Нужда от съвет за собственост на дворно място

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Нужда от съвет за собственост на дворно място

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 25 фев 2014 17:34

Колеги попаднах в задънена улица...
Преди 5 години купихме дворно място, имаме нотариален акт, плащали сме данъци 5 години както си му е реда. Проблема, е че сега се боря да си вкарам ток. Обаче в общината към която се води , се оказва , че едно време мястото си е принадлежало на друг човек. Одържавено е. След което се намира желаещ да го купи, ползва го около 5 години, след което го продава на мен. Сега обаче текат процедури по връщане на земите и се оказва , че земята която е купена от общината, в последствие продадена на мен се води на трето лице , което е първия собственик.
За сега не се е появил да предяви претенции или да ни накара да напуснем имота му но сигурно и това ще стане.
Какви са ми опциите, при положение, че съвсем законно общината ни е продала земята като ничия, а сега в поземлена комисия искат да върнат земята на първия собственик.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Нужда от съвет за собственост на дворно място

Мнениеот Pichaga » Вто 25 фев 2014 18:13

това с тока какво значение има?
Ти си го купил от Х, ползвал си го /владял добросъвестно/ 5 години, продавача ти го е купил от общината като общинско и го е владял ХХ години. Какво връщане, какво възстановяване? Искови молби за собственост нали няма вписани. Вие сте добросъвестни спрямо някакъв бивш собственик, от който е отчуждено. Освен това мисля че всякакви срокове с искания за възстановяване са изтекли. Пиша от тел. и не мога да проверя в момента, но ако необезпокоявано си го владял над 5 години ти си и собственик освен по силата на продажбата и по силата на придобивната давност. Тук може би има някакъв друг проблем ....

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Re: Нужда от съвет за собственост на дворно място

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 25 фев 2014 19:02

проблема е , че сега за да може да се прокара ток, се иска скица на дворното място , на мое име, обаче след подаване на заявление към общината, към която е зачислен имота, такава ми бе отказана на основание, че самия парцел попада в територия , която не е в регулация и , че за да може да се издаде скица трябва да има заповед от областния управител, за регулация на цялата местност. А когато отидохме в поземлена комисия, ни обясниха , че собственика по документи е трето лице от което е отчуждена някога земята.

...но ако необезпокоявано си го владял над 5 години ти си и собственик освен по силата на продажбата и по силата на придобивната давност...-това съм го чувал , но на кой закон мога да се позова.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”