ChimeyJimmey
- Мнения: 3877
- Регистриран на: Съб 01 окт 2005 8:47
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
За уискитата няма да споменавам.
Който каквото му харесва.
Само ще дам идея за леда:
![Изображение](http://www.find-me-a-gift.co.uk/images/product_images/fullsize/nov014_bullet_ice_tray_300mainnew.jpg)
Bullets for that killer drink...
Сдобих се с едно такова за подарък.![:041:](./images/smilies/c020.gif)
Който каквото му харесва.
Само ще дам идея за леда:
![Изображение](http://www.find-me-a-gift.co.uk/images/product_images/fullsize/nov014_bullet_ice_tray_300mainnew.jpg)
Bullets for that killer drink...
![mhihi mhihi](./images/smilies/mhihi.gif)
Сдобих се с едно такова за подарък.
![:041:](./images/smilies/c020.gif)
- shockhead
- Мнения: 159
- Регистриран на: Пон 14 сеп 2009 18:08
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Burgas
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Колеги дано не Ви разочаровам, но се радвате на цветни и много шарени рекламки. По едно стечение на обстоятелствата аз съм запознат с кухнята на производството на алкохолни питиета.
В света има 5-6 марки, които предлагат отлежали питиета и ги продават толкова скъпо, че едва ли някой от нас може да си ги позволи.
Останалото колеги е спирт и химия. И това не е само в България, а в световен мащаб. Това, че някои произвеждат питиета с приятен и запомнящ се вкус се дължи на добрите лаборатории на производителя.
Състава на отлежалите питиета е вече много добре познат за науката. Всички тези вещества, които са в едно добро уиски се получават като синтетични и остава само доброто и правилно дозиране в спирта. И така надписа на едно "качествено" уиски за 100 лева, който твърди, че е 25 годишно е и лъжа и истина. В бутилката има всички тези вещества, които биха се получили ако питието беше отлежало, а то е на възраст не повече от месец. И сега подводния камък..............общия проблем на всички синтетични вещества е, че освен основното вещество съдържат и други, които не могът да бъдат пречистени и се получават неизменно при реакцията на получаване на основното и почти винаги са доста вредни. Те обаче никога не фигурират в състава на повечето "продукти".
И така колеги ако баща Ви или вие добивате ракия в казан от естествени материали имате шанса да пиете нещо по-качествено. Втория вариант е да сте готови да платите около 10 000 евро за бутилка. Останалото е добър вкус с цената на увреждане на вътрешните ви органи и мозъка.
За съжаление твърде много вярваме на рекламите!
В света има 5-6 марки, които предлагат отлежали питиета и ги продават толкова скъпо, че едва ли някой от нас може да си ги позволи.
Останалото колеги е спирт и химия. И това не е само в България, а в световен мащаб. Това, че някои произвеждат питиета с приятен и запомнящ се вкус се дължи на добрите лаборатории на производителя.
Състава на отлежалите питиета е вече много добре познат за науката. Всички тези вещества, които са в едно добро уиски се получават като синтетични и остава само доброто и правилно дозиране в спирта. И така надписа на едно "качествено" уиски за 100 лева, който твърди, че е 25 годишно е и лъжа и истина. В бутилката има всички тези вещества, които биха се получили ако питието беше отлежало, а то е на възраст не повече от месец. И сега подводния камък..............общия проблем на всички синтетични вещества е, че освен основното вещество съдържат и други, които не могът да бъдат пречистени и се получават неизменно при реакцията на получаване на основното и почти винаги са доста вредни. Те обаче никога не фигурират в състава на повечето "продукти".
И така колеги ако баща Ви или вие добивате ракия в казан от естествени материали имате шанса да пиете нещо по-качествено. Втория вариант е да сте готови да платите около 10 000 евро за бутилка. Останалото е добър вкус с цената на увреждане на вътрешните ви органи и мозъка.
За съжаление твърде много вярваме на рекламите!
