Прекратяване на трудов договор без знание на служителя

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
chokov
Автомобил:
Двигател:

Прекратяване на трудов договор без знание на служителя

Мнениеот chokov » Чет 05 юни 2014 15:52

Здравейте колеги. Имам нужда от малко помощ и се надявам, че тук ще я открия.
Накратко историята е следната:
На 24.09.2013г. сключих трудов договор на 4 часов работен ден с изпитателен срок 6 месеца в полза на работодателя. На 02.01.2014г. поради вдигането на минималната заплата, с работодателя ми сключихме допълнително споразумение към трудовия договор. То гласи, че ме преназначава на по-високо трудово възнаграждение, отново на 4 часа и отново с изпитателен срок от 6 месеца считано от датата на споразумението (02.01.2014г).
И сега изненадата, която днес получих: От 24.03.2014г. аз съм с прекъснат трудов договор, без да съм уведомен по какъвто и да е начин. Разбира се до ден днешен работя във фирмата без да знам, че реално не съм част от нея. Разбрах, че нямам трудов договор от март месец, днес от служителка в банков клон.
Мога ли да си търся правата по някакъв начин? Законно ли е това нещо? Да се прекъсва договор без да бъде уведомена една от страните???
Благодаря на всички отзовали се :th_up Ако има нужда ще постна сканирани договора и споразумението...

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Re: Прекратяване на трудов договор без знание на служителя

Мнениеот StS » Чет 05 юни 2014 16:20

Може да го изпържиш с лекота - глоба за работа без трудов договор е по 15 000лв...провери какъв е пътя.

Потребителски аватар
archimedes
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот archimedes » Чет 05 юни 2014 16:27

Здравей, ще се опитам да ти помогна, като дам основни насоки:
Съгласно чл. 70, ал. 5 от КТ, за една и съща работа с един и същ служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж. В случай че второто допълнително споразумение (от 02.01.2014 г.) не е за различна по трудови функции длъжност (а само е променен размерът на трудовото възнаграждение), то това допълнително споразумение по чл. 119 от КТ е незаконосъобразно в частта, в която е уговорен нов изпитателен срок, т.е. този втори изпитателен срок се счита за неписан.
Съгласно чл. 71, ал. 1 от КТ, до изтичане срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, т.е. работодателят, може да прекрати договора без предизвестие, т.е. без да дава определен срок (напр. такъв по чл. 326 от КТ). Съгласно чл. 335, ал. 1 от КТ, трудовият договор се прекратява писмено, т.е. волеизявлението на работодателя за прекратяване на ТД на основание чл. 71, ал. 1 от КТ, макар и да не трябва да бъде мотивирано, трябва да бъде ясно, изрично и в писмена форма. В този смисъл, въпреки че работодателят очевидно е подал уведомление до НАП за прекратяване на трудовия договор, считам, че не е налице валидно от правна гледна точка прекратяване на трудовия договор.
Правата си може да защитиш по съдебен ред или като се обърнеш към Инспекция по труда за съдействие и проверка, или като проведеш разговор с работодателя. Аз лично бих започнал в обратна поредност.

chokov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chokov » Чет 05 юни 2014 16:57

Значи да разбирам, че освобождаването ми от работа е незаконно? Преназначението ми е за същата трудова функция каквато в договора, значи разбирам че втория срок е невалиден. Ок приемам, приемам и това, че съм освободен, но до колкото разбирам и се информирам, няма как това да стане без мое знание и моя подпис. Дори и това да е по време на изпитателния срок (в моя случай, последния ден). Прикачвам изображения, за да стане по-ясно, че се обърках с тез членове. Другото което ми е интересно е, че в ТД втора точка гласи, че изпитателният срок е в полза на работодателя. В същото време в т.5 пише, че срока е еднакъв и за двете страни. Не разбирам нещо... :neutral

ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Чет 05 юни 2014 17:03

Колегата archimedes е обяснил, че може и без твоят подпис, но така или иначе - трябва да те уведомят писмено. Дали ще получиш уведомлението на ръка, дали по пощата с обратна разписка - разликата е в това как ако вземете да се съдите страните ще доказват действията си. Ако има обратна разписка от поща - очевидно няма как да спориш, че не си бил уведомен.

Потребителски аватар
archimedes
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот archimedes » Пет 06 юни 2014 9:08

Работодателят е длъжен да уведоми служителя за заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 71 от КТ. Уведомяването може да стане лично срещу подпис, при отказ за получаване - в присъствието на свидетели, по куриер/ поща или с нотариална покана. Прекратяването на правоотношението настъпва от датата на уведомяването. Винаги обаче работодателят е този, който трябва да докаже, че е уведомил служителя по надлежния начин. Известието за доставяне на Български пощи (т. нар. обратна разписка) доказват единствено дата на получаване, но не и съдържание на пратката. При положение, че служителят е бил на работа (продължава да полага труд при същия работодател), няма никакво логично обяснение заповедта да се изпраща по поща или по друг подобен начин.

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Пет 06 юни 2014 9:36

Благодарности за разясненията!

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 06 юни 2014 10:52

Най-доброто, което можеш да направиш за себе си:
Щом шефа ти е прекратил договора значи, че няма да те бъде дълго в тази фирма - следва да не се притесняваш да си защитиш интереса.
1. Отиваш в инспекцията по труда и подаваш писменна жалба в свободен текст за това къде си работил и т.н. и прилагаш копия на документите, които имаш. Те са длъжни да ти отговорят в някакъв срок също писменно за направените проверки от тяхна страна.
2. Най-вероятно имаш и платен отпуск, който не ти е изплатен за тези 6 месеца - приблизително 10 дена ти се полагат. Тях ще ти ги плати със сигурност.
3. Ако не си получил трудовата си книжка с вписано освобождаването също трябва да го напишеш в жалбата си пред инспекцията по труда. Напиши също така, че вече 3 месеца работиш във фирмата без трудов договор. Гарантирам ти, че ще му се стъжни на шефчето ти. А ми е интересно как си получаваше заплатата до прекратяване на договора - по банка или в брой?

chokov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chokov » Пет 06 юни 2014 18:18

Значи, не съм бил уведомяван по какъвто и да е начин за каквото и да е било. Разбрах че съм безработен от банкова служителка при процедура в банков клон. Не съм получил никакво обезщетение за неизползван платен отпуск. Трудовата ми книжка, и тя е при него. Заплатата винаги съм я получавал на ръка (преди и след прекратяването).
Днес се опитах да поговоря с работодателя ми и той ми обясни, че това се било наложило заради финансови затруднения на фирмата да ми плати осигуровките и от 01.06.2014 пак съм бил назначен! :eek Сега вече освен, че ме е уволнил без да знам, взе че ме назначи отново без мое знание! :scare3 Интересно как става тая работа без да съм подписал нов договор. :bishop Нещо много гнило се получава и това започва да ме притеснява.
Май наистина ще се обърна към инспекцията по труда. :neutral

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пон 09 юни 2014 14:39

Изобщо не те е назначил според мен. Отиваш в НОИ или НАП и с личната си карта питаш дали имаш регистриран трудов договор. Ако нямаш значи те лъже и следва Инспекцията по труда. Не оставай да работиш без осигуровки, защото ако останеш без работа няма да имаш обезщетение колкото и мизерно да е - все е нещо.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”