Към юристите: болничен за гледане на свекър?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Bro0z3r
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN 1997

Към юристите: болничен за гледане на свекър?

Мнениеот Bro0z3r » Пон 17 фев 2014 19:28

Здравейте, колеги! Обръщам се към тези от вас, които са малко или много свързани с тълкуването на законите и пр.
Случаят е следния: преди 2 седмици някъде дядо ми (на БАЩА ми баща му) получи "мини" инсулт (като бонус към двата други, паркинсона и диабета) и постъпи в болница (св. Анна във Варна ако има някакво значение). След като го изписаха трябваше някой да го гледа докато се ориентира леко кое къде е и по стечение на обстоятелствата този някой се оказа майка ми (като най-свободна). Личният лекар й написа болничен за да го гледа и 10 дни (2 седмици) тя си стоя вкъщи. Днес обаче нашите получават писмо, според което този болничен се обжалва по член 112, ал. 1 от Закона за здравето. Заедно с това писмо пристига още едно, гласящо, че болничен лист номер еди-кой-си е анулиран. Та така въпроса ми след прочитане на това-онова е: Може ли по някакъв начин баща ми да се откаже от този си болничен и да го "прехвърли" на майка ми??
Всеки отговор ще бъде от полза. Благодаря предварително!

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: Към юристите: болничен за гледане на СВЕКЪР??

Мнениеот brabus » Пон 17 фев 2014 20:42

За членове на „семейството” съгласно чл. 45, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) се считат съпругът, съпругата и техните възходящи (родители, баби и дядовци, прабаби и прадядовци) и низходящи (деца, внуци и правнуци) по права линия. По смисъла на тази разпоредба братята и сестрите и другите роднини не са членове на семейството.

Тъй като майка ти не е роднина по права линия тя няма право да ползва този болничен.

Другото е, че този тип болнични са до 10 дни, но календарни за всяка година. Самият болничен може да бъде и над 10 дни като продължителност, но НОИ плаща само първите 10 дни. След този платен период служителят е в неплатен болничен, който се признава за стаж.

Bro0z3r

Re: Към юристите: болничен за гледане на свекър?

Мнениеот Bro0z3r » Пон 17 фев 2014 21:12

Това го прочетох, благодаря все пак. Въпроса е дали има вратичка, чрез която може по някакъв начин баща ми да "прехвърли" правото на този болничен на майка ми било то с декларация, пълномощно или нещо подобно.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 17 фев 2014 21:15

Няма как да бъде прехвърлено правото на ползване на този тип болничен на роднина, който няма право.
Единственият вариант е докторът да издаде редовен болничен на майка ти, но той пък няма как да бъде със задна дата.

Bro0z3r

Мнениеот Bro0z3r » Пон 17 фев 2014 21:59

Ясно, благодаря много за отговора! :th_up Значи към момента може да удряте катанеца на темата, пък ако има нещо ще помоля някой мод да я отключи. :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”