ипотечен и жилищен кредит

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Re: ипотечен и жилищен кредит

Мнениеот Re5Pec7 » Нед 08 мар 2015 10:32

Bobi85 написа:Точно поради тази причина винаги е по-изгодно да се избират намаляващи вноски пред анюитетните, т.е. в началото внасяш доста повече, но доста по-рано изплащаш главницата и после погасяваш лихвата по нея с доста по-малки вноски.

Намаляващите вноски винаги са по-изгодни като крайна цена на кредита. Но не са за всеким тъй като в началочото са наистина доста високи.

Btw няма такова нещо като да плащаш главницата и после само лихви (поне в банката която избрах аз). Свърши ли ти главницата - край с кредита :) То това се вижда и в погасителния план. Лихвите и главницата се плащат всеки месец, като лихвата мисля, че идваше 0.55% на месец от оставащата главницата, като това си зависи и от условията на банката .. за всяка е различно. Пример - теглил си 100 000лв. Вноската ти е 1000 лв. :) Първата ти вноска грубо ще е 550лв за лихви, около 40лв застраховка живот, 410 за главницата. Следващия месец оставащата главница ти е 99 590, съответно вноската от 1000лв ще бъде разпределена 547,75лв лихва, 412 главница и малко под 40лв застрахова живот. Г/д такава им е схемата. Така в края на периода за кредита плащаш почти само главница. Лошото е, че в началото повече от половината ти вноска отива за лихви, но няма как ... Това при анюитетните вноски. При намаляващи логиката е същата, само че частта за главницата на месец е еднаква и намалява само лихвата, съответно вноската пада.

П. С. Кредит се тегли във валутата, в която ти е основния доход. За справка - хората ,които изтеглиха кредит във швейцарски франкове заради "хубавите" условия.

По подобен начин стоят нещата и с кредитите в долари :) Когато беше 1.20 явно е било доста изгодно, ама сега ... едва ли са много щастливи хората, които изплащат кредит в долари, а дохода им е лева/евро :)

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Нед 08 мар 2015 18:37

joro_kem написа:
Re5Pec7 написа:...След 5 години вече нямаш възможност да плащаш. Какво следва? Оставащата главница ти е 50к (примерно). Продаваш жилището за 100к (не вярвам скоро да започнат да падат цените .. в най-лошия случай ще се държи цена, стига да не е някоя 100 годишна панелка). С тези пари покриваш оставащата главница и ти остават още 50к от останалите парички. Така че е трудно да се стигне до там банката принудително да ти вземе апартамента. +1 за кредит в левове.

написано звучи добре, но не ти пожелавам да стигаш дотам, че да провериш на практика как стоят нещата!
относно кредита в левове - лихвата в евро е по-изгодна! на девалвация на лева не разчитай, защото дори и да се случи, ще ти преизчислят остатъка спрямо еврото. питай в произволна банка и виж какво ще ти отговорят.

Какво да питам....съпругата ми работи във Частно Банкиране във голяма Банка.Отпускат десетки кредити всяка седмица... :a065

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Нед 08 мар 2015 19:41

Благодаря! Информацията внимателно се обработва и ще се вземе информирано решение. За съжаление без заеми не става. Но смело играя тото. Сега ще опитам и новите игри. Надеждата умирала последна. Още веднъж благодаря на всички отзовалите се!

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 09 мар 2015 13:04

Вълчан написа:Какво да питам....съпругата ми работи във Частно Банкиране във голяма Банка.Отпускат десетки кредити всяка седмица... :a065

не разбрах защо ме цитираш, след като съм коментирал мнение на друг човек?
п.п. и какво казва съпругата ти по въпроса?

