Въпрос за стоматологични услуги

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за стоматологични услуги

Мнениеот kiko » Чет 30 юни 2011 19:57

за лица над 18 години:
преглед + 2 пломби от амалгама или химиополимер(пак вид бели пломби)или 2 вадения на зъб с упойка или по 1 от двете дейности...
касата плаща само пломбите-ваденето на нервите или кореновото лечение се доплаща.
не отписвайте амалгамените ,,сиви'' ,,метални'' пломби -имат си приложение.
най-евтина и безболезнена е профилактиката.
не може прически при фризьорки да струват по 50-80 лева,а пломбите по 15-20
всеки си има приоритети

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Чет 30 юни 2011 20:12

:beer

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 01 юли 2011 21:47

kiko написа:за лица над 18 години:
преглед + 2 пломби от амалгама или химиополимер(пак вид бели пломби)или 2 вадения на зъб с упойка или по 1 от двете дейности...
касата плаща само пломбите-ваденето на нервите или кореновото лечение се доплаща.
не отписвайте амалгамените ,,сиви'' ,,метални'' пломби -имат си приложение.
най-евтина и безболезнена е профилактиката.
не може прически при фризьорки да струват по 50-80 лева,а пломбите по 15-20
всеки си има приоритети

:applause: :applause: :applause: :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
turrisi
Автомобил: AUDI
Двигател:

Мнениеот turrisi » Сря 06 юли 2011 17:59

така...както колегата по горе писа....1 преглед(като не навсякъде е безплатен-незнайно защо)...и 2 дейности(1 вадене и 1 пломба....2 вадения,2 кариеса...и така)първата пломба е 8-10 лв.-втората 6лв....при пулпит здравната каса заплаща част от пломбата...като цените варират също(50 лв. с каса....70 без каса...това при кака)...на други места казва че е повече(според зависи е... но при пулпит касата поемала част от пломбата)....късмет!!!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 06 юли 2011 18:55

kiko написа:не може прически при фризьорки да струват по 50-80 лева,а пломбите по 15-20 всеки си има приоритети

Не знам да плащам "фризьорски осигуровки" всеки месец от заплатата си, но за сметка на това здравни плащам

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 06 юли 2011 20:49

maxpayne написа:
kiko написа:не може прически при фризьорки да струват по 50-80 лева,а пломбите по 15-20 всеки си има приоритети

Не знам да плащам "фризьорски осигуровки" всеки месец от заплатата си, но за сметка на това здравни плащам

А ти някога направил ли си сметка колко струва едно лечение и колко пари внасяш????За пример...лечението на една пневмония струва над 1000 лв,а касата плаща 300....

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Сря 06 юли 2011 20:57

joker написа:
maxpayne написа:

А ти някога направил ли си сметка колко струва едно лечение и колко пари внасяш????За пример...лечението на една пневмония струва над 1000 лв,а касата плаща 300....

...Ами като струва 1000....касата да плаща и тя 1000. :screwy ....въпроса е чий сметки са верни...тези на касата или тези на докторите :banghead:...но знам само че досега, от цялата им простотия сметките все ние сме си ги плащали death

berta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот berta » Сря 06 юли 2011 22:05

ето за това не съм здравно осигорен кеф ти отивам правя си пломба 30 лв която иначе с здравната каса сиг е 25 и готово, и сега вноските не са като 1 време по 8 лв а са по 20 лв на месец брат ми 1 година 240 лв...единствено ще стане лошо ако катастрофираш и влезеш в болница,сиг е по добре да умреш че като чуеш цената после нема да ти се живее.. баща ми като е здравно осигурен кво, в облницата не те имат за човек бате лежиш си и така не ли да отидеш да си платиш в частна болница да си ти обърнат внимание е все 1 дали ще ходиш в болница или не... гадна даржава гадно нещо да не говорим за тая Хипократова клетва по добре да не я полагат.. то да помагаш на болните трее да ти е за собствено самочуствие и да зимаш там колко за препитание а не да ставаш милионер от нещастието на хората...

:неграмотно

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 06 юли 2011 23:01

Няма ли ключ за тая хранилка. Мисля че колегата получи инфото което търсеше

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 06 юли 2011 23:19

joker написа:А ти някога направил ли си сметка колко струва едно лечение и колко пари внасяш????За пример...лечението на една пневмония струва над 1000 лв,а касата плаща 300....

Какво общо има колко пари внасям аз и колко пари отпуска касата? Има си статистически методики да се определи броя на болните и да се пресметне колко пари са нужни. Въз основа на тези сметки да се калкулират правилните суми за здравно осигуряване и всички ще са щастливи. Вместо това - болниците изписват фалшиви дни престой и смучат пари от здравната каса, изписват и фалшиви пациенти и пак смучат пари, отделно на практика е невъзможно да получиш нормалноотношение в болница ако не платиш под масата или новата форма на рекет - "дарение" в касичката на отделението. Или един кандидат-кмет на предварителни избори, които лично поиска пари на семейството ми за нещо, което му е служебно задължение. Да продължа - трябва ти изследване Х, обаче за него трябва да чакаш 68 дни и дотогава може и да не си жив, затова магически това изследване става възможно веднага срещу заплащане. Или пък получаваш талон за направление, но о, изненада - докторът приема по здравна каса само вторник от 13 до 13.30. За сметка на това в частния си кабинет в болницата на свободен прием може да отидеш през цялото останало време. Всъщност какво е това "свободен прием" изобщо?!?
Да не продължавам с това как се сключват договори за доставка на медицински консумативи, защото мои приятел доставяше на няколко болници, които всички знаете и имам съвсем преки впечатления. Или пък цената на доставяните лекарства - надценки от порядъка на 300% ми звучат цинично!

Аз съм съгласен, че лекарската помощ е нещо скъпо, спор няма. Но не съм съгласен да ми взимат отдръжки и накрая пак да си плащам! Къде е в случая контролът върху здравната каса и върху болниците, къде реално отиват моите пари?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 07 юли 2011 9:02

още един въпрос и темата е за ключ: Има ли спешна стоматологична помощ, която се покрива от касата? ако ДА, какво вкл тя?

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 07 юли 2011 9:23

berta написа:ето за това не съм здравно осигорен кеф ти отивам правя си пломба 30 лв която иначе с здравната каса сиг е 25 и готово, и сега вноските не са като 1 време по 8 лв а са по 20 лв на месец брат ми 1 година 240 лв...единствено ще стане лошо ако катастрофираш и влезеш в болница,сиг е по добре да умреш че като чуеш цената после нема да ти се живее.. баща ми като е здравно осигурен кво, в облницата не те имат за човек бате лежиш си и така не ли да отидеш да си платиш в частна болница да си ти обърнат внимание е все 1 дали ще ходиш в болница или не... гадна даржава гадно нещо да не говорим за тая Хипократова клетва по добре да не я полагат.. то да помагаш на болните трее да ти е за собствено самочуствие и да зимаш там колко за препитание а не да ставаш милионер от нещастието на хората...

Само дето плащането на осигуровките е задължително, т.е., те ти се трупат като дълг към държавата, и рано или късно тя ще си ги поиска принудително!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”