Оплакване от вело магазин в родния град.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Оплакване от вело магазин в родния град.

Мнениеот forski » Пон 12 май 2014 22:13

Когато ги купихме, и двете колелета бяха със някакъв V-break Shimano, предполагам най ниския клас който са имали в магазина!
Спираха си, нямаше проблем, докато не ги качихме на Узана и от там през Осеникова поляна и спускане по-едни горски пътеки, и нещо взеха много-много да не спират :mhihi
Понеже хубавите дискове бяха скъпи, а и ние с жената не сме някакви екстремисти, реших да купя някакви по-хубави пак v-break спирачки.
За нейното поръчах Avid Single Digit 5, а за моето колело Shimano Deore, честно казано Авида спира по-добре от Деорето но и двете спират в пъти по-добре от тези с които купихме колелетата. Дори и в мокро време, мажат черно по-шината но спират. Така че v-break-a не е никак за подценяване, освен ако не си някой даун хил маниак :biggrin
За 50-60лв. се купува перфектен комплект вибрейкове, които гарантирано ще спират добре, с диск за 50-60лв. работата е малко " Студио Х " :smile

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 12 май 2014 22:47

Ако мога да попитам в на колегата темата...Някой ползвал ли е такива трикомпонентни колодки от снимката.
Че на моя динозавър съм с едни никакви,и като спира и свири като тир :mhihi
Изображение
:offtopic Кога ще си направим една обща тема за въпроси по колелетата?Гледам доста хора карат и имат доста познания по този вид превозни средства :gruebel

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 12 май 2014 23:39

Абе не знам за колодките, ама съм чел в интернет, че продавача бил много точен. :mhihi

Потребителски аватар
Ivo_Golf3_GT
Автомобил: VW Golf 3 Syncro 1998 klimatronik
Двигател: VR6 2.9 ABV 190 PS
Контакти:

Мнениеот Ivo_Golf3_GT » Вто 13 май 2014 0:33

Е, реших и аз да се включа. Темата събуди стари спомени у мен - преди 10-тина години
съм ги 'чесал' тези въпроси във велофорума... :mrgreen

По темата

Тъй като съм вещ в карането на колело (от 4-годишен почти не съм слизал :mhihi ) и имам
доста навъртяни километри - около 40 000км последните 12 години - реших и аз да споделя мнение.
Тези оплаквания на колегата тука не са сериозни за мене. Знам, че финансовото положение на много
хора никак не е розово, но не може да се очаква от колело под 500лв някакво сериозно качество -
проверено от мен през годините. В продължение на 8 години ъпгрейдвах колелото си - маунтин байк
с твърда рамка и твърда вилка - започвайки от цена 300лв и, в началото, преден и заден амортисьор.
В процеса на каране, аз за себе си установих, че не си струва цялата тази мъка с тия амортисьори,
с които(и не само с тях :wink ) колелото тежеше близо 20кг. След 8-те години ъпгрейд, сега карам
'твърдак', който тежи от 8,6кг до 9кг с различни компоненти и е окомплектован с най-високи класове
на Шимано(XT,XTR, Dura Ace) и други марки, от които съм изключително доволен, като, подчертавам,
колелото е с V-брейкове, а не с дискове. Дотук съм 'налял' към 3000лв като частите са купувани
предимно 2-ра ръка, но имаше и нови и тепърва има още много работа по колелото.

Съветвам колегата-автор на темата да попрочете повече за съвременните компоненти и велосипеди,
за да схване концепцията цена-качество и да 'намери' своето колело - това, което най-много ще му допадне -
има стотици различни модели и модификации - и като предназначение, и като размер, и като качество, и като цена...
Що се отнася до оси и лагери, спирачки и превключватели на скоростите - там качеството е решаващо за
цялостното представяне на велосипеда. Компромис не бива да има и е по-добре да се изчака малко време
и да се 'инвестира' в по-добри компоненти. Или по-просто казано: колкото по-висок клас са компонентите,
толкова по-малко настройки и недъзи ще има по тях и толкова по-голямо ще е удоволствието. :c010

В заключение искам само да допълня, че както и при колите, така и при велосипедите цената на компонентите
определя качеството на велосипеда във всяко отношение. Аз съм невероятно доволен от 'сглобката', която
сътворих и съм си вършил много работа с велосипеда, като съм изкарал и доста пари. Удоволствието от един
качествен, здрав, прецизен и ултралек велосипед е сравнимо само с усещането при каране на кола с много
коне под капака. Пожелавам на всеки да се увери лично в това.

Успех! :th_up

Последна промяна от Ivo_Golf3_GT на Нед 18 май 2014 23:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 13 май 2014 5:53

Bai Sando написа:Ако мога да попитам в на колегата темата...Някой ползвал ли е такива трикомпонентни колодки от снимката.
Че на моя динозавър съм с едни никакви,и като спира и свири като тир :mhihi

:offtopic Кога ще си направим една обща тема за въпроси по колелетата?Гледам доста хора карат и имат доста познания по този вид превозни средства :gruebel

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=416274 Колегата AmW опита с подобна тема, но май няма голям интерес :smile
И аз съм решил да ги пробвам тия три компонентните, ама моите още здрави така че най вероятно ще е за следващия вело сезон. Инъче четох добри отзиви за тях из нета, даже в един вело магазин горещо ми ги препоръчваха!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”