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пон 09 мар 2015 18:47

Моя съвет съвсем приятелски е, ако можеш да си спестиш това - спести си го.
Евро съюза от години натиска нашите законодатели да сложат юзди най-после на банките, еми досега нямат кой знае какъв успех... Заповядаха им, нямате право да взимате годишна такса за управление, при условие че вие печелите веднъж от тоя кредит... резултат? Падна за новите като такава дефиниция, нататрузиха го като нещо ново... за нас старите не падна... по усмотрение на банката...
Преди 8 години теглих кредита на 6.25%... 6 месеца по-късно ме килнаха буквално... по едно време лихвата гонеше 9+ % и това всичко в условията на разразяваща се финансова криза.... вноската от 580 кинта удари почти 800....
После малко я намалиха колкото за замажи очи.... почнаха да ги съдят, в отговор почнаха да си привикват клиентите да подписват анекси... не си съгласен? Няма проблеми, дай кинтите и бегай.... демек пак си опекоха работа... Два пъти си потвърдил с подпис че си изрично съгласен с техните условия да правят каквото и както намерят за добре... ти имаш само правото да плащаш, колкото и когато ти се каже...
Оня ден ходих в банката изрично да подам искане за намаляване на лихвата и премахване на вече станалата незаконосъобразна годишна такса за управление на кредита (140 евро всяка божа година)... Щото вече почна да ми става непосилно да дишам и живея само за да плащам на банки, почнаха закъснения, наказателни такси, наказателни такси на наказателните такси и прочие простотии... отговора беше кратък и ясен - НЕ! и точка... попаднал веднъж в спиралата на кофти досие за платежоспособност, много трудно можеш да излезеш от там... а докато си в него, или поне един дълъг определен период извън него, всяка друга банка, която има далеч по-добри условия към момента за рефинансиране и разтоварване на теглото, просто вдига рамене и казва сори.
От моята банка ги боли фара, аз така или иначе нямам избор, плащам и ще плащам колкото ми кажат...
Песимист съм и за новия закон за който ги натискат от ЕУ, нашите банки са просто мафиотски структури и четат законите както дявола чете библията...
И в завършек, днес, ако трябваше да тегля кредит, никога, ама никога нямаше да го направя... това просто те превръща в крепостен селянин.

П.С. За колегата със сметките как след 10 години го продаваш и си 50 бона напред, просто забрави :)
Още дълго време пазара ще се срива. За справка, за парите който дадох за моята кутийка 60кв., преди 2-3 години половината ми рода в района си накупиха 3 и 4 стайни апартаменти, обзаведени по 120кв. Отделно изпаднеш ли дотам да не можеш да го плащаш, в сметките се намесва и съдия изпълнител... а там става страшно... апартамента над нас, купуван за 35 евро преди 9 години, до преди месец се продаваше от съд.изпълнител за 23 евро, оня ден са го продали на 19 евро... завалията освен това дължи 4-5 бона и на самия съдия... т.е. той не само няма да се издължи на банката с въпросната продажба, ами ше дължи и ше има запор на заплата доде е жив...

П.С.2. Така че, много добре си направи сметката колега, ако си предвидил че можеш да плащаш еди си каква сума, сметни го и с 50% отгоре дали и как ще можеш да издържиш. Времената са несигурни, днес си на работа, утре си с орязана заплата, вдругиден може и безработен да си... освен че си на улицата, си и до гроб длъжник....

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Пон 09 мар 2015 21:01

joro_kem написа:
Вълчан написа:Какво да питам....съпругата ми работи във Частно Банкиране във голяма Банка.Отпускат десетки кредити всяка седмица... :a065

не разбрах защо ме цитираш, след като съм коментирал мнение на друг човек?
п.п. и какво казва съпругата ти по въпроса?

Цитирам те защото няма никакъв вариант да теглиш левов кредит и после ако се случи нещо при преминаването ни във Еврова валута да последва някакво приравнение или там подобни преизчисления.Всеки може да си направи сметката какво става ако 1евр стане 3 лв....както и ще стане...Всяка страна от Бившият соц е минала по същият път....та дори и в Германия при преминаването в Евро се обезцени доста Марката..Иначе-да...във момента е по изгодно евров кредит....

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 09 мар 2015 21:25

явно не си чел внимателно. ще го обясня по просто - ако левът се обезцени спрямо еврото (което минава през суспендиране или премахване на валутния борд), независимо, че кредита е изтеглен в лева, на кредитополучателя ще му се наложи да връща остатъка от кредита си по курс лева/евро към датата на изтегляне на кредита.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 11 мар 2015 12:08

minimiro написа:Оня ден ходих в банката изрично да подам искане за намаляване на лихвата и премахване на вече станалата незаконосъобразна годишна такса за управление на кредита (140 евро всяка божа година)... Щото вече почна да ми става непосилно да дишам и живея само за да плащам на банки, почнаха закъснения, наказателни такси, наказателни такси на наказателните такси и прочие простотии... отговора беше кратък и ясен - НЕ! и точка...

Защо не рефинансираш и да се махнеш от тази банка? Пък после ако искаш ги съди за периода, в която са ти взилаи годишна такса неправомерно. Наскоро един колега подписа със сосиете за 6 и малко, фиксирана за първите 5 или 10 години беше, забравих.

Потребителски аватар
minimiro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Сря 11 мар 2015 13:04

maxpayne написа:Защо не рефинансираш и да се махнеш от тази банка?

