СЪД - "ба"

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Omilron
Автомобил: Skoda Octavia MK2
Двигател: 2007 BKD

СЪД - "ба"

Мнениеот Omilron » Пет 20 мар 2015 23:35

Колеги,

Заслужава ли си да съдим държавата за дупките по пътищата и всякакви подобни перипетия, които трябва да избягваме по време на шофиране?

Днеска си карам с 50 по околовръстното на София около 9 вечерта и минах през дупка от която изкривих джанта, гумата спадна и трябваше да сложа резервната патерица! Предна дясна гума! Слагам патерицата, връщам се към "денонощната" гумаджийнаца и пак дупка! Резервната умря и тя!

Не ми е за едното изправяне на алуминиевата джанта, но ми се случва за 3-ти път на 3-та кола.

Да се занимавам ли или да си ги псувам и да се оправям сам?

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Re: СЪД - "ба"

Мнениеот siso_k » Съб 21 мар 2015 0:19

Заслужава си, но не заради парите, (тъй като едно такова дело може да се проточи поне 9-10 месеца), а заради принципа. Трябва обаче всичко да е обезпечено документално - т.е. да си повикал КАТ, които да ти съставят протокол за ПТП, с който да установиш какво се е случило, или поне свидетел. В протокола ще се опише състоянието на пътя, каква е била дупката, била ли е сигнализирана и какви вреди са нанесени на автомобила. В последствие в делото ще трябва да се назначи САТЕ, която да установи прчинната връзка между механизма на ПТП и вредите - т.е. дали от тази дупка може да се получат тези вреди. Отговорен в случая би следвало да е Столична община.

ПС: Застрахователи непрекъснато съдят общините по регреси за изплатени обезщетения по каско, за вреди причинени от дупки. И много често печелят :th_up

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 21 мар 2015 0:29

Викаш КАТ на място и пишат. С документите съдиш общината. Все пак данъци и плащаш за тези пътища.

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Съб 21 мар 2015 8:58

Vizor написа:Викаш КАТ на място и пишат. С документите съдиш общината. Все пак данъци и плащаш за тези пътища.

пишат акт за несъобразена скорост

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 мар 2015 9:23

не е вярно, обаждаш се по телефона в КАТ, ако няма щети и колата е в движение ти завеждат по телефона входящ номер, с който се регистрира инцидента. С този номер можеш да ходиш при застрахователите, или ако искаш се съди. Това с акта за неъсобразена скорост е било в началото, когато и те не са знаели какво да правят. Имам 2 спукани гуми по този начин, и двете през 2010, и при двете процедурата беше една и съща. Аз опирах само до застрахователя.
Принципно са си за съд, ама при тази съдебна система ... прецени колко време, нерви и пари можеш да отделиш.

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Съб 21 мар 2015 11:43

VWGT написа:не е вярно, обаждаш се по телефона в КАТ, ако няма щети и колата е в движение ти завеждат по телефона входящ номер, с който се регистрира инцидента. С този номер можеш да ходиш при застрахователите, или ако искаш се съди. Това с акта за неъсобразена скорост е било в началото, когато и те не са знаели какво да правят. Имам 2 спукани гуми по този начин, и двете през 2010, и при двете процедурата беше една и съща. Аз опирах само до застрахователя.
Принципно са си за съд, ама при тази съдебна система ... прецени колко време, нерви и пари можеш да отделиш.

говоря за пресен случай от преди 1 месец (акта е 20 лева) още чакаме оценка за щетата на колата като тук вече не е само гума а е заведена щета и за ходова час на колата

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 21 мар 2015 12:27

djofar написа:
VWGT написа:не е вярно, обаждаш се по телефона в КАТ, ако няма щети и колата е в движение ти завеждат по телефона входящ номер, с който се регистрира инцидента. С този номер можеш да ходиш при застрахователите, или ако искаш се съди. Това с акта за неъсобразена скорост е било в началото, когато и те не са знаели какво да правят. Имам 2 спукани гуми по този начин, и двете през 2010, и при двете процедурата беше една и съща. Аз опирах само до застрахователя.

говоря за пресен случай от преди 1 месец (акта е 20 лева) още чакаме оценка за щетата на колата като тук вече не е само гума а е заведена щета и за ходова час на колата

Четете си законите :) Ако са ви изкарали стара книжка ще пишат много ясно. Мисля, че закона в момента е "несъобразена скорост с пътната обстановка при предвидими препятствия.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Съб 21 мар 2015 13:49

Абсолютно пишат акт :th_up . Самото събитие си е произшествие по закон, т.е ПТП. При ПТП с един участник, кой е виновния????

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Съб 21 мар 2015 13:54

Ако си минеш щетата през застраховател предполагам, че застрахователя си търси парите я от общината, я от АПИ. Това не знам дали води до някакви качествени подобрения на пътната настилка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 мар 2015 14:15

не знам какви актове пишат ... пак ви казвам два пъти пукам гума, звъня по телефона, дават ми номер, от там в застрахователя и всичко пито-платено.
Може би наистина ако по колата има и други щети, не е в движение и тн, и ако тогава дойде КАТ на място, може и да пишат нещо, знам ли... макар че тук може да се спори много кой е виновен. Не е ПТП с един участник, собственика на пътя е другият и неговото немърливо отношение е причината за ПТП-то. Все едно утре ВиК да прокопаят напряко пътя без да сложат знак и някой да падне в дупката, пак ли сам ще си е виновен, да е гледал.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 21 мар 2015 17:51

Заслужава си да прочетеш тази тема - > http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=36&t=185202

Върни се в “ОФФ-Топик - други”