- musura
- Сър
- Мнения: 7129
- Регистриран на: Пон 28 мар 2005 21:01
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Голям Поровец
- Контакти:
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
shockhead написа:По едно стечение на обстоятелствата аз съм запознат с кухнята на производството на алкохолни питиета.
Нали не бъркаш винпром Карнобат с някой от световните производители?
- shockhead
- Мнения: 159
- Регистриран на: Пон 14 сеп 2009 18:08
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Burgas
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Абсолютно!
Нищо не бъркам и съм сигурен в това, което казвам!
А за българските Винпроми - те произвеждаха качествени продукти преди да започнат да взаимстват западни технологии.
Ако Ви е интересно мога да разкажа малко.........Как се произвежда материал за уиски.
След като се прибере реколтата от зърнени култури (ечемик, овес, царевица и др.)тя се поставя във високи кули на 4-5 нива.
Кулата е изградена от камък, а нивата (етажите) от дървени греди покрити с плетени от коноп плоскости, наподобяващи рогозки и с малки дупчици така, че да са леко пропускливи. Когато застелят всеки етаж от кулата с тънък слой ечемик (да речем ако уискито е ечемичено)те го намокрят обилно и го държат влажно до края на ферментацията. Под действието на влагата и разтворените в нея захари от ечемика се предизвиква производството на алкохол от дрождите, които се намират в самия ечемик (ферментация). Докато ферментира материала в основата на кулата се гори торф добиван от северните блатисти местности. Тъй като всеки от етажите е полупропусклив (рогозките) дима от торфа опушва материала и излиза от върха на кулата, която действа като комин. Така след около 25-30 дни материала става готов за добиване на питеен алкохол.
Точно на това опушване се дължи неповторимия цвят и вкус на уискито иначе руснаците от същия материал без опушване добиват водка.
Хайде сега да видим колко "големи" производители в света имат кули за опушване на житни растения при ферментация та да произвеждат уиски, а не водка.
Ще ви кажа....НИТО ЕДИН! В Обединеното кралство има 3 или 4 такива кули, които са собственост на частни предприемачи (фермери), любители на добрата стара Англия. Те произвеждат много ограничени количества и ги продават много скъпо.
А приятния вкус на торфен дим, който по същество съдържа йодни съединения и може да бъде получен по десетки други начини, включително и при изгаряне на черупки от орехи е вече принесен и в колбасите. Или един пушен бут и нашето уиски по същество имат един и същ аромат.
Нищо не бъркам и съм сигурен в това, което казвам!
А за българските Винпроми - те произвеждаха качествени продукти преди да започнат да взаимстват западни технологии.
Ако Ви е интересно мога да разкажа малко.........Как се произвежда материал за уиски.
След като се прибере реколтата от зърнени култури (ечемик, овес, царевица и др.)тя се поставя във високи кули на 4-5 нива.
Кулата е изградена от камък, а нивата (етажите) от дървени греди покрити с плетени от коноп плоскости, наподобяващи рогозки и с малки дупчици така, че да са леко пропускливи. Когато застелят всеки етаж от кулата с тънък слой ечемик (да речем ако уискито е ечемичено)те го намокрят обилно и го държат влажно до края на ферментацията. Под действието на влагата и разтворените в нея захари от ечемика се предизвиква производството на алкохол от дрождите, които се намират в самия ечемик (ферментация). Докато ферментира материала в основата на кулата се гори торф добиван от северните блатисти местности. Тъй като всеки от етажите е полупропусклив (рогозките) дима от торфа опушва материала и излиза от върха на кулата, която действа като комин. Така след около 25-30 дни материала става готов за добиване на питеен алкохол.
Точно на това опушване се дължи неповторимия цвят и вкус на уискито иначе руснаците от същия материал без опушване добиват водка.
Хайде сега да видим колко "големи" производители в света имат кули за опушване на житни растения при ферментация та да произвеждат уиски, а не водка.
