Какво е наказанието за обида ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Какво е наказанието за обида ?

Мнениеот hooligans » Вто 19 яну 2010 2:47

абе вие не сте у ред mhihi :screwy
има закон за футболното хулиганство
всеки който псува на стадиона , нещо от рода на 500лв беше и аз не знам , не се занимавам с глупости
и цял стадион реве "К*р за другите , але але алеее"
този ако го осъдят ще е смешна работа :063:

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Вто 19 яну 2010 9:42

така е че е не сириозно не е , но онзи се е заял защото има подккрепа от сина му, некакъв богаташ , а в днешно време знаете богатите са на почит ------- българска му работа :mrgreen:

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Вто 19 яну 2010 9:45

Колега, постави се на мястото на другия. И аз на негово място щях да гоня до дупка. Докато няма правосъдие за дребните неща, няма да има и за големите. Та какъв му се пада приятелят ти, та да го обижда? Като е толко смел в устата, ще си плати. Така е по закон.
Българска работа ще е ако няма последствия за приятелят ти, не ако има.

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Вто 19 яну 2010 16:41

mladvampirTDI написа:Колега, постави се на мястото на другия. И аз на негово място щях да гоня до дупка. Докато няма правосъдие за дребните неща, няма да има и за големите. Та какъв му се пада приятелят ти, та да го обижда? Като е толко смел в устата, ще си плати. Така е по закон.
Българска работа ще е ако няма последствия за приятелят ти, не ако има.

ми колега не съм съгласен , за дребни неща има много осъдени, за едри нито един, не че оправдавам постъпката на моя прриятел , но понякога човек наистина не може да издържи, той без нищо не го е напсувал, онзи му е казал нещо и го е предизвикал, така че ------- без нищо , няма нещо :talk: според мен хора като този дето смята че му е позволено всичко и не се съобразява сдругите, си го заслужава, кой е той ? спрял пред входа и пречи на всички, човека го е помолил да си премести колата, защото му се налага да пренася багаж и заради ннего трябва да обикаля поне 10 метра.

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Сря 20 яну 2010 10:17

А някъде в съдебните документации има ли дефиниция на "обида", защото някой може да се почуства обиден, че не съм го видял в автобуса и съм го блъснал?

dzidzo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dzidzo » Вто 04 май 2010 21:07

Здравейте. Ако може да се вмъкан и аз с въпрос по подобен случай?
Тук "виновната" страна съм аз. Ситуацията е следната. Карам по "Ботевградско шосе", когато по платното пресичат майка с дете, като майката пуска детето /около 4-5 год./ да претича пред нея само. Според мен това си е самоубийствено. Там има подлез и ограда, но не и пешеходна пътека - натиснах клаксон и го задържах дълго. . Проблема идва 150-200м. по натам когато двама младежи пресичат като че на пешходна пътека със светофар - бавноо. Ядосан отново натиснах клаксона. И двамата вече пресекли като наближих, поради намаляване на скоростта ми още от предишната ситуция. Единия "тъъъъъъът" реши да се заяде и върна отново еидния си крак на платното протягайки го назад, като че да ме спъне. Набих спирачки. Причина беше - стрес от моя страна и не знаех отдясно дали идва друг автомобил /все пак следях "тъъъъъъъъът"/ та да не го ударя. Отворих прозореца и му казах "педераст какво правиш бе. Тука се кара с 120. Искаш да умреш ли." Тоз се засегна от обидната дума и каза, че ще вика полиция та да ми пишат акт, че съм карал със 120 - ако беше така, то щеше да е сгазен. Наистина се обади, а аз изчаках. Тез от полицията не сториха ни на него ни на мен никакви актове, щото не били свидетели - необърнаха и внимание на спирачния ми път, което е доказателство за по-ниска скорост, и въпреки признанията му, че пресекъл неправилно нищо немогли да направят - ок, закона така казва?! Но му казаха, че за обидата може да подаде частен иск. Взеха ми личната карта и му дадоха данните ми за да го стори. Сега чакам призовка. А въпросът ми е какво ме чака? И престъпление ли извърших?
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост.

