Въпрос относно годишен отпуск

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Re: Въпрос относно годишен отпуск

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 14:36

velinsl написа:..... ТРЗ-то каквото и да е то прави целия филм ми се струва.

И аз имам същото чуство затова реших да се консултирам.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 21 дек 2010 23:29

не ти "изгарят"
поне за 2011 година
разправяй се

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 23:47

И аз попитах няколко човека и ми казаха, че не се губят, спорих с доста хора в работата ама мсиял да продължа ид ане оставя нещата така.Ако някой може да ме ориентира къде да погледна че в кодекса на труда нещо не мога да се ориентирам много добре ама продължавам да го чета. :banghead:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 22 дек 2010 10:12

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135691818
с две думи промените са следните:
- отпада условието старите отпуски да се изчистят до КРАЯ на 2011

от сега нататък обаче за новата отпуска:
- трябва да има график за ползването на отпуската през годината
- годишния отпуск задължително се ползва в рамките на годината за която важи
- може да се отложат до 10 дни при важни производствени причини (които трябва да се използват в рамките на 2 години, след което заминават). Това е примерно ако фирмата не може да си позволи да те пусне, щото има и такива случаи :)
- при бременност, болест и тн също може да се прехвърли

преди около 2 месеца мен също ме подлъгаха разни държавни служители от разни учреждения, при които явно има голямо натрупване и са решили да чистят отпуск поголовно, като разправят врели некипели, само и само хората да си взимат отпуската. Но реалното положение е написаното по-горе.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 22 дек 2010 19:50

Оффф да ви имам проблема . Какво е това отпуска ???

ОФФ @IceHeart Знам добре как е положението.Борил съм се с администрациите.
Но от март тази година аз си решавам .Поради факта, че все няма време - все няма и време за отпуска.

Последна промяна от kris11 на Пет 24 дек 2010 18:13, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 22 дек 2010 19:55

kris11 написа:Оффф да ви имам проблема . Какво е това отпуска ???

Би трябвало да знаеш, и да ти га дават или да ти заплащат отпуската ако не я взимаш!

Поне при мен е така, ако не я взема отпуската не я плащат, да съм си я ползвал. Ако ли не изгаря, такива за другата година ги няма...

При държавната работа можеш и за 10 години назад да си вземеш отпуската, но при частника неможеш да се доредиш за тази която ти се полага..

Зависи как гледаш на нещата, и трябва да си държиш на думата до край! Гони си правата до край, или поне докато не те уволнят!

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 22 дек 2010 19:59

Едно си баба знае, едно си бае. Визирам Емил Мирославов. При зададен конкретен въпрос се получава абсолютно еднакъв отговор, независимо как е формулиран въпроса.

Трудово право на Република България
10-12-2010

Десислава Хвърчилкова
Въпрос

Уважаеми господа,
Има ли пречка платеният отпуск, който не е поискан и използван от служителя през текущата година (т.е. който не е отложен от работодателя съгласно чл.176, ал. 1 от КТ), да се използва през следващите 2 години, с оглед това, че чл. 176, ал. 3 въвежда 2-годишен давностен срок, в който правото може да се упражни?
20-12-2010

Eмил Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване"
Отговор

Уважаема г-жо Хвърчилкова,
За отпуска за 2010 г. и следващите години се прилагат “новите” разпоредби на Кодекса на труда, в сила от 30.07.2010 г.
“Новите” разпоредби на Кодекса на труда за ползване на платения годишен отпуск само в календарната година, за която се полага, са категорични. Категорична е и забраната за работодателя да отлага поради важни производствени причини ползването на повече от 10 работни дни от отпуска за следващата календарната година (чл. 176, ал. 1 от КТ). Регламентирани са и причините за отлагане на ползването, когато поради ползването на посочени от законодателя други видове отпуски работникът или служителят не е имал възможност изцяло или отчасти да използва полагаемия му се отпуск (чл. 176, ал. 2 от КТ). Поради това, становището на МТСП е, че неползваните дни отпуск през календарната година, за която се отнасят, и които не са отложени по реда на чл. 176, ал. 1 и 2 от КТ, не могат да се ползват през следващите календарни години.
Следователно, платеният годишен отпуск за 2010 г. се ползва през 2010 г., освен ако не е налице причина за отлагане на ползването съгласно чл. 176, ал. 1 или 2 от КТ.
В случай на прекратяване на трудовото правоотношение, в зависимост от момента на прекратяването, работодателят преценява правото на работника или служителя на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск съгласно чл. 224, ал. 1 от КТ, като дали правото е погасено по давност или не се преценява съобразно чл. 176, ал. 3 от КТ. ЛТ/

Не съм правист, но стъпвайки на Чл. 176. (3) от КТ - Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

тълкувам така: казва се правото на платен годишен отпуск. Не правото на отложения отпуск. За мен това е правото на целия полагаем се отпуск за дадената година (поне 20 дни съгласно КТ). И по тази моя логика отпуската ми за 2010 г., дори да не е отложена по смисъла на чл. 176 (1) от КТ мога да я използвам до края на 2012 г. И то цялата отпуска.
Ноако се разровите във въпроси и отговори на МТСП ще видите, че цитирания от мен отговор на Мирославов и винаги един и същ...

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 22 дек 2010 23:15

е то барабуса, ако не знае, кой....
това е отговорЪТ

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 28 дек 2010 19:03

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 28 дек 2010 20:55

brabus написа:http://dnes.dir.bg/news/totu-mladenov-otpuski-bolnichen-7678773?nt=6 :да:

Да чух го одеве в новините. Мисля че темата е за ключ :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”