Мога ли да напусна по време на болничен местоработата си?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Мога ли да напусна по време на болничен местоработата си?
Здравейте приятели!Имам един проблем и се нуждая от съвет.Ако някой може да ми помогне бих се радвал да го направи.Сега съм в болничен вече 3 ти месец /опериран съм от херния/,която е следствие от мята работа ,която е доста тежка и изисква физически натоварвания.Понастоящем съм в болничен и се чудя как да напусна и изобщо мога ли да напусна докато съм в болничен и по какъв начин.Позволено ли е това по кодекса на труда и възможно ли е изобщо?Много бих се радвал да ми помогнете:))момента при мен е доста труден!!!Благодаря на всички за всниманието и поздрави от Варна!
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Re: Мога ли да напусна по време на болничен местоработата си?
Ако сегашния ти работодател е ОК трудовия договор да бъде прекратен по взаимно съгласие (чл.325, ал1, т.1 от КТ) няма проблем да го направите. За целта пишеш една молба за напускане като определяш дата, от която искаш трудовите правоотношения да бъдат прекратени.
Ако работодателят ти е съгласен въз основа на тази молба прекратява договора ти от датата, която си посочил.
Да допълня някои неща.
При този тип прекратяване ако продължиш с болничните, то те ще се изплащат от НОИ само до 30-тия ден след датата на напускането ти.
По този член нямаш право на бюро по труда. Имаш, но помощта за безработица ще бъде в минимален размер и то само за 4 месеца.
Ако работодателят ти е съгласен въз основа на тази молба прекратява договора ти от датата, която си посочил.
Да допълня някои неща.
При този тип прекратяване ако продължиш с болничните, то те ще се изплащат от НОИ само до 30-тия ден след датата на напускането ти.
По този член нямаш право на бюро по труда. Имаш, но помощта за безработица ще бъде в минимален размер и то само за 4 месеца.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
това е така
но защо не изчакаш да ти свърши болничния и тогава напускай
или искяш да започваш нова работа веднага?
но защо не изчакаш да ти свърши болничния и тогава напускай
или искяш да започваш нова работа веднага?
Благодаря ви много приятели:)))))Хубаво е все пак че ги има тези форуми да си помагаме и да си общуваме разбира се:)))Много ви благодаря;))
Приятели искам сега да напусна ,когато съм в болничен и неискам да отработвам нищо и да се връщам на сегашната си месторабота.Просто искам да напусна ,а сега си и търся работа ,защото върна ли се няма да ме пощадят по отношение на тежестите.Работодателя ми е много некоректен и доста време работех на това мястои именно затова искам да използвам този момент мислейки разбира се за своето здраве на първо място.
Приятели искам сега да напусна ,когато съм в болничен и неискам да отработвам нищо и да се връщам на сегашната си месторабота.Просто искам да напусна ,а сега си и търся работа ,защото върна ли се няма да ме пощадят по отношение на тежестите.Работодателя ми е много некоректен и доста време работех на това мястои именно затова искам да използвам този момент мислейки разбира се за своето здраве на първо място.
Последна промяна от girrob на Пет 04 яну 2013 10:02, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравей колега за много години и бързо възстановяване. Не мога да ти помогна по кодекса, но след тази операция на херния трябва много да се пазиш така че каквото и да става се махай от сегашната ти работа. Пари се изкарват - здравето обаче трябва да се пази 

Приятели ,а ако работодателя не пожелае да ми съдейства и ме застави да се върна на работа за един месец и аз откажа да се върна какви ще са последиците по кодекса на труда?
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
Веднага се опитвате да го нападнете еййй 
Аз също съм опериран от херния и знам какво е! Дим да те няма час по-скоро от тая работа, братле. Чисто правно не знам какво да те посъветвам и се извинявам.

Аз също съм опериран от херния и знам какво е! Дим да те няма час по-скоро от тая работа, братле. Чисто правно не знам какво да те посъветвам и се извинявам.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
До колкото знам работодателя би трябвало да е склонен да те пусне да си ходиш докато си болничен, защото на твое място няма кой да работи. За да наеме друг човек трябва да открие ново работно място, а ти като се върнеш и напуснеш - да закрие твоето (пък било много бумащина)... Не знам точно, на изуст говоря, просто така предложиха шефовете на един приятел, който беше болнични 6 месеца...
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Контакти:
girrob, ако работодателят не се съгласи по взаимно съгласие си подаваш предизвестие. Предполагам при теб е 30 дни, което е по-масовата практика. Предизвестие може да бъде подадено и по време на болничен. Тук е малко по-специфично. Необходимо е да имаш някакъв документ, че си го дал. Примерно искаш на предизвестието да ти дадат входящ номер. То започва да тече от деня, следващ връчването му. Минат ли 30 дни отиваш до фирмата, за да си получиш заповед за прекратяване и да ти оформят трудовата книжка.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Ивчо,нямаше ли нещо...че периода на болничният не се смята за предизвестие? Или бъркам? 

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Контакти:
Няма проблем с това.
Единствено през времето на изпитателен срок всяко отсъствие от работа (отпуск или болничен) удължават срока на изпитване. Но това не важи за предизвестие.
Единствено през времето на изпитателен срок всяко отсъствие от работа (отпуск или болничен) удължават срока на изпитване. Но това не важи за предизвестие.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
brabus написа:Няма проблем с това.
Потвърждавам, на мен също ми се наложи болничен през периода на предизвестие и няма удължаване поради тази причина.
Моят съвет към колегата е следния - подай молба (аз го пиша заявление ако ми е кеф да се заяждам) с текуща дата докато си в болничен. Бланката е свободен текст така че аз бих ползвал следното :
"Моля да бъде прекратено трудовото ми правоотношение с дата (днешна към момента на подаването) по чл.325 взаимно съгласие. В случай на отказ нека текущата молба служи за предизвестие по чл.326 ..."
И задължително входящ номер!
Ако ти откажат по взаимно съгласие си вземи пак болничен докато изтече предизвестието ти и така няма да му дължиш една заплата заради напускане без предизвестие.
Иначе не съм запознат дали не можеш и да го съдиш заради тази болест, която си придобил вследствие на тази работа - то затова се дават тия медицински при постъпване за да се удостовери, че си започнал ЗДРАВ на тази позиция. Можеш да проучиш въпроса, защото здравето ти е увредено точно на това работно място. А пък и дори да не тръгнеш да го съдиш ще му светне,че като е тиквеник и се държи некоректно с хората ще има дертове

Успех на колегата и бързо оздравяване

Върни се в “ОФФ-Топик - други”