Влага в гараж

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Re: Влага в гараж

Мнениеот Кайзен » Съб 03 май 2025 22:24

Посочения по-горе вентилатор е подходящ за монтаж в тръба с дължина до 5м.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 03 май 2025 22:37

Аз тези 5м не ги намерих, ама намерих, че създаваното налягане е скромните 40Ра, за сравнение една атмосфера е 100 000Ра.
Явно ти знаеш по-добре къде да гледаш, можеш ли да намериш и колко дебит ще му остане в 5 метровата тръба от 135М/ч без тръба?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 03 май 2025 23:13

40Ра е делтата, а не абсолютно/относително. При стандартен гараж от 75куб.м. вътрешно пространство празен и сигурно само 1/3 въздушен обем след паркиране на автомобил и складирани други неща, то делтата няма да под 30Ра. Само за сравнение в една чиста стая в производство трябва да създадеш 10-15Ра по-високо налягане от околното.
Ако 100мм диаметър ти е малко, то може да използваш 125мм, 150мм или друга марка и модел. Електрическата консумацията им не е чак толкова голяма - 0,1А -> 0,105A -> 0,13A.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 03 май 2025 23:38

Кому е нужна тази делта :rolleyes Много ми е интересно къде си прочел за нея. Можеш ли да ми посочиш източник и аз да попрочета, наистина ми е интересно.
И аз пак не разбрах какъв дебит ще мине през 5м тръба, дето да не е 2метра дебела?
Това за чистата стая е интересно, ама няма връзка с темата.
Конкретно моето мазе е от дебел бетон и е изцяло под земята, дебела тръба стигаща директно до външната атмосфера е практически невъзможна.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 04 май 2025 7:09

Много задълбахте хора....
Дори и мазането на хидро отгоре ще е малко проблем. То това се прави , но не и "отвътре" . Отвън-ок, но отвътре... пари на вятъра. Според мен.
Щом няма се слага влагоуловител. Вероятно един отвор на външна стена , високо горе и един вентилатор малък, да издухва навън , това в дъното. Без тръби, без усложнения.
На вратата да няма дупки, то ще си намери де да влезе въздух вътре...

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 04 май 2025 8:28

ktamen написа:Кому е нужна тази делта :rolleyes Много ми е интересно къде си прочел за нея. Можеш ли да ми посочиш източник и аз да попрочета, наистина ми е интересно.
В първия посочен линк има секция Downloads, там има Datasheet. Сваляш го и в него има графики Aerodynamic characteristics.

И всичко започна поради твоето становище
ktamen написа:Кенефните вентилатори рядко се монтират в тръба по-дълга от 15см.
Предложения от мен вентилатор не в "кенефен", а може да се използва и в жилища, офис помещения, бани, тоалетни и т.н. И пак казвам не е задължително да се използва точно тази марка и модел. Понеже наскоро подменях подобни вентилатори в една баня и една тоалетна, и зная че консумацията им е 15-30W ги предложих като част от твоето изискване
ktamen написа:Не ми се включват повече от десетина вата

Реализирането на автоматизация е елементарно с добавяне на датчик за влага и реле или със Shelly.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 04 май 2025 12:17

В тоя даташит има сума ти изписани глупости, ама няма и намек къв дебит ще остане с 5м тръба, едва ли случайно са я пропуснали тази подробност в комерсиален сайт.
Делтата ми беше интересно дали ти си си я измилил или си я прочел някъде, в даташита и за нея нищо не намерих. Такъв термин е абсолютно ненужен, защото дублира друг термин - Манометрично Налягане, което е същото като твоята делта. Манометричното налягане рядко се упоменава изрично, защото почти винаги се подразбира. Примерно абсолютното налягане в предната ти лява гума не е 2,2 атмосфери, а 3,2. Но понеже е много по-удобно масово всички казваме 2,2 атмосфери, като имаме предвид разликата с атмосферното налягане. Техническият термин за тази разлика е Манометрично Налягане, но щом те влече може и делта да я наричаш, не е много грешно.
А всичко започна когато вместо да изчакаш авторът да ми отговори колко дълги тръби е планирал започна на правиш реклама на кенефни вентилатори. Те имат много неикономични асинхронни моторчета и вероятно компютърният вентилатор ще е по-икономичен, защото е със синхронен двигател с постоянни магнити.
Имах някакъв учебник, в който бяха изброени условията за образуване на мухъл:
1 Температура между 20 и 40 градуса.
2 Влажност между 70 и 95%.
3 Достъп до неподвижен въздух.
Лошото е, че цитирам по памет и едва ли съм много точен, а и условията май бяха повече. Пак в същия учебник пишеше, че е достатъчно да се премахне дори само едно от условията и мухълът загива. Най лесно изглежда премахването на последното условие с вентилатор, който да раздвижва въздуха, ама ако в помещението има примерно шкаф, между гърба му и стената пак ще има достатъчно неподвижен въздух.
Къф е тоя датчик за влага, за влажен въздух или за течна вода е тази чудесия?
А това Шели какво може да помогне?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 04 май 2025 16:02

