Въпросче за вземане на пари от стар работодател.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Въпросче за вземане на пари от стар работодател.
Здравейте колеги. От 1 седмица съм на нова работа, но имам проблем със стария работодател. Днес ходих до мястото, където работих, срещнахме се, и го попитах за оправяне на старите сметки (заплатата), но той ми отклони питането и каза, че ще ми се "обади", но силно се съмнявам. Има ли някакъв начин да го накарам да ми даде заработеното? Моля, дайте съвети какво да правя, за да мога да си взема парите, които не са много, но са изкарани с пот на челото...
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Re: Въпросче за вземане на пари от стар работодател.
Ако си работил на договор заплатата която е по договор няма как да не ти я даде.
- GREEN_lADY
- Автомобил:
- Двигател:
ако нямаш договор или имаш, но никъде не пише заплатата спокойно седни и си сипи една чаша със студена вода и я изпий на бавни глътки! 

- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
GREEN_lADY написа:ако нямаш договор или имаш, но никъде не пише заплатата спокойно седни и си сипи една чаша със студена вода и я изпий на бавни глътки!
Без да пише заплата... Райчо...

Процедурата: Отиваш в инспекцията по труда и си пуска жалба. Правят му проверка и му пишат документ, с който го задължават в определен срок да ти изплати възнагражденията по ТД. Ако не изпълни препоръката - отново в инспекцията и той отнася до 3000 лв акт. Ако тогава пак не иска, завеждаш дело. Ще мине около месец докато започне делото, което ще се проточи още толкова. След това кога ще ти плати зависи от постановлението на съда.
- Winner25
Vettel написа:Без да пише заплата... Райчо...
To задължително пише, но може да пише едно, а да получаваш друго

Мерсаж, колеги. Ще му дам 1 седмица "срок", да видим дали ще се "обади", ако не се обади - ще се ходи в инспекцията по труда. Благодаря за съветите
П.п

П.п

- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Vettel написа:Процедурата: Отиваш в инспекцията по труда и си пуска жалба. Правят му проверка и му пишат документ, с който го задължават в определен срок да ти изплати възнагражденията по ТД. Ако не изпълни препоръката - отново в инспекцията и той отнася до 3000 лв акт. Ако тогава пак не иска, завеждаш дело. Ще мине около месец докато започне делото, което ще се проточи още толкова. След това кога ще ти плати зависи от постановлението на съда.
Той вече не работи там, затова Инспекция по труда няма нищо да му помогне. Освен това те се сезират при по-големи закъснения.
Колега ако си бил на договор парите по него ще си ги получиш макар и по-късно. Ако имаш бонуси, тях е изцяло по желание на работодателя дали ще ти ги даде.
Такааа, продължението... Днес ходих пак, но отново се направи на оборотен и каза, че няма да ми даде нищо от заработеното. Аз се махнах, защото 2 седмици ни забави заплатите и по по Чл. 327 А2 - Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Но проблема е там, че нямам договор при мен. Осигуровките ми са плащани от него, но никак не мога да докажа, че съм работил там... Дали няма да стане така - да му дам трудовата си книжка, той да впише стажа, който съм работил там, и след това с трудовата книжка - да ида в инспекцията по труда? Също е и виновен по Чл. 226. (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
Давайте съвети. Дали да ходя в инспекцията по труда, защото не знам дали ще му направят нещо или ако мога да му пратя някаква проверка (и коя, ако мога), защото се плаща за 8 часов работен ден, а работехме на 11+, нямаше санитарен възел и т.н и т.н ...
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Но проблема е там, че нямам договор при мен. Осигуровките ми са плащани от него, но никак не мога да докажа, че съм работил там... Дали няма да стане така - да му дам трудовата си книжка, той да впише стажа, който съм работил там, и след това с трудовата книжка - да ида в инспекцията по труда? Също е и виновен по Чл. 226. (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
Давайте съвети. Дали да ходя в инспекцията по труда, защото не знам дали ще му направят нещо или ако мога да му пратя някаква проверка (и коя, ако мога), защото се плаща за 8 часов работен ден, а работехме на 11+, нямаше санитарен възел и т.н и т.н ...
- Winner25
Какви осигуровки ти е плащал като си нямал договор?
Winner25 написа:Какви осигуровки ти е плащал като си нямал договор?
Няма екзепляр от договора при него.
- Winner25
А трудовата книжка защо е при него? Документ за прекратяване на трудовия договор?
- empaher
- Автомобил:
- Двигател:
Според мене зависи от човека.Аз миналата година работих на бившия си шеф за около 4-5 дни и бях взел само около 150лв за работата.След като приключих обеща да се обади да ми даде още пари.След около 10тина дни го потърсих и пак ми обеща да се чуеме.Оставих така нещата и бях сметнал ,че съм взел достатъчно поне за разходите и не съм назад....След няколко месеца (коледа) ми звънна и вика ела да ти дам още пари,без да съм му звънял или някой да му е казвал.Направо не можах да повярвам.Е даде ми още 100лв и чисти сметки добри приятели.Сега дори пак да ми се обади пак бих му бачкал.Ако не се беше обадил ,повече никога нямаше да свърша каквато и да е било услуга(работа).Затова казвам че ако е свестен човек ще ти се обади да даде заработеното....Преди да спра да работя за него винаги ми е плащал всичко заработено ,дори съм взимал и бонуси когато е виждал добре свършена работа.Спрях да работя ,когато вече нямаше работа ,която да върша и да ми бъде плащано адекватно.
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако си подписвал трудов договор и нямаш екземпляр при тебе няма какво да се притесняваш. Ти си воден на работа, внасяни са ти осигуровки и инспекцията по труда като си направят справката ще го видят. Върви там, не се тревожи за нищо.
Vettel написа: Върви там, не се тревожи за нищо.
Така и ще направя! За след Великден да му направят 1 подарък

Върни се в “ОФФ-Топик - други”