Ако модераторите счетат темата за неуместна или дублирана, моля да я изтрият.
Една вметка в началото - темата не е свързана с конкретен проблем при мен, просто съм любопитен!
Иска да попитам тук хората с повече правна култура от мен как стоят нещата с прекратяване на трудов договор от страна на работодателя в България. Ето и мноооого хипотетична ситуация - имаш договор, безсрочен, с 2 -3 месеца предизвестие. Може ли работодателя просто да ти даде предизвестие и да прекрати договора след изтичането му без да представи някаква причина? Питам, защото в централата на фирмата, в която работя, в по-добрите страни на ЕС, няма такъв филм. Прекратяването на договора е възможно само по-желание на служителя или след стриктно определени в закона дисциплинарни нарушения (трудно доказуеми между другото). На един колега от екипа му предложи фирмата 10 брутни заплати за да напусне, той отказа и сега е на друга позиция, но пак във фирмата. Та ми е интересно, тук има ли законови основания, защитаващи работник/служител?
Трудово-правен въпрос - прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Трудово-правен въпрос - прекратяване на трудов договор
тук има няколко начина, за да бъдеш напуснат, така да се каже:
- дисциплинарно уволнение, там има много норми, по които могат да те резнат, особенно с разни таргети, ако ти кажат трябва да продаваш 10 коли на месец и това се запише в характеристиката ти, като 3 месеца не продадеш по 10 коли и причината ти за освобождаване е несправяне с работата. 3те месеца не са фиксиран период, защото има 1-2 предупреждения и чак тогава освобождаване.
- съкращение, поради отпадане на позицията,поради намаляване на обема на работа, поради обявяване в несъстоятелност и т.н.
- най- предпочитаното е по взаимно съгласие
Но ей така, без причина, по закон не може. Така знам аз, но не претендирам да съм специалист в областта.
- дисциплинарно уволнение, там има много норми, по които могат да те резнат, особенно с разни таргети, ако ти кажат трябва да продаваш 10 коли на месец и това се запише в характеристиката ти, като 3 месеца не продадеш по 10 коли и причината ти за освобождаване е несправяне с работата. 3те месеца не са фиксиран период, защото има 1-2 предупреждения и чак тогава освобождаване.
- съкращение, поради отпадане на позицията,поради намаляване на обема на работа, поради обявяване в несъстоятелност и т.н.
- най- предпочитаното е по взаимно съгласие
Но ей така, без причина, по закон не може. Така знам аз, но не претендирам да съм специалист в областта.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
VWGT написа:http://magazine.askana.com/ver_05/article.php?art_id=119
инфото е от 2002г.
КТ не е променян в тази си част оттогава ,така ,че е валидно.Практически обаче ако човек не е на държавна служба и получи оферта от работодателя в смисъл "...подай си сам молбата или..." мисля не му остава много поле за маневри...
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за отговорите. Както и предполагах, закона проявява някаква привидна защита на работника/служителя. Но както колегата по-горе писа - ако ти кажат махаи се, нямаш много вариянти, особенно в малките и средни чисто БГ фирми - за съжаление.
в общии линии (ако не говорим за дисциплинарни уволнения) и двете страни са на уведомителен режим в рамките на предизвестието, като все пак за работодателя остават някакви задължения за компенсации в случай, че работника не си намери работа веднага (до 3 брутни заплати май беше). Поради тази причина, повечето работодатели предпочитат да го броят съкращаване на щат, като по този начин почти веднага прехврълят работника към трудовата борса (най-мн с 1 брутна заплата безщетение). Но пък тогава подлежат на едни други срокове, в които ако вземат нов служител, стария все пак има предимство ... общо взето всеки случай си е отделен. Но ми прави впечатление, че в повечето случаи, като че ли съда все пак отсъжда в полза на служителя, стига той да има своите основания де.
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Колега VWGT, какво значи това - че все пак с предизвестие могат да те напуснат без основание? Не разбрах нещо!
не съм юрист, но четейки линка, който пуснах ...
(дефакто основание има, но е толкова общо приложимо, че реално е необходимо работодателя да си спази сроковете и си аут ... )
При уволнение поради закриване на част от предприятието, съкращаване в щата или намаляване на обема на работата (т. е. по чл.328, ал.1, т.2 или 3 от КТ) работодателят има право да извърши подбор. По своя преценка той може да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа онези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре. Единственият критерий, от който работодателят се ръководи при подбора, е той да се проведе в интерес на производството или на службата.
Правото на подбор е уредено в полза на работодателя. Той решава дали да се ползва от него или не. Но когато трябва да се съкратят част от работници или служители с еднакви длъжности, подборът е неминуем. Например когато от петима щатни счетоводители трябва да останат трима, работодателят трябва да извърши съкращение на две длъжности. Той ще подбере кои трима счетоводители да останат. А с другите две лица може да извърши нов подбор и да ги остави с тяхно съгласие на други длъжности или да ги уволни.
Уволнението въз основа на подбор също може да бъде оспорено в съда - по това, дали е налице посоченото правно основание за уволнение и дали са изпълнени предписаните от закона процедури (връчване на писмено предизвестие, срок и пр.).
(дефакто основание има, но е толкова общо приложимо, че реално е необходимо работодателя да си спази сроковете и си аут ... )
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Защитата в БГ е, че работодателят ще те предизвести, после ще ти плати още 1 РЗ ако не си намериш работа дотогава. Иначе може да ти каже в петък следобед - "Пич, в понеделник вече недей идва" И дотук свършват защитите. Най-често се съкращават хора с мотив за намален обем на работата. Обаче ако след месец разбереш, че реално на твоето място има назначен друг човек може да водиш съдебно дело да те върнат на работа - случва се често да се спечелват такива дела и при това положение работодателят ще ти плати заплата за времето, през което не си бил на работа, тоест си бил съкратен. Друг е въпроса после колко ще може да вирееш в такава среда. Големите мултинационални компании имат политика към човешките ресурси, но в БГ все още няма добра култура.
- MyPa_TpuO
- Автомобил:
- Двигател:
mladvampirTDI написа:Колега VWGT, какво значи това - че все пак с предизвестие могат да те напуснат без основание? Не разбрах нещо!
Могат, да. Ще дължат неустойка в размер на заплатите до края на предизвестието за конкретната страна. В договорите може да е упоменато, че примерно работодателят има срок 1месец предизвестие, а работника - 3 месеца. Ако работодателят каже от днес - за утре работникът да не се явява на работа, ще следва да плати обезщетение от 1 работна заплата. ТО и реално за работника така е по-добре (поне според мен), тъй като ефективността на работа за 1 месец ще е доста по-ниска с идеята, че 'те напускат'. Допълнително така има повече време за търсене на нова работа. Не коментирам доколко е коректно.
Съкращаването е доста по-добър вариант ако ще го напускат някой. Тогава на борсата си получаваш поне няколко месеца пълна заплата (стига договорът да е сключен за реалната, защото ако е на минимална..). Докато в първия вариант мисля, че се взима само минималната.
Все пак е хубаво да се изкаже юрист - но това помня по последна информация.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”