Моля за съвети при отдаване под наем

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 14 ное 2007 12:50

hooligans написа:къде се намира това което давааш под наем ?

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Сря 14 ное 2007 13:09

Аз също давам едно еажче под наем първите две години доста съм испатил с наематели и съм си създал някакви критерии за подбор на хората.
1. Колко човека ще живеят в жилището
2. Колко от тях работят и какво (за да си направиш сметка какви пари взимат горе долу)
3. Винаги взимай депозит (поне един наем може и два ако жилището има мебели и сметки който могат да достигнат стойността на наема при нормална експлотация на жилището)
4. Сключвай договора за не повече от 1 година (наемите растът с всеки месец и след година не се знае какъв ще е наема)
5. В договора минимум 2 месеца предизвестие преди напускане/изгонване при нормални взаимоотношения (за да можеш през това време да си намериш други наематели)
6. Каквито и да са хората (колкото и да им вярваш) трябва да следиш дали всеки месец си плащат сметките (всичките)
7. В договора да има точка която да ги задължава да те предупреждават ако правят някакви промени (прекарване на интернет кабелна - то е на тяхно име но като не си платят и ги отрежат за да пуснат операторите услугата искат всичко на адреса да е платено)
8. Прозореца за плащане да е строго регламентиран (от 1-во - до 5-то число на месеца примерно)
9. Избягвай мъжките компании (най добре е да е семейство със стабилни доходи или препоръчани от познат хора).
има и други неща но това мисля че са най-основните
както и другите колеги споменаха повечето агенции са аматьори чиято цел е да си вземат комисионната независимо какви хора ще ти докарат
Имам и една примерна бланка за договор мога да ти я пратя ако искаш
Още един съвет при подписването на договора е хубаво да има 2-3-ма свидетели на подписването чиито имена се вписват в договора

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 14 ное 2007 13:50

благодаря много на всички ;)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 14 ное 2007 13:55

имаш ЛС

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Чет 15 ное 2007 14:36

Ех колеги, да знаех преди 2 месеца че сте такива паралии и давате апартаменти под наем (щото с приятелката ми си търсихме). Но сега ще знам, че ако изникне нещо мога да се обърна към вас!
Ще си позволя да се включа с мнение от другата страна (от тази която наема апартамента).
1. Когато има огледи на апартамента (независимо дали действаш през агенция или не) бъди и ти там за да видиш евентуалните кандидати, и след като видиш и харесаш някой, чак тогава направи избора кой да живее под наем в твоето жилище.
2. Задължително питай къде работят (важно е, все пак ще трябва да ти плащат с нещо)
3. Депозит - 1 месечен наем (колегите ти обясниха)
4. Едно мога да ти кажа - не взимай студенти за наематели (нали се сещаш - купони.... може да си намериш апартамента с Upgrade).
5. И едно последно нещо - имай приятелски отношения с наемателите! (личен съвет)

Успех с отдаването под наем! Дано да случих на наематели!!!

Потребителски аватар
dogggg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dogggg » Чет 15 ное 2007 15:11

До преди 2 месеца и аз имах наематели(млада двойка).Изтече им договора и те решиха да напуснат.Последния ден помогнах на момчето да си пренесе някои дреболии до колата и ААААА :shock , на голфа му има стикери на нашия форум,съфорумец бре.Както и да е,важното е да са съвестни хората които пуснеш в имота си .
Това мойто написано май няма много общо с темата. :?

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Чет 15 ное 2007 17:25

Овсен всииииииичко казано, и най-вече съветите на Dude, остана само да добавя :
1.включи инфлациуонна клауза(не е нужно да се ограничаваш със срок за една година). Сключи си го за съответния срок, като уговориш,че наемът подлежи на индексация в началото на всяка календарна година.
2. В случай, че - не дай си Боже, ти се наложи да търсиш някога някви пари, независимо,че си взел едномесечен наем депозит, то няма лошо и да завериш нотариално договора - ще ти послужи като основание за издаване на изпълнителен лист.
Заверката обаче крие някои рискове (като висока нотариална такса) и пр., така че - може и да е нож с две остриета!

vladovl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladovl » Чет 15 ное 2007 17:48

Ще те посъветвам в договора да упоменеш да не се отглеждат животини в апартамента!
Давам един апартамент под наем просто немога да ти опиша каква смрад беше след последните наематели като се изнесоха. Имаха котка и беше пикала гадината навсякаде, а това няма измирисване.
Няма да ти казвам колко нерви и пари ми струваше да се оправя и пак намирисва ....

Потребителски аватар
scirocco gt
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scirocco gt » Чет 15 ное 2007 17:56

One написа:
Ludia написа:от личен опит ще ти кажа - най-добре на познат.....колега, роднина нещо такова, за да са ти по-малко главоболията после :wink:

предпочитам да нямам финансови обвързаности с приятели и роднини
практиката ми показва, че след това горчиво съжалявам за това.
:да:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”