Топлинен рефлектор с вентилатор зад печка, няколко въпроса преди зимата?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- tisho_tch
- Автомобил:
- Двигател:
Топлинен рефлектор с вентилатор зад печка, няколко въпроса преди зимата?
Моля за съвет какъв вид топлинен отражател да поставя зад камина на дърва. Печката стои във вътрешен ъгъл на стена (неизолирана) зад ъгъла има маза. Нагряването е много силно в ъгъла и искам нещо да поставя зад нея. Има някакви пана с алуминиево фолио в магазините, но не знам дали са ефективни. Моля за идеи какво мога да поставя отзад ? Мисля дали и един метален вентилатор да сложа за по-добро разпределение на топлината ?
Последна промяна от tisho_tch на Нед 03 ное 2024 19:39, променено общо 2 пъти.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Re: Какъв топлинен рефлектор да сложа зад камина на дърва ?
Аз си бях взел каменна плоча (варовик) дебела 1,5см и вършеше работа.
Можеш и два слоя ламарина като задължително да има разстояние между слоевете
Тези алуминиевите пана също съм ги ползвал и вършат работа. Оказа се, че сърцевината им е от картон и нз дали можеш да го сложиш много плътно до печката. Въпреки че без наличие на кислород няма как да се запали картона просто ще стане на въглен.
Можеш и два слоя ламарина като задължително да има разстояние между слоевете

Тези алуминиевите пана също съм ги ползвал и вършат работа. Оказа се, че сърцевината им е от картон и нз дали можеш да го сложиш много плътно до печката. Въпреки че без наличие на кислород няма как да се запали картона просто ще стане на въглен.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
dontaskdontsay написа: два слоя ламарина като задължително да има разстояние между слоевете![]()
.

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
керамичен картон 1х1м х 5 мм
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Аз си направих параван от най-тънкия винкел който намерих и поцинкована ламарина хваната с нитачката. Загубих си един ден, но стана превъзходно. Местя го постоянно защото ми пази хладилника и една вратичка от кухнята. Преди това опънах фолиото с което е покрита вратичката от горещината. Направо я съсипах.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Керамиката е най-добрият материал за приемане и отдаване на топлина...
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Акуминиева печатарска плака. Работи се лесно. Правиш и само кантове които да я държат.
- dontaskdontsay
Вата с ал. фолио?
- tisho_tch
- Автомобил:
- Двигател:
Продължавам темата с резултата от изпълнението, ами застудява си навън :)
Може да коментирате правилно ли съм поставил топлоотражателите височинно или нещо което съм сбъркал.
...и един въпрос за електротехник: поставения вентилатор идва доста мощен според мен (въпреки че е 2,5W), как мога на намаля оборотите му (димер или нещо друго да му вържа някъде ) ??
Качил съм снимка на параметрите му.
Може да коментирате правилно ли съм поставил топлоотражателите височинно или нещо което съм сбъркал.
...и един въпрос за електротехник: поставения вентилатор идва доста мощен според мен (въпреки че е 2,5W), как мога на намаля оборотите му (димер или нещо друго да му вържа някъде ) ??
Качил съм снимка на параметрите му.
-
- Автомобил: Бора
- Двигател: АКЛ 1999
Re: Топлинен рефлектор зад камина на дърва, няколко въпроса преди зимата ?
Малко по високо си сложил топлоотражателя . Това е камина без водна риза и като се нагорещи отдолу ще опече стената . Вентилатора , както си го монтирал няма да оцелее , според мене . Продаваха преди години в Конрад , сега Щайнбергер , разклонители с вграден регулатор на напрежение с мощност до 500 вата . С него и една лампа /с жичка / си проверявах отклонителните намотки , но не съм сигурен , че намалено напрежение , ще се отрази добре на мотора .
- dontaskdontsay
Re: Топлинен рефлектор с вентилатор зад печка, няколко въпроса преди зимата ?
Ако изпълнението има ефект и си доволен от резултата, то тогава си се справил чудесно и не ти трябват критики
А относно вентилатора, сам си си отговорил. Един димер за осветление и си готов.
Сега се сетих за нещо което ние направихме когато си купихме такава камина. Отвътре е облицована с огнеупорни тухли на височина 20-30см но над тях остава доста празно място и там ламарината се напича много (даже съм виждал на други печки как страничната ламарина се е насвяткала до червено
) Та ние си сложихме още един, втори ред тухли над първия. Определено има ефект и не излъчва толкова голяма топлина.

А относно вентилатора, сам си си отговорил. Един димер за осветление и си готов.
Сега се сетих за нещо което ние направихме когато си купихме такава камина. Отвътре е облицована с огнеупорни тухли на височина 20-30см но над тях остава доста празно място и там ламарината се напича много (даже съм виждал на други печки как страничната ламарина се е насвяткала до червено

- tisho_tch
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Топлинен рефлектор зад камина на дърва, няколко въпроса преди зимата ?
Irnik написа:Малко по високо си сложил топлоотражателя . Това е камина без водна риза и като се нагорещи отдолу ще опече стената . Вентилатора , както си го монтирал няма да оцелее , според мене . Продаваха преди години в Конрад , сега Щайнбергер , разклонители с вграден регулатор на напрежение с мощност до 500 вата . С него и една лампа /с жичка / си проверявах отклонителните намотки , но не съм сигурен , че намалено напрежение , ще се отрази добре на мотора .
Колега Irnik, аз 2 години ползвам печката без тези отразителни пана...и да, понеже печката е в ъгъла стената поемаше много топлина. Надявам се сега този ефект да намалее. Иначе долния край на паната съвпадат с долния край на горивната камера, мисля че голямата жега става нагоре...ще видим :). Иначе венилатора е изцяло метален, но може би трябва да го сваля до горния край на печката за да съм спокоен донякъде.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”