Ще ви кажа....НИТО ЕДИН! В Обединеното кралство има 3 или 4 такива кули, които са собственост на частни предприемачи (фермери), любители на добрата стара Англия. Те произвеждат много ограничени количества и ги продават много скъпо.
А приятния вкус на торфен дим, който по същество съдържа йодни съединения и може да бъде получен по десетки други начини, включително и при изгаряне на черупки от орехи е вече принесен и в колбасите. Или един пушен бут и нашето уиски по същество имат един и същ аромат.
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Браво колега, мисля че определено казваш много истини! Вкуса на различните уискита предлагани на нашия пазар е приблизително един и същ,(мое скромно мнение на непознавач, а аз определено предпочитам мекото уиски-не търся "градус"),защо ли? Въпроса е какво се случва на следващия ден с главата
Ако имам леко и тъпо главоболие след почерпка (50-100гр) то това уиски за мен е боклук ако ще и да струва 200 кинта. Та по метода проба-грешка съм достигнал до това http://www.thegreenwellystop.co.uk/whiskyshop/images/uploads/grouse1litre.jpg. Не много скъпо и определено с приятен вкус. Цена: като за почти ежедневна консумация приемлива, малцовото също ми допадна (е аз и от друга марка не съм и копувал де). Лек ден и Весело посрещане на празниците!
![:banghead:](./images/smilies/banghead[1].gif)
![:banghead:](./images/smilies/banghead[1].gif)
![:banghead:](./images/smilies/banghead[1].gif)
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
shockhead написа:
Ако Ви е интересно мога да разкажа малко.........Как се произвежда материал за уиски.
Да беше се разровил малко в интернет,та да копнеш поне нещо писано от шотландец или ирландец.Ето една друга версия за това как се прави уиски,кой е прав???:
Зърната на ечемика се накисват във вода за 48-72 часа, през което време те покълват. При този процес се отделя топлина и трябва да се внимава постоянната температура в контейнерите да не бъде над 15-16 градуса по Целзий. През тези часове чрез процеса на покълването се извъшват някои химически процеси и настъпват промени, в резултат на които скорбялата в зърното се превръща в захари, подходящи за ферментация. След изважадането им от водата те се разстилат върху пода, където се обръщат на ръка с гребла и лопати - доста трудна и досадна работа. След това кълновете се поставят върху метална мрежа в пещ. Под тях гори огън, в който се поставя торф. Именно той придава специфичния вкус на малцовото уиски.
Малцът се суши и пече на торфения пушек при 60 градуса около 2 дни, когато става готов за следващата фаза "dressing". В нея се пречиства малцът от някои долнокачествени отпадъци (които се използват за храна на добитъка) и след това се стрива и става на едро смляно зърно, познато под името "malt grist". След тази подготовка с "malt grist" се захранва голяма бъчва ("mash tun"), където се смесва с точно определено количество топла вода. Така се завършва процесът на превръщането на декстрин в малтоза и се получава разтвор, който може да ферментира. Сместа няколко пъти минава през сита, така че да се премахнат всички останали твърди примеси (които отново се продават на животновъдите за храна). Останалият течен разтвор се съхранява в резервоар, където се охлажда за да се предотврати разпадането на малтозата и за да може да се прибавят дрождите.
Сместа заедно с маята ферментира приблизително 36 часа в друг контейнер, докато се получи чист слаб алкохол (около 10 градуса), който в следващия етап ще бъде дестилиран. За дестилацията са нужни поне 2 медни съда с крушовидна форма "wash still" и "spirit still". След дестилацията в първия съд дестилатът попада в прозрачен съд от дебело стъкло, в който сместа може да се огледа и да се прецени дали е подходяща, за да се налее във втория съд или трябва да се върне още веднъж за пречистване. Ако дестилатът е готов за по-нататъшна обработка, той се излива в "spirit still", откъдето вече излиза неотлежалото уиски и минава в друг контейнер. Тук то се преглежда от експерт на производителят и ако е в стандартите се налива в бъчви. Първата и последната част от произведения алкохол съдържат някои частици, които трябва да се премахнат и те преминават отново през целия дестилационен процес.
