изплащане на отпуска?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: изплащане на отпуска?

Мнениеот vanesto » Вто 19 юни 2012 10:14

Точно така е както казват колегите, само да ви поправя, че човека каза, че жена му я осигуряват на 450лв от 01.01.12, така че обезщетението за неизползван отпуск, което трябва да очаква за 17 дни е около 350лв. Ако е по-малко, тогава вече може да пусне жалба в инспекцията по труда. И мога да ви уверя, че има резултат от тези жалби. По такава жалба за неначисляване на обезщетение за неспазен срок на предизвестие и обезщетение за неизползван отпуск, наскоро един работодател олекна с 5 заплати, защото се оказа при проверката, че няма подписи на служителя във ведомостта за заплати за последните три месеца, а той ги изплаща в брой. Така хем си взе обезщетенията, хем още 3 заплати, които иначе си бе получил :lol:

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Вто 19 юни 2012 16:56

Благодаря ви на всички за изчерпателните отговори, разбрахме какво да правим ако има проблем :да:
В петък, аз лично ще отида с жената да видим какво ще стане и ще ви напиша резултата

:beer

Krassio22
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Krassio22 » Вто 19 юни 2012 17:52

batko_miro написа:Ледено сърце, на какво основание ви изгаря отпуската на вас? Как тъй ще ти се полагат 20, а ще ти дадат 16 дни? На реалната сума която взимаш ли те осигуряват, или на по-малка? Работодателя ти може би ти поставя условие да си ползваш цялата полагаема отпуска, ама видиш ли "ще ти я платя на осигуровките..."; не мислиш ли, че не е честно спрямо теб? Почти всички в частния сектор взимат заплата с месец назад... Ванко гони ги до дупка, баси мизерниците :не:

А аз се чудя какво е това плащане с месец назад :banghead: . Минал ли е един месец докато си работил няма значение къде парата на 1 следващия месец трябва да е у джоба или в сметката. Бах мааму, не може рабптиш един месец и когато дойде време за плащане и работодателя да ти каж - АААА трябва да почакаш, следващия месец кът взема аз парите ще ти дам и на теб. Това е абсурдно. maikomila

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 19 юни 2012 18:19

Krassio22 написа:
batko_miro написа:Ледено сърце, на какво основание ви изгаря отпуската на вас? :не:

А аз се чудя какво е това плащане с месец назад . maikomila

batko_miro Такава е политиката на фирмата! Ако не си използвал 2 дни от 2011г неможеш да ги използваш през 2012, просто изгаря! аз питах и ми казаха че не се изплащат отпуски, или си я взимаш или гориш!
Ако не ми харесвало, да си пускам молбата за напускане! Това е!

Krassio22 В Столицата, колега повечето фирми работят, така! Взимат те на работа, бачкаш 1 месец, не ти плащат, чак на другия ти плащат заплата, димек този 1-ви месец не ти се плаща, уж казват като напуснеш или те уволнят ще ти изплатят заплатата, ма гРънци! За съжаление е така, повечето не си знаем правата и затова те "работодателите" си правят техни закони!

п.п Пресен случай! Един отива при някакъв газда да го пита дали може да му намери работа, оказало се че има 1-но свободно място, и момчето работило 1 месец, и отишъл при газдата и го питал защо не му плащат заплата! Газдата казал, "Ние говорихме за работа, за пари никой не е говорил" facepalm

Потребителски аватар
vanko_VW
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пон 25 юни 2012 17:08

имаме резултат по-темата

изплатена отпуска от 01.01.2012 до 02.05.2012г(прекратен трудов договор) -
119лв, като в тези пари влиза и 1 работен ден(около25-30лв)
осигуровките за този период са на 450лв

вие как мислите нещата

ако има някой от София който е в час с нещата и не му е проблем да се видим, за да му покажа трудови книжки, документи и т.н. и да ни обясни какво трябва да направим

Благодаря ви

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 25 юни 2012 18:57

Ванко, върху какво се осигурява и какво взима по трудов договор има доста разлика. Доста често осигурителният доход е по-висок от реалната заплата. Това става, когато заплатата е по-ниска от МОД (минимален осигурителен доход).
Кажи поне колко е взимала чисто на месец при пълен месец, за да ти кажа дали за 7 дни (за 2012 г) е нормално да получи 119 лв. чисто.
Казваш един работен ден
и 1 работен ден(около25-30лв)
това бруто или чисто? Дори да е бруто означава, че заплатата й е била поне 25*21=525 лв. да не кажа над 600 лв при 30 лв на ден. Няма как да е толкова, а да са я осигурявали на 450 лв. Значи са плащали "под масата".
Нека да разпечатат фиш за заплата.

