Работа в Германия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Re: Работа в Германия?

Мнениеот Чудомир » Вто 24 яну 2012 23:31

На първо четене - горивото. Освен това наема на колата ти е директно пълен (на 100%) разход, докато схемата с личния ти автомобил е малко сложна и е трудно да ти напиша в 2 изречения какви са вариантите...освен това при тебе варианта с бг кола май отпада, както и се предполагаше...още преди да си чул ставките на застраховките ;-)

Дали не можеш да си отвориш фирма в БГ и да кюташ с нея - не мога да ти кажа. Трябва да е няква врътка с представителство (някъв адрес в ДЕ) и прочие, но тук удряш на камък заради всяка една малка административна пречка, която ти се наложи да направиш по фирмени дела в БГ, а пък ти въртиш турове в ДЕ през това време...пак може да се търси начин...пълномощни на доверен човек...

Моят опит по този въпрос е, че не става. Административните неща, които са около основната ти дейност, са прекалено много за сам човек. А пък аз не съм чак толкова неорганизиран, или поне мисля, че не съм...
За да разбера дадена информация в БГ ми трябва доста повече време (освен ако някой не ми го пошушне както си шушнем с теб сега). И освен това как искаш дейност в ДЕ да я превъртиш през БГ законодателство, макар и толкова "утъпкана" като куриер?
Идеален пример за това е въпросът ти за счетоводителя...Надявам се да си разбрал какво имам предвид.

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Сря 25 яну 2012 0:08

Като за начало ще се опитам да разбера каква фирма ще ми направят евентуално ако реша да започна, че тази работа с ДДСто нещо хич не ми се нрави.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 25 яну 2012 12:37

един колега на л.с. написа:....кранист....знаеш ли фирми които наемат от там и по принцип как стои въпроса с тази и подобни професии и от към документаций, също така, какви данъци се плащат, защото съм чувал че били големи...

- За всичко, де що е оператор на машина, било то бус, мотокар или кран обикновено се изисква тукашен документ, че си изкарал курс. Сега какъв е курсът за кранист не мога да ти кажа, трябва да се пита конкретно.
- Фирми, които наемат работници в тази насока, не познавам
- За документите ти го написах.

Дотук с частния случай. Сега общи положения, за да станат ясни на всички интересуващи се:

До отварянето на работния пазар в Германия за българи (незнайно кога, сигурно 2014) за желаещите за работа се изисква разрешително от службата по труда за извършване на несамостоятелен труд (разбирай: като служител). Издаването му далеч не е тривиално начинание и има за цел да констатира дали лицето е достатъчно квалифицирано за мястото, за което кандидатства, и дали за него няма немски кадър, който да го заеме. Под "чука" на това правило биват премазани/предотвратени административно нископлатени длъжности и кандидати за тях. Пример: строителен работник. Този вариант не важи са много търсени специалисти, примерно ИТ.

Другия вариант за "вадене на еврота" е т.нар. Gewerbe. Думата Gewerbe може да се разбира на български като "фирма" в широкия смисъл, като тя може да бъде ЕТ, ООД и подобни (в едно друго мнение дадох вече линк с хубаво обяснение). Най-честия случай на такова Gewerbe е от типа "самостоятелен предприемач". Той работи за своя сметка и се осигурява самостоятелно. Сиреч имаме на лице взаимоотношения на фирма към фирма, със всичките произтичаши права и задължения затова, продиктувани от законовата рамка в ДЕ.

Основната грешка в този контекст е човек със такова Gewerbe, който работи на строеж например, да употребява думите "моя шеф" и "заплата". Тези термини са характерни за взаимоотношения между шеф и служител (където вече знаем, че се искат разрешителни от службата по труда), а не между фирми, където имате само една фирмена регистрация като "пречка", която всъщност е никаква. Така че има потенциален риск чрез грешни думички да се набутаме в едно нещо, което се казва Scheinselbstständigkeit (буквално: "привидна/лъжовна самостоятелност"), и накратко може да се обясни като "съмнение за прикрит несамостоятелен труд". Обвинене по този параграф, ако се повдигне, е лош знак и е задължително да се потърси адвокат, защото самия факт, че сте попаднали под такова съмнение показва, че работите отиват на зле.

