Въпрос за протеин

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за протеин

Мнениеот eng » Вто 01 окт 2024 20:03

Момчури имам фундаментален въпрос относно протеините на прах , които се продават. Не спортувам, не съм спортист 9не горя енергия така, като бодибилдър, лекоатлет и т.н.), работата ми е в офис - забелязах обач следното:
Като си направя сутрин (6:30-7) една доза протеин 30-40 грама в 300мл вода огладнявам към 10-10:30, ако пак по това време сутринта изям една баница пак огладнявам по същото време преди обяд, въпроса е, че с протеина ми е доста леко и вероятно не се лепи, като баницата. Прибързах и си взех един пакет от Лидъл на WD, после поръчах още един с вкус на солен карамел от Oh Good (тоя Лидълския ми е много сладък) , въпроса ми е следния:
Опасно ли е да вземам така по една доза сутрин протеин с вода разреден, вместо нормална закуска при условие, че не спортувам - осъзнавам, че вероятно съм взел ниски класове протеин, но се чувствам добре с тях?

Потребителски аватар
Outfeed
Автомобил: VW EOS
Двигател: TSI

Re: Въпрос за протеин

Мнениеот Outfeed » Вто 01 окт 2024 20:27

На всяка кутия с протеин пише, че тази добавка не е заместител на пълноценното хранене. Съответно знай, че е продукт, който можеш да приемаш с цел да повишиш количеството дневен прием на белтъчини, спрямо въглехидрати и мазнини.
Лично аз в нетренировъчни дни приемам протеинов шейк някъде в промеждутъка между закуска и обяд, или следобяда измежду храненията.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Вто 01 окт 2024 20:36

Да разбирам, че въпреки, че не тренирам не е опасно да го приемам само на закуска? Иначе, ясно , че не е заместител на храненето.

Потребителски аватар
Outfeed
Автомобил: VW EOS
Двигател: TSI

Мнениеот Outfeed » Вто 01 окт 2024 20:39

Това е хранителна добавка. Изобщо не се притеснявай от нещо. Съдържа белтъчини, въглехидрати, мазнини и аминокиселини. Не е медикамент. :)
Можеш да си правиш протеинови шейкове всеки ден. Просто го пий между някое от храненията ти. Ти си избери кога ти е удобно, от сутринта до вечерта.

milench0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milench0 » Вто 01 окт 2024 22:05

Прав е колегата по-горе , само гледай да не прекалиш с белтъците , защото натоварваш леко бъбреци и евентуално може ако си предразположен към камъни в бъбреците и тн да се ускори процеса, 2/3 гр на кг поне в нета пише , че е ок.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 02 окт 2024 6:27

Мерси за инфото колеги, гледам да не прекалявам, максимум 30 грама на ден.

milench0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milench0 » Сря 02 окт 2024 6:41

Може и повече все пак предполагам си мъж и си поне 75/90 кг така че до 150 грама на ден от ядене/сух протеин нп. Въпроса е , дали ако не тренираш ще успяваш да го усвоиш , но пък ако ти е вкусно пий си и не го мисли.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 02 окт 2024 7:25

Само да отбележа, че макар да не е пряко опасно за здравето ти, трябва да не прекаляваш.
Както всяко изкуствено подаване на определени вещества към организма, така и това трябва да е с почивки. Иначе организмът, метаболизмът стават 'мързеливи' и намалява способността за извличане на дадените вещества от нормалната храна.

И според мен, трябва да взимаш под препоръчителната доза, предвид че не тренираш.