...почнаха закъснения, наказателни такси, наказателни такси на наказателните такси и прочие простотии......попаднал веднъж в спиралата на кофти досие за платежоспособност, много трудно можеш да излезеш от там... а докато си в него, или поне трябва да си един дълъг определен период извън него, всяка друга банка, която има далеч по-добри условия към момента за рефинансиране и разтоварване на теглото, просто вдига рамене и казва сори.

Казано с думи прости, банката гледа да ме товари достатъчно за да ми се подгъват колената, при което аз рано или късно започвам със закъсненията, щот нали освен оскъпения кредит, требе и да е светло и да е топло, пък и нещо да се яде..
Оттам насетне си роб, никоя друга банка не иска да те вземе - ти си рисков. Нищо че си докаран до това дередже щот банката Х иска само да те помпи. И т.н. и т.н.

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Сря 11 мар 2015 13:47

Съжалявам за случилото се и неплануваните проблеми. Не искам да те упреквам, напротив, както се изразих, ми е кофти да чета подобни неща, независимо кой ги пише - познат или непознат, но и ти в известна степен носиш отговорност за ситуацията, в която се намираш в момента. Не си съобразил и пресметнал достатъчно добре доходите и разодите, съпътстващи такъв вид кредит. Но както казах, ако не си преминал през това преди, няма как да го знаеш предварително. Обикновено, нарамвайки такъв тежък товар, в момент на еуфория си казваме, че по някакъв начин ще се справим, забравайки, че не става дума за 1 или 2 години. Разбирам те напълно, всеки от нас иска да си има собствен дом, да живее спокойно и след някое време да има собтвено нещо, което да остави на децата си. Тъжна ирония е фактът, че ние сме държавата с най-ниски доходи и същевременно такава с най-много собствени жилища.

Почти всеки около мен се е заробил с кредит за по 20-30 години, въпреки че имат доста по-ниски доходи от мен. Някой да не ме разбере погрешно сега, че им мисля злото. Не, напротив, даже им помагам от време на време като закъсат. Това, което ме разяжда е да гледам приятелите си да се смачкват под този товар и да се лишават от почти всичко, да ги гледам как са збаравили да се усмихват, а думата "щастие" да се превръща в чуждица за тях. Но те не са виновни. Това е постфактум от времената и нищетата, в които сме живяли някои или повечето от нас, родителите ни и техните родители. Ние подсъзнателно сме обрененени да се лишаваме от здравето си, за да спечелим повече пари, а после да даваме много повече, за да си го върнем обратно. Да живеем, мислейки и тревожейки се за утрешния, забравайки и пропускайки днешния. По този начин нито изживяваме пълноценно днешния, нито утрешния. Живеем все едно никога няма да умрем. И какво става накрая? Умираме все едно никога не сме живяли.

Искрено ти пожелавам в най-скоро време да загърбиш проблемите си и да теглиш майната на банката.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 11 мар 2015 22:19

ако можеш да издържиш още две три години и банката ще го издуха буквално,в момента се обсъжда този въпрос в ЕС относно неплатежоспобни длъжници НО банката да не може да изгони длъжника от жилището му :cool
п.п пиша от първо лице в качеството на кредитен собственик от почти месец в Бг и то с банков ипотечен кредит в ЛВ,защото е по изгодно за сега като съм договорил максимален 30г срок.ще видим дали правилно съм сметнал всичко след три години ако еврото стане национална валута
относно вероятното приравнение спрямо курса лев евро сега и в бъдеще има една константна неизвестна и винаги го има фактора съд в страсбург :mhihi та не се знае как и кой кого
п.п 2 лично за мен съм измислил да бъркам банковите сметки с по една годишна вноска от 5000лв по главницата в плюс
успех

Потребителски аватар
minimiro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пет 13 мар 2015 16:35

A, мерсим за съчувствието :)
Да, факт е, че човек не може да си направи съвсем ясно сметката може ли, и какво ще може да плаща след години, факт...
Тъпото е че нашите банки просто са лихварска история, на чийто врат никой не може да стъпи... Тук реално няма и конкуренция... всички са си плюли във устата... почти аналогични оферти, колкото да може да се каже че не са 1:1
9 години вече ме доят, като седна понякога и си направя проста сметка, ме заболява главата..... такива цифри майкоооо
Засега още се крепиме... като се натрупат натрупат назад, току излене некоя хубава поръчка и место да си напред, просто се зануляваш....
Но е факт, банката не иска да те потдържа за да можеш да си плащаш спокойно дълга и да си човек.... клатенето е до дупка, квото могат да смъкнат от тебе преди да успееш да ги извъртиш и да скокнеш в чуждо легло, ше те извъртат....
Затова просто исках да кажа на колегата 3 пъти да мери, веднъж да реже.... щото хване ли се, теглото ше е дълго и голямо ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”