yarek,
не искам да съм лош пророк, но твоята позната няма да задържи кучето.
Всяко малко пале, а под пале разбирай докато стане поне на 6-7 месеца, създава много грижи и ядове. Но точно, защото е най-сладкото куче на света в тази си възраст каквото и да направи му прощаваш.
Никога не съм давал кучетата си на училище. Може би е моя грешка, но в момента не съм ти полезен да препоръчам някой.
По този повод звъннах на мой приятел (собственикът на Бичмо от филма Стъклен дом

) за мнение. Оказа се, че и той не е ползвал такива услуги, но поне ме информира, че големите кучешки училища вече не са зад хотел Хилтън, а се организират в Ловния парк, пак в София.
Малко да се върна на темата с палето. В този си период кученцето си е точно като човешкото бебе. Спи, събужда се, пишка, тича, играе, после пак изведнъж се уморява и заспива. И точно като при децата това е с много голяма честота в денонощието. Така че подготви твоята позната за безсънни нощи поне до 5-тия месец на кучето.
Лошото е че много хора си мислят, че домашния любимец е плюшена играчка и можеш да си поиграеш с нея само като ти е кеф. Кучето си иска 24 часов ангажимент и мисъл за него, поне докато порасне. За мен това е минимум една година като възраст.
Другото нещо е че си избират породата, харесали я в парка или в някой филм, но изобщо не се запознали с нейната специфика. Пример моя познат, който си взе Джак ръсел с идеята, че било дребно куче и се разхожда лесно. Само дето тази порода иска по 10-15 км тичане на разходка. И това поне два пъти дневно. Спирам, че стана като конско. Не искам да порицавам никой!
Та в заключение.
1. Ако кучето е ваксинирано с всички ваксини и може да излиза да го грабва със себе си и в събота/неделя да отиде до Ловния парк. Да не се срамува и да се заговори с инструкторите. Да пита за всичко.
2. Докато е още малко кученцето твоята позната много внимателно да осмисли дали оттук насетне и то доста години ще трябва да се съобразява и да жертва личното си време за ангажиментите си към него. Ако не е готова, търсете овреме човек, който ще иска да се грижи за него и знае как да го прави.