Edit: едно бързо търсене в мрежата изкарва първи резултат това:
Without exercise, the extra protein from the shakes might not be used well by your body. This could lead to issues like gaining too much weight or not having enough muscle strength. In the long term, it might also affect things like your heart health or how your bones stay strong.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 02 окт 2024 8:41

Ако се ограничиш само в 30гр лъжичка, това са почти 25 грама протеин, което от своя страна е грубо казано 100 калории, което от своя страна не е нищо. Ако приема ти е всеки ден по 30 грама, за седмица вкарваш 700калории от нищото. Т.е. вземайки предвид, че няма да увеличиш нищо от активност. На 3-4 месеца грубо можеш да очакваш да качваш по 1кг. Ако примерно приема ти е 2 пъти седмично, очаквай да качиш 1-2кг за година. Това е ако всичко друго не се промени. Да вземаш всеки ден протеин, се неутрализира ако за седмицата имаш 1 час сумарно качване по стълби. Съответно можеш сам да си правиш сметка с приема и разхода. Протеина на прах от здравословна гледна точка по никакъв начин няма да ти навреди, стига все пак да ползваш полу качествени. Също така приема ти не е в количества, където да се каже, ами то няма да абсорбира стомашната стена и няма смисъл толкова да се приема. В здравословен дългосрочен план, баничката е по-вредна от протеина на прах. Напълно е възможно да имаш проблеми с черва и отделителна система (разбирай разтройство), ако приема ти на протеин от нищото се засили драстично. Принципно в метаболитен план е хубаво да даваш на тялото някаква пауза през деня, ако не тренираш. Т.е. да нямаш постоянно малки приеми на калории през деня (това не означава непременно ядене на твърда храна). Инсулина трябва да може да си върши работата и да ти сваля кръвната захар. Щом се чувстваш добре и щом говорим за еквивалентен протеин на 100гр пилешка пържола от бут. Няма какво да те тревожи. Просто ако ти стане навик, можеш да очакваш между 1 и 3кг на година да качваш, ако бъкел нищо друго не промениш. Недей да се залъгваш по био-еко-веган протеини. Ползвай си каквото ти е вкусно. Ако пък някога проявиш мерак да почнеш да тренираш, единствения съвет е да забравиш за алкохола. Нещо интересно като тренираш поне 6-8 месеца стабилно и се храниш правилно и се изчистиш е, че след това пак ще се напиваш от 2 големи.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 02 окт 2024 9:15

thanis написа: Ако приема ти е всеки ден по 30 грама, за седмица вкарваш 700калории от нищото.

Понеже човекът си е казал, че замества баничката с този прием, всички сметки надолу за калории и допълнителен прием са грешни :a045

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 02 окт 2024 9:45

group® написа:
Without exercise, the extra protein from the shakes might not be used well by your body. This could lead to issues like gaining too much weight or not having enough muscle strength. In the long term, it might also affect things like your heart health or how your bones stay strong.

Съжалявам, че избързах с покупката - тази сентенция ме стресна сериозна, нямам интерес към покачване на тегло, мислех, да го ползвам просто да ме засити, но..............аз съм 175 см на 110 кг, четейки и потенциалните опасности май прибързах с покупката ще се наложи да не го ползвам, макар, че няма как 5 дена сутрин да закусвам с 2-3 варени яйца, но явно ще се свиква с това.
Приема наистина ми е по 1 лъжица на закуска ( но 5 дена всяка сутрин), като калории са по-малко от 2 варени яйца (те не, че и те на са блъскани с химия), но четейки горе описанието е възможно яйцата да нанесат много по-малко щети на организма ми или бъркам в разсъжденията? Другия вариант е да го огранича приема до 2-3 пъти седмично , а в другите дни да е извара, яйца и т.н.?
Алкохол никакъв не пия, освен лятото по някой вайс - максимум един-два кен-а на вечер или бяло вино по 50 грама, цигарите вече година и 2 месеца не ги ползвам.

thanis

Мнениеот thanis » Сря 02 окт 2024 10:02

Те сметките не са грешни. Просто му описах какво може да очаква, ако към хомеостаза прибави "нещо" ново. Не се опитвам да му кажа, че спрямо баничката ще стане по-дебел. Всичко, което съм написал е вярно. За негова груба информация, може всяка храна да си я смята по следния начин:

1. протеини - 4калории на гр
2. въглехидрати - 4калории на гр
3. мазнини - 9 калории на гр
4. алкохол - 230 калории за 100гр твърд алкохол и същите за 500мл бира

Съвсем грубо казано, ако увеличиш приема на храна без тренировка, това означава, че в 99% тялото ще складира въпросните излишни калории под формата на мазнини по тялото (като всеки организъм е различен, но масово се почва от центъра на тялото към крайниците. т.е. от корема навън). Около 7700 калории системно добавяне слага 1кг към теглото му в мазнини. Тези 7700 калории за 1 година са 642калории на месец, което обективно погледнато са 150гр шоколад в повече от това което приема нормално. Изключително лесно е да се качва тегло, когато се яде преработена храна и затова човек трябва да е информиран. Това са цифри за 1 кг. Всеки сам може да си направи сметка, като прецени какво яде и колко се движи.

Класиката е мъж/жена си прави "салата" и вътре има зехтин, майонеза, бекон, домашно печени крутони, пак със зехтин и още дресинги и неща, ядки и накрая. Ами аз ям салата, ама не свалям. Тя салатата сумарно станала 1800калории. Или не яде нищо по цял ден и отиде на Старбъкс изпие 2 солени карамелени латета с кленов сироп за 600калории и пак... ми аз не свалям. Също така ако е подминал 30 години метаболизма почва да се забавя и за всяко нещо трябва една идея повече усилия.

Информацията, която споделям е генерална за всички. не само в неговия случай с драмата баничка/протеинов шейк.

EDIT: Ако си 175см на 110кг, по-скоро трябва да не увеличаваш по никакъв начин приема си на храна, а да се фокусираш върху преобразуване на хранителните навици. От здравословна гледна точка за твоя ръст и офисна работа, максималния ти праг на килограми трябва да е 90. Не те съдим, просто след години, килограмите ще ти навлекат куп бели. За храните се поинтересувай да хапваш неща с висок индекс на ситост (варени яйца, варен картоф, овесени ядки, ябълки и т.н.) и да избягваш храни, които вдигат бързо кръвната захар (висок гликемичен индекс - бяло брашно, сладки плодове, сладки неща, кроасани, бисквити, вафли и т.н.) Като свалиш, ще се чувстваш по-добре, ще ти се подобри дишането, по-малко ще те болят краката, няма да имаш болки по ставите, ще ти падне кръвното налягане, ще се намали пулса, ще се подобри зрението и още куп малки полезни нещица.

Най-лесно според мен би ти било да минеш на нисковъглехидратна диета.

Пак казвам, живота си е твой, никой не те съди - здравето е индивидуален ангажимент. Просто не е нужно да ти се променя драстично живота, за да си постигнеш целите. Не трябва да чувстваш свалянето на килограми, като поредна безкрайна неизпълнима мисия.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 02 окт 2024 10:36

Колега, мерси за тактиката и дипломатичния отговор, никъде не си и помислям, че някой ме съди, аз съм поискал информация - да, спрям съм всички въглехидрати и бързи захари, вкъщи имам пътека и велоергометър но ............... там си слагам ризите, чат пат един-два пъти месечно ползвма пътеката за уж някаква кардио тренировка за 30 минути минавам около 2,4 км, скоростта е максимум 4,5км/ч - за целта ползвам и смарт уоч и гледам да постигна компромис между пулс и умерено бързо (за мен) ходене, самия часовник има разграфени участъци с fat burning (което става в зелен цвят), и ако случайно се засиля малко повече (с пулс 120-130) ми изписва anaerobic endurance (превеждам си го директно и не разбирам какво точно означава и добре ли е да продължавам в този режим да вървя)?

