Правно-организационен въпрос

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Правно-организационен въпрос

Мнениеот $100 » Сря 30 юли 2014 22:14

Класиката да си продадеш колата само с пълномощно, после да й изгубиш дирите и да й плащаш данъка с години я знаят почти всички. На мен обаче ми се случи по-различен вариант. Проблем поне досега няма - бях само изненадан от ситуацията. Значи продадох си старата кола през нотариус, отписах я от данъчното и я пратих в историята. След 5 години ми се обаждат и разбирам, че колата по талон все още е моя. Тоя на когото я продадох я декларирал в данъчното, но не си сменил талона. Познавал местните полицаи и решил, че може да спести. После продал колата на друг - явно пак е нямало договор при нотариус. Този следващия накрая я продал на някакъв циганин. Та въпросния първи купувач, който я взе от мен все пак се е водил собственик през цялото време от гледна точка на данъчните и е плащал данъка даже след продажбата. Данъка ще е бил 10-15 лв така, че не е обеднял, но долу горе спестеното от талона си го е платил. Един ден все пак попаднал случайно на следващия по веригата след него, разбрал кой е циганинът-краен собственик и решил да се отърве от данъка и да бракува колата (реално циганинът я е бил продал вече на моргата). Обаче за да се освободи от данъка трябва бележка от КАТ, а според талона аз трябва да оправя нещата. Така ме потърсиха и бракувахме колата - с доста късмет, че са намерили крайните собственици и ония са си направили труда да запазят талона и номерата след закарване до моргата. В общи линии аз можеше да загазя, ако циганина мине с висока скорост покрай някоя камера - щяха да пратят снимката на мен.

Предстои ми да продавам поредната си кола и в тая връзка се замислих какво би станало наистина при изпращане на снимка за превишена скорост? Ако се обжалва в съда предполагам съдията ще погледне датата на договора за продажба и без проблеми ще отсъди, че нарушението е извършено от друг и глобата не е за бившия собственик. Обаче тия от КАТ едва ли ще направят опит за мислене и ако отидеш да протестираш срещу електронния фиш ще ти кажат "за нас според талона ти си собственик, обърни се към съда". Съответно ако има 10 снимки трябва да се водят 10 дела с губене на доста време. От друга страна някакъв мангал може да кара без да си сменя талона. Единствената ситуация, в която може да има проблем е при технически преглед където ще искат бележка за платен данък. Но ако се подхвърлят 5лв може да си затворят очите, а дори и без преглед пак не рискуват много - ако ги спре КАТ ще платят на полицая. Сключването на ГО също става без проблем от чуждо име.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Re: Правно-организационен въпрос

Мнениеот lokva » Сря 30 юли 2014 22:22

продаваи по каналният ред за да си нямате ядове после. пред нотариос и отписване от данъчното. и пазене на всички документи.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Сря 30 юли 2014 22:25

ако имаш договор за покупко-продажба на твое име-губиш грижи изобщо форевър.
мене ме гониха данъчни за кола, която съм продал с договор за финансов лизинг през 2000.
после, през 2006 пак ме търсиха, че не си я били прехвърляли и да им я прехвърля на един дядо. прехвърлихме с договор, на нотариус и всичко точно... до миналата година...
договора за финансов лизинг НЕ е договор за покупко-продажба. явява се нещо като договор за наем... шантава история...
оправих се де-от 2006 имам валиден договор за продажба, а дотогава има давност и се размина...
:death :banghead :a045 :a045 :a045

aleksbelov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aleksbelov » Сря 30 юли 2014 23:09

старият собственик има задължение да занесе копие от договора за покупко-продажба в кат. туй малко хора го правят. пишеш им едно придружително писмо, в което описваш какво прилагаш и защо го прилагаш и искаш входящо номерче от деловодтвото на кат.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Сря 30 юли 2014 23:18

Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.

Чл. 189.(5) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Електронният фиш по ал. 4 се изпраща на лицето по чл. 188, ал. 1 или 2 (Собственикът или този, на когото е предоставено моторно превозно средство или законният представител на юридическото лице) с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок от получаването му собственикът заплаща глобата или предоставя в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш по ал. 4 за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.

Големия талон не е титул за собственост - затова се казва не свидетелство за собственост част I, а свидетелство за регистрация част I. То представлява административно разрешение автомобилът да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване. Титулът за собственост е договорът за покупко-продажба (с нот. заверка или без) и само той има вещно-прехвърлителен ефект. Така че имаш ли договор за покупко-продажба няма от какво да се притесняваш. За нарушенията ще си отговаря собственикът или този който ги е извършил.

Лизингът (финансов или оперативен) е производен на дог. за наем. Lease от англ. значи наемам. Да не се бърка с Договора за продажба на изплащане (или още известна като дог. за продажба със запазване на собствеността). Двата договора имат доста различия, с които не мисля да ви отегчавам :smile

Edit: колегата по-горе ме е изпреварил.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”