Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
vasko01
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на газ или ТЕЦ?

Мнениеот vasko01 » Нед 29 авг 2010 12:46

Matematiks написа:
К.Одаджийски написа:
ISRalien написа:......
Ода, 25 кубика по 60 лв са си 1500 лв... :shock Много бе...

Толкова баце, в къщата има постоянно жени /подчертавам жени/ mhihi и като заладнее на първи октомври палят и понеже не им се занимава повече с тая дейност, гасят огънчето покрай гергьовден :screwy
Дом е вечния огън :horror:

А мойта равносметка е такава за местното парно:
Честно да ви кажа УЖАСНО зависи какво ви е котлето и с какво КПД е .Доскоро бях с някво руско и през 4 часа трябваше да се слага на парното.Сега взех италйанско,и като го набумкам с въглища догоре(донбаски,6000 калорий) това са две големи кофи и половина,и го паля с горно горене след 40 мин е супер приятно и това продължава 12 часа без да го пипам :shock ,само си регулира зададената температура.Котела отоплява 14 точки(3 етажна къща) на всякъде е супер жега.Дърва взимам само за подпалки иначе няма сметка.Въглищата са ми 800 лева и ми хартисват за цял сезон,за 3 етажа.
За мен освен хамалогията,няма по добро.Да добавя че ако си направя изолация и дограма ще е оооще по добре :012:

П.П.парното ми е без помпа-гравитачно

Ама човека пита за апартамен , къде в апартамена ще монтира котел,къде ще складира въглища , да не говорим за мръсотията и миризмата.За къща може и да е добре ама ако котела и въглищата са в мазето и има кой да хамалува.За котлето си прав колега но това важи и за газта ,защото котле от 1000лв. и такова от 2500лв.не харчат еднакво , това и е лошото на газта ,трябва в началото да се изръсиш за да ти е добре после.

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Re: Да поразчистим

Мнениеот Nafta » Нед 29 авг 2010 19:12

Локално парно е най-добре.
Всеки, който се или се е отоплявал с такова, знае за какво става дума.
Откакто му сложих циркулационна помпа не се трае от жега.
120 кв. къща.
Хамалогията е в повече с дървата и въглищата, но човек е независим от никого.
Така че, може би е най-добре да купиш апартамент в малка кооперация с локално.

ПП:Малко в страни от темата, ама защо заглавието е "Да поразчистим" ? :)

mufin
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Мнениеот mufin » Нед 29 авг 2010 20:10

Щом дилемата е газ-ТЕЦ, то според мен избора е газ.
Същите (даже по-малко пари) и независимост кога и как да го ползваш

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 30 авг 2010 7:23

vasko01 написа:Ама човека пита за апартамен , къде в апартамена ще монтира котел,къде ще складира въглища , да не говорим за мръсотията и миризмата.За къща може и да е добре ама ако котела и въглищата са в мазето и има кой да хамалува.За котлето си прав колега но това важи и за газта ,защото котле от 1000лв. и такова от 2500лв.не харчат еднакво , това и е лошото на газта ,трябва в началото да се изръсиш за да ти е добре после.

Във Видин баща ми направи локално парно точно в апартамент.
Котлето е в мазето, апартамента е на 4-я етаж.
Има си предвиден канал за комина, само тръбите за водата минават отвън.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Мнениеот embi4a » Пон 30 авг 2010 12:22

На въглища и дърва е най-топло но и хамалуването е доволно. Ако има колегата голяма маза може съвсем спокойно да си направи отоплението на донбаски въглища. Това, че мирише не е точно така. Ако комина е хубав няма и да му замирише дори за секунда. Аз отоплявам апартамент 90 кв.м. с 600 лв на сезон(октомври - май) Миналата година ми се роди детенце и не съм падал под 21 градуса навсякъде в жилището за 600 лв за целия сезон. От това все още по-евтино може да е само климатицик и то при положение че жилището не е крайно.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 30 авг 2010 12:37

ISRalien написа:
vasko01 написа:Ама човека пита за апартамен , къде в апартамена ще монтира котел,къде ще складира въглища , да не говорим за мръсотията и миризмата.За къща може и да е добре ама ако котела и въглищата са в мазето и има кой да хамалува.За котлето си прав колега но това важи и за газта ,защото котле от 1000лв. и такова от 2500лв.не харчат еднакво , това и е лошото на газта ,трябва в началото да се изръсиш за да ти е добре после.

Във Видин баща ми направи локално парно точно в апартамент.
Котлето е в мазето, апартамента е на 4-я етаж.
Има си предвиден канал за комина, само тръбите за водата минават отвън.

И как е?

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 30 авг 2010 12:41

ISRalien написа:... ела във Видин да видиш баща ми сам, какво локално парно направи. Зимата като се прибера не се живее в апартамента от жега :idea:
Ама и апартамента е с изолация и с хубава дограма.

Няма миризми, няма нищо.. Всичко си е 6!
Само дето тръбите като минават отвън е грозно, ама кво да правиш...
Иначе понеже блока е правен с локално отопление (за всеки вход), има помещения за складиране на въглища... И той мисля, че си плаща наем за една част, където складира нашите въглища.
2-та бойлера са със серпентини и съответно се греят и те от котлето..
И то е от тоя тип, мисля че пак италианско беше, дето като го напълниш сутринта си гори цял ден...
Лятото бойлерите се греят от слънчеви колектори :да:

jdru
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jdru » Съб 02 окт 2010 8:30

golf2949 написа:
chefito написа:
golf2949 написа:
Колега и на кое жилище отоплението ти излиза по-евтино?Твоите климатици явно са сплит система,защото моя не спира,а само си регулира скороста на духане,нали ако спре ще замръзне.Така си мисля аз,но може и да греша.Поздрави

http://www.fujielectricbg.com/

Не знам FUJI да имат сплитове...единия струва 2000лв...едва ли има по-добри климатици...

Да колега има по-добри.Ето моя http://www.aircon-systems.com/hiperinve ... srk35zgx-s

Да ме прощаваш колега, ама тоз хиперинвертор е само в мечтите на някой БГ вносител. Аз съм с фуджи 12ска и го бие тва мицубиши :
http://fujielectricbg.com/articledetail ... 1&prod=204

8)

Потребителски аватар
golf2949
Автомобил: Хюндай Туксон 4х4
Двигател: 2000 CRDI 2005г

Мнениеот golf2949 » Съб 02 окт 2010 14:53

jdru написа:
golf2949 написа:
chefito написа:
golf2949 написа:
Колега и на кое жилище отоплението ти излиза по-евтино?Твоите климатици явно са сплит система,защото моя не спира,а само си регулира скороста на духане,нали ако спре ще замръзне.Така си мисля аз,но може и да греша.Поздрави

http://www.fujielectricbg.com/

Не знам FUJI да имат сплитове...единия струва 2000лв...едва ли има по-добри климатици...

Да колега има по-добри.Ето моя http://www.aircon-systems.com/hiperinve ... srk35zgx-s

Да ме прощаваш колега, ама тоз хиперинвертор е само в мечтите на някой БГ вносител. Аз съм с фуджи 12ска и го бие тва мицубиши :
http://fujielectricbg.com/articledetail ... 1&prod=204

8)

Колега щом само за да ми кажеш,че вероятно но не много сигурно имаш по-хубав климатик,си се регистрирал така да бъде.И не разбрах защо да е в мечтите на някой вносител.Поздрави

Върни се в “ОФФ-Топик - други”