Експлозия на газова бутилка...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 03 май 2007 20:05

scuba написа:
Nadya_ написа:
Мен лично винаги си ме е било страх от всякакви газови бутилки...

:-) За сведение в АГУ-тата мисля, че е към 8 атмосфери.:

Между 15 и 20 зависи колко е пълна , каква е темепратурата на бутилката

Иначе статията е дрън дрън.

при нормално зареждане на 80% не може да се взриви. Ако има теч и се запали газта гори на мястото на теча - цепнатина пукнатина, скъсано. За да се взриви трябва да има концентрация на газ. Такава концентрация се образува в затворени помещения, ниски места / пр канал , кухини, / Дори и да се запали газовата уредба гори си само мястото на изход на газта.важното е бързото спиране на огъня и на изтичането на газ. Обаче , ако се запалят пластмасите по колата / кабели, маркучи, тапицерия , кечета и т.н. става лошо - горят бързо и вдигат температурата.
При запалване - спира се крана на газта, бързо се стремиш да угасиш пламъка. Ако се разрастне пожара трябва газовата бутилка да се охлажда / облива със вода/ .за да е намали температурата на бутилката.

2 пъти съм се палил - веднъж с мойта кола и 1 път с колата на 1 приятел. И то от спукани маркучи за бензин .
Иначе съм виждал пожар на бус с газова уредба. Не можаха да овладеят пожара и се разрасна. бутилката не се взриви , а се цепна и през покрива на буса се вдигна пламък на 15-20 м право нагоре./ не мога да уточня с точност/

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jogo_1 » Чет 03 май 2007 20:31

Сега разбирам защо бившото шефче държеше служебните коли на бенз, и като го питах защо не сложи газ, каза, че бомби не иска :)

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Чет 03 май 2007 21:02

:shock

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Чет 03 май 2007 21:17

според мене при пожар в колата първото нещо което ще се запали е резервоара за бензин(дизел)

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Чет 03 май 2007 21:44

joro_tt написа:според мене при пожар в колата първото нещо което ще се запали е резервоара за бензин(дизел)

Много добре казано! Браво. Значи да знам следващия път кат паля цигара на предната седалка, че ще ми пламне резервоара които се намира под багажника.

Единствения начин за избухване на газова бутилка, за който съм сигорен че е възможен. Е :
1-во неизправна бутилка следва препълване
2-ро Лято ! следва темепературата на припек над 35 С
Последсвията температурата на бутилката се повишава, газта се разширява (повишавасе на налягане).
И ботилката прай БУМ, цеписе по неко шев. Цялото това налягане го избива през 5-тата врата. И в АТМОСФЕРАТА се освобойдава голямо количесво пропан-бутан.
Огън няма!
Пострадали няма!
Колата е здрава с изключение на багажното отеделение!

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Чет 03 май 2007 22:18

според мене при пожар в колата първото нещо което ще се запали е резервоара за бензин(дизел)

Много добре казано! Браво. Значи да знам следващия път кат паля цигара на предната седалка, че ще ми пламне резервоара които се намира под багажника.

Ти като палиш цигара всеки път ли правиш пожар?

Последсвията температурата на бутилката се повишава, газта се разширява (повишавасе на налягане).
И ботилката прай БУМ, цеписе по неко шев. Цялото това налягане го избива през 5-тата врата. И в АТМОСФЕРАТА се освобойдава голямо количесво пропан-бутан.

По закон бутилките са снабдени с предпазен клапан, тъй че ако той е изправен няма как да стане това цепване дето го разправяш.
Друг е въпроса че преди 10години примерно са се слагали кви ли не бутилки?
Така че всичко опира до това дали газовата ти отговаря на приетите наредби и дали е изправна?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 04 май 2007 5:52

Jogo_1 написа:Сега разбирам защо бившото шефче държеше служебните коли на бенз, и като го питах защо не сложи газ, каза, че бомби не иска :)

По-скоро сега разбираш, че е бил глупак. А повтаряйки думите му най-много да заприличаш на него.
Хайде всеки от вас, които плюете "бомбите" да обясни как така резервоарът на изгорялата кола не е останал цял!

Alex77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alex77 » Пет 04 май 2007 9:38

Колеги, искам да вметна нещо:
Рено Еспейс си има проблеми с ел.инсталация. Мой колега имаше такова и то се е палило. Същият ми е казвал, че поне половината еспейси са се палили. Може и да ме е излъгал, но процентът на запалени е много голям.

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пет 04 май 2007 19:21

В момента по дискавъри дават къща взривиласе от аерозол,така че вече никакви дезодоранти и прочие взривоопасно-терористични джаджи.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 05 май 2007 1:15

Пред мен един чисто нов мерцедес мл изгоря, та едно рено няма да изгори...
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... 406#561406

Който иска да кара на газ. Има право.

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Съб 05 май 2007 8:56

Проблема със запалването,независимо от вида на горивото се нарича неизправност.За най сигурно иначе се смята дизела,не случайно НАТО ползва само дизели.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”