Последна промяна от dzidzo на Сря 05 май 2010 9:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Вто 04 май 2010 23:07

А всъщност как се определя кое е обида и кое не?
Ако приемем, че обида е унизителни за честта или достойнството на пострадалия думи, например в дело за класическата псувня да ти е*** май***, трябва ли да бъде привлечена в процеса и майката на обвинителя? И може ли всъщност някой да заведе дело, за пожелания изречени към друг човек :roll:
И втори въпрос, обидите са вид изразяване на мнение, а всеки човек има конституционно такова право. Това означава ли, че с делата за обида се потъпкват конституционните ни права :roll:

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Сря 05 май 2010 11:31

rosy написа:А всъщност как се определя кое е обида и кое не?
Ако приемем, че обида е унизителни за честта или достойнството на пострадалия думи, например в дело за класическата псувня да ти е*** май***, трябва ли да бъде привлечена в процеса и майката на обвинителя? И може ли всъщност някой да заведе дело, за пожелания изречени към друг човек :roll:
И втори въпрос, обидите са вид изразяване на мнение, а всеки човек има конституционно такова право. Това означава ли, че с делата за обида се потъпкват конституционните ни права :roll:

Чл. 39. (1)от КРБ: Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго.....както виждаш
не означава.Честта и достойнството на гражданите също са защитени от конституцията и законите на страната ,точно толкова,колкото и правото на свободно изразяване на мнение,а правата на всеки един свършват там,където започват правата на останалите граждани.На всяко право съответства и някакво задължение,не напразно и тази глава от Конституцията е озаглавена "основни права и задължения на гражданите",а не само права,както на много хора им се иска.В този ред на мисли имаш право да си изкажеш мнението,но не и да засягаш честта и достойнстовот на някой друг.т.е може да ми кажеш "не си прав колега,защото......аз смятам така и така "-това е свободно изразяване на мнение,а "не си прав ве паляк смотан лайнар сдухан," е обида ,което ми дава право да те съдя не за това,че си изразил мнение,че не съм прав/което е изразяване на мнение /,а за това,че си ме нарекъл паляк и лайнар mhihi .Да ти е.@ майката не е пожелание,а е изразяване на твое желание за осъществяване на сексуален контакт с нечия майка,което е общоприет израз употребяван с цел засягане достойнството на човека /смятам за излишно да обяснявам какво е значението на майката за всеки човек и що би ти се засегнало достойнствато ко ти го каже някой тва и т.н./,към който е отправен,а не за изразяване на действително или предполагаемо сексуално желание mhihi .Взаимното сдържане и ограничаване на "правата" на гражданите осъществено посредством законите е направено в името на обществения интерес от мирно съжителство между хората и това ни различава от първобитните общества,в които е важало правото на силния.Иначе какво се получава ти харесваш жената и колата ми да речем и щото си 100 кила ,а аз 45 ,идваш пребиваш ме до смърт и ми вземаш жената и колата.Утре обаче при теб идва един 150 кила пребива теб и взема твоята кола,жена ,както и тези ,които си взел до момента и тва всичко щото всеки е решил,че има право щото е по-силен.За да си върнем вещите ние се съюзяваме и пребиваме третия и си връщаме работите обратно,той пък си намира пък да ограби някой друг дето няма да му отвърне и се влиза в някакъв омагьосан кръг на насилие , страх и несигурност за утрешния ден .Е очевидно е ,че ако ние тримата сме обществото имаме интерес това да не се случва и да си живеем мирно,тихо и спокойно без да се опасяваме от такива неща и в името на този си общ интерес се съгласяваме да не си причиняваме такива неща .Винаги е полезно, човек като си търси правата да си знае и задълженията :wink:

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Сря 05 май 2010 15:13

rosy написа:А всъщност как се определя кое е обида и кое не?

Ами по следния начин- един много показателен виц:

Голяма аудитория, преподавателят чете лекция. И изведнъж се обръща и казва:
-Педерас такъв, да ти .....
Моментално се изправя момче и казва:
- Как смеете да ме обиждате и да ме наричате "педерас"!!!!
Професорът, спокойно:
-Ами колега, аз се обърнах към цялата аудитория, но от всички присъстващи само вие реагирахте - тогава правете си сам извода...... :applause: :applause: :applause:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”