Бъчвите са критични за вкуса на уискито. Те придават характерния вкус, който се цени от познавачите, без обаче да вкарват вкуса на дърво. В повечето фабрики се използват бъчви от череша или дъб. При някои бъчви дъгите са от различно дърво. Принципно няма бъчва, която да е съвсем същата като друга, затова и полученото уиски винаги има някакви разлики, колкото и да са минимални. При необходимост бъчвата се чисти, но това става, едва след като се установи, че излязлото от нея уиски има непривичен вкус и аромат.
Уиското трябва да отлежи минимум 3 години, като повечето производители оставят отлежаването да е между 8 и 25. Бъчвите се съхраняват при определена температура и влажност на въздуха. Една бъчва губи около 2% от съдържанието си на година (т.нар. "ангелски данък"). Капацитетът на една бъчва може да достигне 420 литра. Понякога уискито се бутилира от една-единствена бъчва и това е т.нар. "single single malts". В повечето случаи обаче уискито се смесва от няколко бъчви на приблизително едни и същи години и се оставя да отлежи още няколко месеца преди бутилирането - "single malts".
- shockhead
- Мнения: 159
- Регистриран на: Пон 14 сеп 2009 18:08
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Burgas
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Да, това е едно по-детайлно описание на процеса!
По какъв начин това горе противоречи на казаното от мен????
Въпросът е някой прави ли го по описания начин?
Ако имаше длъжност "гребач и обръщач на малц върху мрежа" в Английските заводи за добиване на питеен алкохол.........то щяхме да знаем, защото подобни работни места щяха да се заемат от гастербайтери.
Пак казвам прекалено много се вярва на рекламите. Давам пример:
Киселото мляко си е български патент. Да вземем марката "На баба". Предполагам всички сте виждали бабите си как правят кисело мляко и от какво най-важното. Да не би да вярвате, че материала за "киселото мляко на баба" идва от онези кравички на екрана..........., но Ви е приятно да си мислите, че е така. Всеки англичанин знае как се прави уиски. Ако не се рекламират подобни автентични процедури за правене на уиски, които са правилни, но просто не се практикуват на англичанина няма да му е кеф да си го пие после.
По какъв начин това горе противоречи на казаното от мен????
Въпросът е някой прави ли го по описания начин?
Ако имаше длъжност "гребач и обръщач на малц върху мрежа" в Английските заводи за добиване на питеен алкохол.........то щяхме да знаем, защото подобни работни места щяха да се заемат от гастербайтери.
Пак казвам прекалено много се вярва на рекламите. Давам пример:
Киселото мляко си е български патент. Да вземем марката "На баба". Предполагам всички сте виждали бабите си как правят кисело мляко и от какво най-важното. Да не би да вярвате, че материала за "киселото мляко на баба" идва от онези кравички на екрана..........., но Ви е приятно да си мислите, че е така. Всеки англичанин знае как се прави уиски. Ако не се рекламират подобни автентични процедури за правене на уиски, които са правилни, но просто не се практикуват на англичанина няма да му е кеф да си го пие после.
- Vizor
- Изгубена душа
- Мнения: 12508
- Регистриран на: Съб 04 мар 2006 16:01
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Бърбън само Jameson!
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Мнения: 13068
- Регистриран на: Сря 17 авг 2005 15:15
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
Олд Бушмилс
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
![:drunk](./images/smilies/drunk.gif)
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
- POLO PAVLETI
- Мнения: 1675
- Регистриран на: Съб 13 авг 2005 20:11
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Airport Sofia (SOF / LB SF)
Re: Кое малцово уиски е най-добро?
LILO&STICH написа:Олд Бушмилс![]()
При Павката е на промо
![banana :banana](./images/smilies/banana.gif)
![Пиенйе :drinking:](./images/smilies/drinking.gif)
![beer :beer](./images/smilies/beer.gif)
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 41 госта