Мнения за външен хард? Надеждност? ...?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- blagoykata
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
Мнения за външен хард? Надеждност? ...?
Моля, дайте мнения за външен хард (usb). Нов, по-голям хард ли да си купя за лаптопа или външен хард е по-доброто решение? Вероятни проблеми при боравене с такова "чудо" ? Посъветвайте ме и за марка. Бих искал да е поне 250 гигабайта (ако може и повече, в зависимост цена/гигабайти).
- Angeljordan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Имам външен харддиск на Пакард Бел, доволен съм.
Не ми е създавал грижи. Отчети факта, че го изпусках два пъти на земята и да чукна на дърво нищо му няма...
Когато го купувах държах да няма допълнително захранване, захранва се от USB.
Има случаи на лаптоп с два порта да не иска да го разпознае(при по-стари модели).
Като недостатък - ползва два порта USB.
Моя е 80 GB нямам идея как вървят сега като цени.

Не ми е създавал грижи. Отчети факта, че го изпусках два пъти на земята и да чукна на дърво нищо му няма...
Когато го купувах държах да няма допълнително захранване, захранва се от USB.
Има случаи на лаптоп с два порта да не иска да го разпознае(при по-стари модели).
Като недостатък - ползва два порта USB.
Моя е 80 GB нямам идея как вървят сега като цени.

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Читава усб кутия за 2.5" диск е около 40 лева, а за 3.5" диск е около 50 лева. Предимствата на 2.5" е, че няма нужда от допълнително захранване и издържат на известни физически сътресения, недостатъка е, че са по-бавни и по-скъпи, примерно 160 ГБ диск е около 100$ без ДДС. При 3.5" предимството е, че са доста по-евтини (за 100$ - 320/400ГБ) и по-бързи, недостатъка им е, че са по-големи и неудобни за носене, често чупят се при изтърване, нуждаят се от допълнително захранване за да бачкат - демек мъкнеш още един адаптер с теб и в движение не можеш да го ползваш - подходящ е, ако ще стои примерно в къщи или в офиса и няма да се разнася често.
Ако е нужна мобилност и удобство - 2.5", ако се търси максимум бързина и капацитет - 3.5"
П.П. Това което казва Вили, е добър вариант - един 160 или 200ГБ диск за лаптоп - мушкаш го в компа, а стария с една кутия от 40 лева става като УСБ памет, да си разнасяш документи с него
ето тук малко цени на 2.5" дискове
П.П. Ако ще взимаш диск за компа, хубаво е първо да разбереш дали е ATA или SATA настоящият ти
Ако е нужна мобилност и удобство - 2.5", ако се търси максимум бързина и капацитет - 3.5"
П.П. Това което казва Вили, е добър вариант - един 160 или 200ГБ диск за лаптоп - мушкаш го в компа, а стария с една кутия от 40 лева става като УСБ памет, да си разнасяш документи с него

ето тук малко цени на 2.5" дискове
П.П. Ако ще взимаш диск за компа, хубаво е първо да разбереш дали е ATA или SATA настоящият ти

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Asen_D написа:Да се намешам тук и аз....
Като единият ми е АТА ,а другият SATA проблемно ли е,
щот трансфера ми се струва че е бавен![]()
Теоретично не би трябвало да има разлика в скоростта между два физически еднакви диска, но единя с ATA, а другия със SATA. АТА интерфейса поддържа скорост на обмен до 133МБ/сек., а SATA1 - 150МБ/сек. което е по-бързо, но това означава, че самия интерфейс е по-бърз. Реално нормалните масови дискове са с трансфер около 80МБ/сек (максимална, а не средна скорост), което означава, че читав диск ще има еднакъв трансфер, независимо дали е с АТА или SATA интерфейс.
Най-честия проблем за бавен трансфер е фрагментацията на диска или липсата на свободно място по него. Отделно можеш да си конфигурираш така уиндоуса, че примерно суап-файла и временните файлове да са на единия диск, а работния ти документи и програми да са на другия.
Примерно, ако ползваш торенти често - това води до голямо натоварване на диска, на който или от който сийдваш и лийчваш и ако на същия този диск са ти и операционната система, рабтните документи и т.н. нормално е да усещаш забавяне в работата на компа...
- blagoykata
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
blagoykata написа:Харда ми е с интерфейс АТА - поне според моето търсене (MHV2080AT Fujitsu).
В каталога на Ресет за 2,5 инча има само S-ATA дискове. Цените на АТА и САТА почти еднакви ли са?
Тези не са SATA, всъщност SATA са само тези, които изрично в модела им пише SATA:
Toshiba HDD80GB Toshiba 9.5mm, 5400rpm, 8MB $70.20 $63.80
Seagate HDD80GB Seagate 9.5mm, 5400rpm, 8MB $70.80 $64.40
Hitachi HDD100GB HITACHI 9.5mm, 5400rpm, 8MB ask
HDD120GB Fujitsu 9.5mm, 5400rpm, 8MB $83.80 $76.20
Samsung HDD160GB Samsung 9.5mm, 5400rpm, 8MB $108.90 $99.00
Hitachi HDD160GB Hitachi 9.5mm, 5400rpm, 8MB ask
Върни се в “ОФФ-Топик - други”