Защо обяснявам толкова подробно дотук? За да стане ясно какви 2 вида заетост има, защото те са основата на данъчната облагаемост. Обяснявам ги грубо, защото нямам време да търся конкретните цифри:

1. Като служител: Работодателя плаща около 10 % върху заплатата за пенсионно, отделно 10 % плаща служителя. Отделно има здравно осигуряване плюс едни други мижави данъчета, които са минимални. Отгоре на това има и данък доход, които работодателя директно удържа от заплатата. Общо тези данъци са в рамките на 27 - 33%. Моето правило винаги е било да си смятам с 1/3, и сметката грубо излиза.

Важно за конкретното пресмятане на данъка е т.нар. Steuerklasse, данъчна категория. Тя бива от 1 до 6, като най-разпространени са
1 - неженен / студент и прочие
3 - семейство с голяма разлика в доходите между единия работещ и другия, 3 се пише да по-добре печелещия
4 - семейство с горе-долу еднакви доходи между работещите лица
5 - като 3, само че се пише на по-малко заработващия
6 - при наличие на 2ра работа, като допълнение към първата. Тук характерно е, че данък доход ставката е най-висока

Отделно за пресмятане на данъка има значение дали лицето е семейно или не, дали има дете или не и, както вече казах, колко взима другата част от семейството.

2. Като предприемач (фирмения вариант, или т.нар. самоосигуряващ се):
10% пенсионно, които в горния случай ги плаща работодателя, тук си ги плаща лицето. Сиреч вече имаме едни 10% отгоре спрямо един служител плюс данък доход, отделно идват фирмените данъци и такси, които обаче много зависят от формата на фирмата (ЕТ, ООД и др.) и от мястото, където е регистрирана... така че тук няма да се задълбавам.

Разликата между 1 и 2 е, че 1 плаща всеки месец, защото му ги удържат от заплатата, а 2 плаща накуп накрая на годината, като подаде данъчна декларация (говорим за случая с ниски или средни доходи)
И тогава се получава неприятния, но много разпространен момент, че човекът 2 взел хх ххх евро за годината, не е платил нишо, парите са изядени (поради незнание на нормативната уредба или друго), и в един момент се оказва, че дължи у ууу данъци (тука пак може грубо, замествайки с произволни цифри, да приложим правилото за 1/3).

Последното нещо, което е важно и не е споменато досега - след съставяне на декларацията на края на годината има и момента с връщане на данъци, ако човек е платил повече. Така че монетата си има и хубава страна.

Надявам се да съм бил полезен, и не забравяйте - това е само върхът на айсберга. Освен това далеч не претендирам да съм казал всичко или да съм казал всичко вярно.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Чет 26 яну 2012 13:24

Чудомир написа:достатъчно квалифицирано за мястото, за което кандидатства, и дали за него няма немски кадър, който да го заеме.

Да се самопоправя, защото ей сега го намерих: Въпросното правило се нарича "проверка на предимството", и е отпаднало от 1.1.2012 за следните случаи:

- всички висшисти с подходяща квалификация
- всички кандидати за следучилищна професионална квалификация (обикновено 3 г.)
- всички сезонни работници

Особено опцията за следучилищна квалификация е според мен особено интересен трамплин за всички, които не искат да карат университет, но все пак имат желание да се пробват "навън"

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 26 яну 2012 21:02

Сиреч,може да се запишеш примерно в училище за монтьорче и да се легализираш и евентуално поработваш през това пвреме.То даже мисля,че и ще работиш доста практика и в самото училище,която не зная дали се заплаща :roll:

Естествено за тази категория се изисквай Немския :mrgreen:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”