Наблягам на риба, вратни пържоли и т.н. и се стремя дневния ми прием да не надвишава 1600 калории - изчислени с калкулатор за да свалям по 0,5кг на седмица и се чувствам много добре, докато някоя вечер не ме натисне вълчи апетит и одумкам половин лешникова торта от лидъла например (тя е малка, но сигурно половината торта е с 3000 калории) и така се въртя в тоя кръговрат............

thanis

Мнениеот thanis » Сря 02 окт 2024 11:03

Не се подлъгвай по fat burning зоната. Общо взето е важен тотала в твоя случай. Да си с по-ниско темпо във фат бърнинг и да изгориш 200 калории срещу да изгориш 600 калории от които 250 са фат бърнинг. Ако можеш активно да поддържаш пулс от 120 до към 130 си топ. Много по-важно е да правиш нещо в което ще си постоянен от това да правиш или да се насилваш да правиш оптималното. Ако ти е приятно да плуваш, караш колело, тичаш, тенис, футбол, любов с жената или каквото и да е, просто да си по-активен в дадения спорт. Не се залъгвай по оптималните неща, защото ще си строшиш волята и ще се откажеш бързо и се получава един прокълнат цикъл. Калориите са ти малко обаче, трябва да ги увеличиш. Реалистично според мен трябва да ги вдигнеш поне с 300, да си на 1900 истински. Както и трябва да си наясно, че течните калории също силно допринасят. Ти каза, че не пиеш редовно алкохол, но примерно ако пиеш кола, фанта, студени чайове и всякакви напитки с натурална и/или добавена захар, не е окей, защото масово се пропускат, пък те могат бая да повлияят. 1 шише 500мл кола са към 210-220 калории. литър и половина студен чай е и той към 300-400. Ако искаш студен чай си го прави сам вкъщи, а недей да купуваш. Това важи за всички напитки. Също така, нискокалорийните им еквиваленти, имат подводен камък. Като общи калории са 0 или близки до 0, но имат страничен ефект да увеличават апетита от аспартама, като основен подсладител. Когато имаш вълчи апетит си отдели ябълки, листни салати или краставици и затапвай с тях. В най-лошия случай пуканки без добавена мазнина. Търсиш храни, където има много дъвчене и ниски калории. Трябва да преоткриеш силата на подправките, не е нужно психиката ти да се измъчва, ако трябва да се насилваш да ядеш неща, които не са ти приятни.

Може да ти се струва като много информация, но не е толкова трудно и сложно. Ще се справиш ! Ако имаш някакви конкретни въпроси, питай. И запомни, ако нещо го направиш да ти е интересно и приятно е по-вероятно да го правиш по-дълго от колкото да караш мозъка ти да има воля да се насилва да прави неща, които са ти неприятни.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 02 окт 2024 11:33

Колега , мерси за инфото и насоките - не употребявм абс. нищо газирано освен газирана вода, от соковете абс. нищо не пия защото са яки боклуци и захар, правя си сок от моркови,цвекло и лимони, когато имам време.
Всичко това, което казваш го знам, доста книги купих, прочетох, но.........................с четене не става, трябват действия и дисциплина, аз попринцип съм дисциплинаран човек, но след бачкане съм толкова уморен, че нямам никакво желание да се кача на пътеката - въпреки, че знам, че кача ли се после ще ми е по-леко и доста по-свежо.В Myfitness pall отчитам дори млякото, което слагам в кафето - 10-на грама, но все пак, нямам никакви междинни хранения от типа понички,сладки,шоколадови бонбони ит.н. Просто както карам да кажем седмица с тоя режим на 6-я ден идва зверски апетит и става мазало, ефекта от 6-те дена лишения изчезва за секунди, та знам къде ми е грешката и просто си трябва воля за да се преодолее това.
Иначе за калориите - аз бях на 2000, но след като свалих (бях 120) си преизчислих калорииния прием за да си запазя стойността от средно минус половин кг на седмица и калкулатора ми изкара 1600, интересното е, че спазвайки тия калории съм нито гладен, нито преял - перфектно ми е, 10 кила по тоя начин ги свалих за година, защото, като спрях цигарите беше страшно, а аз попринцип не съм бил повече от 90-95кг, та сега действам в тая посока.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”