scuba написа:Nadya_ написа:
Мен лично винаги си ме е било страх от всякакви газови бутилки...За сведение в АГУ-тата мисля, че е към 8 атмосфери.:
Между 15 и 20 зависи колко е пълна , каква е темепратурата на бутилката
Иначе статията е дрън дрън.
при нормално зареждане на 80% не може да се взриви. Ако има теч и се запали газта гори на мястото на теча - цепнатина пукнатина, скъсано. За да се взриви трябва да има концентрация на газ. Такава концентрация се образува в затворени помещения, ниски места / пр канал , кухини, / Дори и да се запали газовата уредба гори си само мястото на изход на газта.важното е бързото спиране на огъня и на изтичането на газ. Обаче , ако се запалят пластмасите по колата / кабели, маркучи, тапицерия , кечета и т.н. става лошо - горят бързо и вдигат температурата.
При запалване - спира се крана на газта, бързо се стремиш да угасиш пламъка. Ако се разрастне пожара трябва газовата бутилка да се охлажда / облива със вода/ .за да е намали температурата на бутилката.
2 пъти съм се палил - веднъж с мойта кола и 1 път с колата на 1 приятел. И то от спукани маркучи за бензин .
Иначе съм виждал пожар на бус с газова уредба. Не можаха да овладеят пожара и се разрасна. бутилката не се взриви , а се цепна и през покрива на буса се вдигна пламък на 15-20 м право нагоре./ не мога да уточня с точност/