НАП Лийкс

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: НАП Лийкс

Мнениеот MMX » Сря 02 окт 2019 9:48

Има една основна разлика. Знае се, че конкретни хора имат достъп до данните. А при изтичането от НАП, данните могат да ги гледат голям брой неидентифицирани хора включително и от чужбина.

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Сря 02 окт 2019 17:23

Само до преди няколко години, избирателните списъци ги окачваха по секциите и всеки можеше да ги види.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 02 окт 2019 19:28

Те все още ги качват, но там са само трите имена и адрес, няма егн и лична карта примерно

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 02 окт 2019 20:27

Какво се разбира под "лични данни" в настоящит GDPR регламент?
Това е всяка комбинация от данни, която еднозначно може да определи едно лице. В този смисъл ЕГН-то само по себе си е лична данна, номер на ЛК също.
Три имена или адрес, сами по себе си може да не са лични данни, но три имена и адрес на едно място вече са лични данни. което означава, че избирателните списъци дори в този съкратен вид не отговарят на регламента. Има едни особени случаи, когато местно законодателство може да натежи пред регламента. Примерно банките са задължени от БНБ да съхраняват информацията за клиентите си поне 5 години, т.е. ако аз вече не искам да съм клиент на дадена банка, не мога да се възползвам от правото си "да бъда забравен" поне 5 години. Докато ако съм клиент на клубния магазин на vwclub.bg имам такова право. Не знам как стои този въпрос с избирателните списъци, но при всички положения публичното им излагане не е нормално. Държавата е администратор на лични данни по презумпция, но въпреки това няма право да ги разпространява публично просто така.
GDPR регламентира начина по който се събират, съхраняват и използват данните на всеки човек.

Държавата е и регулатор, тя би следвало да се грижи и следи за правилното прилагане на собствените си закони. Но явно не го прави и тук не съм сигурен кое надделява повече, дали липсата на капацитет или на интерес.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 03 окт 2019 10:10

VWGT написа:Не знам как стои този въпрос с избирателните списъци, но при всички положения публичното им излагане не е нормално. Държавата е администратор на лични данни по презумпция, но въпреки това няма право да ги разпространява публично просто така.

Общо взето е така (съгласно GDPR), но конкретно за избирателните списъци драмата не е кой знае каква. Ако отидеш на даден адрес, във входа от табелки на врати и пощенски кутии можеш да научиш повечето имена. Ако ги няма тия избирателни списъци, хаосът ще е тотален или ще трябват по 2 души във всяка секция само да дават информация.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 03 окт 2019 10:38

Концепцията в съхраняването и разпространяването на чужди данни е по-различна от табелките по къщите. Всеки сам преценя какво да си сложи на вратата, ако искаш и ЕГН. Но нямаш право да злоупотребяваш с чужди данни, още повече такива, които са ти поверени по закон и то за точно определена цел.

Конкретно за избирателните списъци и цялата процедура по изборите в момента е първобитна история, има много по-сигурни, евтини и тн решения, но ...

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 03 окт 2019 14:32

VWGT написа:Конкретно за избирателните списъци и цялата процедура по изборите в момента е първобитна история, има много по-сигурни, евтини и тн решения, но ...

И те са? Електронно гласуване сигурно - "проверено", "анонимно" и т.н.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”