колеги, недейте така с Големия Съветник - преинстал

не е и кондензатор или някаква друга диващина по дъното, въпреки че не е изключено.

проблемът го имах и аз доскоро, почти го оправих, ама не съвсем, защото това оправия няма
каква е силата на една верига? правилно - колкото е на най-слабата й брънка. каква е скоростта на един компир? толкова, колкото е на ХАРД ДИСКА му! хард дисковете са bottle-neck-а на комповете от момента, в който процесорите излетяха в космоса

теоретичният максимум на трансфер на средностатистически диск е 10-ина мегабайта в секунда, обаче още при 1-2, максимум 3 - цялата система сгъва найлоните. особено проблемно е когато се сваля торент - диска трябва да чете и пише на 5000000 места по плочата, лекинко става луд. може да се намали броя на частите, които да се свалят едновременно - поне mTorrent клиента може - и се усеща осезаемо, ОБАЧЕ и скоростта на даунлоад спада
стари виндовси - по над годинка - имат склонност да дращят постоянно по пейдж файла, което натоварва диска още повече. стари дискове си се скапват по принцип. дисковете като капак и загряват и им пада капацитета

колкото повече партишъни на един диск има - толкова по-бавен става, горканчото. отделен въпрос е, че големите хардуерни отворковци съветват хард дисковете да се сменят на 1 година, защото надеждността им драстично спада след това. не всеки може, естествено, въпрос на джоб
след толкова глупости, които изписах (щото имам време - на бач съм) - виж си хард диска - ако ЯКО дращи по време, в което имаш проблеми, най-вероятно е от него.
ПС. рестартите също могат да се обяснят с диск - или бад секторс или прегряване.