моля за съвет/помощ при нова партида в EVN

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

моля за съвет/помощ при нова партида в EVN

Мнениеот lubo007 » Съб 26 окт 2013 8:28

Здравейте! Имам голям проблем относно откриване на партида в ЕВН. Покупка на ново жилище, и следва да прехварлим собственост на имота, EVN, ВИК, данъчно и др.
Строителя (продавача) е писъл в нотариалният акт не АПАРТАМЕНТ, а АТЕЛИЕ и от там ми идва главоболието. До последно ни твърдеше че няма никакъв проблем, просто за негова облага е написано така. Отивам в EVN Пловдив и от там ми казват че немога да си пусна битов ток а само промишлен, защото ми се води ателие! :eek :11 от там звъня на продавача и тои почва да хленчи и мрънка: ми то ще видим и други се оплакаха, трябва да смените статута на жилището :banghead
От там отивам в данъчното. Оказа се че за момента има малка врътичка която позволява да го дикларирам като жилище (с цел да не е 5 пъти по голям данъка), но ми споделиха че неможе да го пиша като адресна регистрация, защото е ателие!
Е, това е в България!
Има ли някой който да се е сблъсквал с нещо подобно или да ми помогне как да процедирам в ЕВН и другите субстанции!?

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Re: моля за съвет/помощ при нова партида в EVN

Мнениеот drmilendd » Съб 26 окт 2013 9:18

Първо те вкарвам в бисерите за
как да процедирам в ЕВН и другите субстанции!?
:biggrin
Най вероятно си излъган/подведен съзнателно от строителя при покупката на жилището, което не е жилище. Затова си пише и ателие на разрешението за ползване - защото не отговаря на критериите за жилище. Най-вероятно не можеш да му смениш предназначението на жилище, защото строителя щеше да го пише направо жилище ако можеше - така е по продаваемо. А дори и да тръгнеш да сменяш предназначението - да знаеш, че главоболието и парите не са малко (напр. минаваш през разрешение за строеж !? и т. н.) разкривай си партида за промишлен ток, и това е. Ако имаш фирма или някой приятел с фирма може да си я регнеш на адреса и тока и водата ще ти се водят разход - малко ще притъпиш разликата в цените. (Ако имаш фирма по ДДС може и ддс то на тока да теглиш, ама това е друг филм)
Та с две думи - няма да се оправиш нито с ЕВН нито с данъчните нито с никой. Уелкоме у Булгаристан.
П. С. Дано по разбиращите ме опровергаят, ама едва ли. Яли сме го тоя х.й :death

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: моля за съвет/помощ при нова партида в EVN

Мнениеот mely » Съб 26 окт 2013 12:17

Такова сменяне на предназначението правих преди 5 години.Пари около 1500 лв.Минаваш през всичко -сякаш го строиш наново - проект,скици от кадастъра ,съглъсуване на ел,вик,строителен надзор и т.н.Всяко това нещо струва пари макар ,че реално само по един подпис слагат.При мене беше по различно - един таван го правих на ателие.
Иначе наистина е така както са казали.И данъка е по сериозен/по- точно данък смет/.По добре се напъни и смени предназначението.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”