П.П. 119 лв. са компенсация за 7 дни отпуск при 400 брутна заплата. Много груба сметка.

Потребителски аватар
vanko_VW
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пон 25 юни 2012 19:28

значи, заплатата и е 3.02 на час
което ще рече, че всеки месец взима различно, защото може да има 7 почивни дни в седмицата, може да са 4 дни и т.н.
примерно има 200 часа в месеца по 3.02 са 600лв, от тях 100 за НОЙ и остават 500лв, следващия месец може да са 180 часа и т.н.
относно работното време, първа смяна от 06.00 до 15.00, втора смяна от 15.00 до 00.00, междина смяна от 8.00 до 18.00

Но НИКОГА не е взимала НАД 500лв. чисто, фиш няма как да се извади, защото не и дават

Знам, че вината си е в нас и винаги търсим нещо след като е минало, никога не си търсим правата :banghead:

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 25 юни 2012 19:31

Леко са ви делнали с манарчето в изплащането на отпуската, но явно толкова е решил да даде работодателя! На миналата ми работа, когато исках да ми изплатят отпуската ми дадоха 160 лева! А заплатата ми беше на пловината на вашата! Явно няма какво да направиш друго, просто се радвай, че са ти платили изобщо! Дори и да пуснеш жалба, газдата ще се измъкне и ще каже че тя е работила този месец по-малко, щом нямаш лист с това колко си работил и колко ти плащат! Гледайте си живота и това е! Дано си намерите по-хубава работа!

Потребителски аватар
vanko_VW
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пон 25 юни 2012 19:40

my heart iS iCe написа:Леко са ви делнали с манарчето в изплащането на отпуската, но явно толкова е решил да даде работодателя! На миналата ми работа, когато исках да ми изплатят отпуската ми дадоха 160 лева! А заплатата ми беше на пловината на вашата! Явно няма какво да направиш друго, просто се радвай, че са ти платили изобщо! Дори и да пуснеш жалба, газдата ще се измъкне и ще каже че тя е работила този месец по-малко, щом нямаш лист с това колко си работил и колко ти плащат! Гледайте си живота и това е! Дано си намерите по-хубава работа!

работа ще намерим, но не е това проблема :wink:
ще говоря с някой счетоводител и ще видя дали документално са си изпекли нещата или има начин да си вземем нашето

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Вто 26 юни 2012 9:56

vanko_VW написа:Но има да и изплащат отпуски, в документа за прекратяване на трудовото правоотношение пише:

Причини за прекратяване на ТД:
подадена лична молба
НА ЛИЦЕТО ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ СЛЕДНИТЕ ОБЕЩЕТЕНИЯ
а/ чл. 224-за 2010г. 47.37лв. - 2 дни
б/ чл. 224-за 2011г. 236.84лв. - 10 дни

Притеснението и е в това, че другите и колежки са ги врътнали с някви тъпи обяснения и са и дали горе/долу по 50% от сумите който реално трябва да и изплатят

Ако не и изплатят това което е по документа, към коя институция да се обърнем

Ти сам си си отговорил на въпроса - какво още трябва да и изплатят. Те са написали в заповедта за прекратяване даже и сумите, които дължат за старите отпуски. Изплатили са само 7 дни за 2012, значи дължат още 47,37лв + 236,84лв = 284,21лв. Говорете с тях дали имат намерение да ги изплатят, а ако почнат да ви мотаят - директно в Инспекцията по труда заедно със заповедтта за прекратяване и трудовата книжка.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”