За съжаление аз не мога да ти помогна повече.. Щом в сайт на производител не можеш да намериш техническа документация, графика с обозначение на ос ΔPa и т.н., то надали някой може да ти помогне. Че даже се опитваш да вмениш реклама..

А относно видовете налягания - намери си учебника и чети.

Може да прочетеш и как се избира вентилатор за гараж. При какъв вътрешен обем в помещението, какъв дебит трябва да осигури вентилатора, за да "превърти" въздуха в гаража за определено време.

Относно датчици и автоматизация - google може също много да помогне.

Успех!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 05 май 2025 9:16

Чат ГПТ успя да генерира следната картинка, която сравнително точно дава визуална представа.
Моят гараж е средния. Влагата зимата влиза основно през пода (виж сините стрелки), според мен заради хидростатично налягане, което се образува при влажно време и дъждове, както и това, че гаража не се отваря (не се ползва). Лятото не се наблюдават такива проблеми, дори когато гаража не се ползва за по-дълго време. За това си мисля, че ако изолирам пода на моя среден гараж, тя би трябвало да ме "заобиколи". Отделно да сложа и някаква съвсем обикновена вентилациия, не ми трябва дебит, нямам изгорели газове ... ще погледна и тези вентилатори.
Прикачени файлове
Garage.png

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пон 05 май 2025 9:23

Ще ти трябва защита и на стените, защото влагата (с времето мухала) от съседните 2 гаража ще плъзне по твойте стени.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 05 май 2025 10:14

Кайзен написа:За съжаление аз не мога да ти помогна повече.. Щом в сайт на производител не можеш да намериш техническа документация, графика с обозначение на ос ΔPa и т.н., то надали някой може да ти помогне. Че даже се опитваш да вмениш реклама..

А относно видовете налягания - намери си учебника и чети.

Може да прочетеш и как се избира вентилатор за гараж. При какъв вътрешен обем в помещението, какъв дебит трябва да осигури вентилатора, за да "превърти" въздуха в гаража за определено време.

Относно датчици и автоматизация - google може също много да помогне.

Успех!

Информацията в комерсиалните сайтове винаги е едностранчива и непълна, тя добре се възприема от квалифицирани потребители като теб, ама е безполезна за такива като мен.
Условията за образуване на мухъл във въпросният учебник бяха изброени едно след друго в пределно лаконичен и изчерпателен вид, просто няколко номерирани изречения с по 5 - 10 думи във всяко изречение.
А в комерсалните сайтове е безконечно разтягане на дивотии, дето те убеждават, че техният продукт е пенкилер за всички нещастия по света.
Учебника не мога да го намеря, Гуглето го питах за условията за образуване на мъхъл, ама ми изкара безконечен списък с комерсиални сайтове.
VWGT, на твое място ще пробия някаква дупка в горната част на гаража, в стената, прозорчето или вратата и ще сложа вентилатор от компютърно захранване, препоръчително с максимално голям диаметър. Големият диаметър е винаги по-ефективен и по-тих. Първоначално може да го захраниш с 5 волта от телефонно зарядно, ако не е достатъчно може да увеличаваш мощността с друго напрежение или други вентилатори. Подобни въртележки има и с внушителни мощности. Най-мощния, който имам аз е nad 50W - 12V, 4,5A.
Влагата вероятно влиза не от пода ти, а от въздуха и кондензира на пода, защото е най-студен.
А може би трябва да пробваш с 4 вентилаторчета в ъглите, които да въртят въздуха около колата. Ти едва ли ще усетиш тази ,,вихрушка", но за мухала може да е достатъчна. Такива вентилаторчета не изикват къртене на дупки, трябва им само едно малко кабелче. Ако ги навържеш последователно може и едножилно кабелче.

humanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот humanic » Пон 05 май 2025 11:34

Онзи ден една от помпите за дренаж на гаража изгоря и канала преля.
Точно за три дни вентилацията го изсуши до напълно приемливи нива.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 06 май 2025 15:58

За хидроизолация Cerezit CR65. Евтино и надежно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”