ЧЕЗ - мога ли да си взема обратно таксата за присъединяване.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

ЧЕЗ - мога ли да си взема обратно таксата за присъединяване.

Мнениеот zloby3400 » Пон 04 мар 2013 19:14

Здравейте колеги !!! При създалата се ситуация в БГ и голямата вероятност ЧЕЗ да си загуби лиценза аз се оказах в следната ситуация. Това лято платих близо 700 лв. за присъединяване към електроразпределителната мрежа. На служителката и беше няколко пъти обяснено, че къщата е в процес на строеж и не се знае след колко години ще се довърши изцяло. Служителката каза че това не е от значение. Платихме таксата. След няколко седмици ни се обадиха че всичко е готово, пак да ходим в ЧЕЗ / вече в нова приемна в центъра на София, старата на ул. Козлодуй вече не функционираше./ Там друга служителка ни обясни, че щели да ни свържат едва когато имаме акт 16. Няма да ви разказвам цялата история. Въпроса ми е: мога ли да си получа обратно тези 700 лева, че тея ако им вземат лиценза, може и да пия една студена вода. Така или иначе ще се консултирам и с адвокат, като имам повечко време. Благодаря предварително.
Процедура по присъединяване на нови клиенти (битови и небитови)

Всеки клиент (битов и небитов), който желае да присъедини обект към електроразпределителната мрежа и съответно да бъде снабден с електрическа енергия от „ЧЕЗ Електро България“ АД, трябва да премине през следните три етапа:

І. Подаване на заявление за извършване на услугата „Заявление за проучване на условията за присъединяване на обект към електрическата мрежа”

За целта клиентът подготвя следните документи:

■ скица с виза за проектиране на обекта или одобрен от съответната Община ПУП (по чл. 140 или чл. 150 от ЗУТ) и Заповед, че е влязъл в сила;
■ документ, удостоверяващ собствеността или правата на владеене на имота;
■ при представяне на договор за наем – нотариално заверено съгласие от собственика;
■ нотариално заверено пълномощно за подаване на заявление (в случай, че не е лично);
■ за небитови клиенти – валидно удостоверение за актуално състояние; копие от ЕИК / Булстат.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: ЧЕЗ - мога ли да си взема обратно таксата за присъединяв

Мнениеот kris11 » Пон 04 мар 2013 20:14

една студена вода . Не съм проверявал скоро на за какъв чеп си давал пари за присъединяване- това се прави при акт 16.?
Иначе при издаването на разрешително за строеж има 1. такса проучване , после такса за времянка за 1г , като всяка година се наливат пари / за 1г. е договора - това го прескачам , ще му мисля като дойде време за присъединяване. И за какъв чеп такса за проучване като си има кабел на 5м ?? - ама наливай пари; за ? чеп такса 1г за времянка, като имам на 30м сграда с ток ? - само да измукват пари.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пон 04 мар 2013 20:38

Кой ще им вземе лиценза?

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 04 мар 2013 22:07

kris11 написа:една студена вода . Не съм проверявал скоро на за какъв чеп си давал пари за присъединяване- това се прави при акт 16.?
Иначе при издаването на разрешително за строеж има 1. такса проучване , после такса за времянка за 1г , като всяка година се наливат пари / за 1г. е договора - това го прескачам , ще му мисля като дойде време за присъединяване. И за какъв чеп такса за проучване като си има кабел на 5м ?? - ама наливай пари; за ? чеп такса 1г за времянка, като имам на 30м сграда с ток ? - само да измукват пари.

Само да ти вметна, че при смяна на предназначение, без промяна на съществуващата инсталация (сградата има разрешение за ползване) искат пак такса присъединяване - е то затова хората са по улиците :censored2

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Вто 05 мар 2013 9:11

Времянка не сме пускали, защото в двора в който строим има и друга къща с ток. За какво бързахме да се присъединяваме към тока? Честно казано не знам, не бяхме запознати. Жена ми се занимава с документите, всичко много бавно ставало, да действаме от рано. ОК, ама кухите тикви в ЧЕЗ забравиха да споменат че трябва да имаме акт 16 за да се задействат. Взеха таксата веднага и се сетиха след един месец да ни кажат. Нека да седят парите на топло в тяхната сметка, мамка им...

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Вто 05 мар 2013 10:39

няма да им вземат лиценза, но дори и да го вземат няма да пиеш студена вода спокойно
и няма да си загубиш парите :wink

hdn23
R.I.P
Автомобил: golf 2
Двигател: SB 1990

Мнениеот hdn23 » Нед 24 мар 2013 17:50

колеги да не права друга тема реших да питам тук... На село откраднаха кабела от къщата до вън до стълба та въпроса ми е следния .... А3 ли трябва да купя кабела или е тяхно задалжение да ни закачат нов кабел ???

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Нед 24 мар 2013 19:44

И викаш не ти отговориха до 20 минути и все пак реши да пуснеш тема :mhihi

Зависи къде ти е електромера. До електромера е тяхна работа. След това се води твое.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Нед 24 мар 2013 20:57

hdn23 написа:колеги да не права друга тема реших да питам тук... На село откраднаха кабела от къщата до вън до стълба та въпроса ми е следния .... А3 ли трябва да купя кабела или е тяхно задалжение да ни закачат нов кабел ???

Наскоро имах същия случай. Първо ходих в полицията, писах жалба и ми дадоха една бележка, която представих в EVN. Купих кабел, а от EVN дойдоха и безплатно ме закачиха отново.

hdn23
R.I.P
Автомобил: golf 2
Двигател: SB 1990

Мнениеот hdn23 » Пон 25 мар 2013 20:27

значи аз трябва да си купя кабела ???

Върни се в “ОФФ-Топик - други”