По мое мнение от Инспекцията по труда са любезни, но неефективни, защото са подкупни.
Скоро подадох жалба заради отказ на бившия ми работодател да оформи документите за прекратяване на тр. договор и за забавяне на трудовата книжка. След един месец изпратиха отговор и отидох да си получа документите. С потрес обаче установих, че все още се водя на работа, месец след като съм напуснала, водени са ми самоотлъчки и във въпросния ден ми оформят документите, уволнявайки ме дисциплинарно, като дори им дължах обезщетение, което горе-долу се равняваше на последната заплата, която трябваше да получа. Аз отказах да подпиша документите и отново отидох в инспекцията за да се срещна с този, който е извършил проверката, насрочиха ми ден и час, но след това го покриха /в отпуск/ и разговарях с директорката. Тя се възмути от целия казус, защото аз бях започнала нова работа, а не може едновременно да съм с два основни трудови договора, посъветва ме да си извадя от съответната дирекция на НАП документ, удостоверяващ това, че първо са ме прекратили, после без мое знание отново са ме възстановили на работа /времето, през което са ми водили самоотлъчки/ и после пак ходих да пусна втора жалба. След още месец отидох в пощата за да получа най-накрая заветния им отговор, вярвайки, че ще коригират нещата и какво мислите? От проверката им не било видно, че са си правели своеволия в бившата ми работа и нямало такова нещо, което съм изложила в жалбата си, те не могли повече да взимат отношение, да ида при работодателя да си получа документите и ако искам да заведа дело!!!!!
Това на колко пари подкуп ви мирише? Аз не се наемам да определя, но Инспекцията па Труда не е институция, защитаваща правата на работещите, а обслужва интересите на недобросъвестните работодатели.
Това не го твърдя въз основа само на конкретния случай, имам и други познати потърсили "справедливостта" там и които също са били прецакани: Напускане по взаимно съгласие, но неизплатени заплати назад.От въпросната фирма фалшифицират подписа на служителя във ведомостите и според Инспекторите всичко е ОК, човека значи си е получил заплатите. Само че не той, а те са си ги прибрали в джобчетата.
Така че ... ако на някой му помогнат добрите каки и батковци от ИТ браво, но не таете особено големи надежди!
Проверка от инспекция по труда?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Върни се в “ОФФ-Топик - други”