И аз се замислям често над това. Нещата не вървят на добре, и това не е от вчера, а от години насам. Не ми се ще да намесвам политиката, но ми се струва, че нещата станаха МНОГО зле, откак един възрастен чужденец се върна от изгнание с идеята да ни ОПРАВИ. Всъщност оттогава насам България се управлява от две фирми - фирмата на Царя, и фирмата на Доган. Едните се занимават с туризъм, строителство и разни финансови измами, а другите държат земеделието и дърводобива.
Както и да е. Човек твърде бързо свиква с това, което има. Tyan и в други теми е споменавал, че сме сравнително добре, и т.н. Истината е, че нещата са сравнително добре само в София, Варна и Пловдив, като за последните два града не съм толкова сигурен. Докато живеех в София, в квартала ми - Симеоново, или на нашите - Гоце делчев, и аз разсъждавах горе долу като него. По простата причина, че (почти) всички около мен са общо взето задоволени, и нямат кой знае какви проблеми с доходите.
Напоследък обаче се подвизавам във Враца, и имам възможност да погледна нещата някак по-отстрани. Тук хората са бедни. Ама БЕДНИ. Работят от сутрин до вечер за жълти стотинки, с които едва свързват двата края. С такава заплата нямаш голям избор - не можеш да изтеглиш заем, за да започнеш свой бизнес, защото банките не те одобряват. Не можеш да се опънеш на шефа ти, който те експлоатира като куче, защото на момента ще те уволни, и друг ще заеме мястото ти. Не си и помисляш за почивка, за море, планина, а се чудиш как да осигуриш учебници и чанта за детето си (ако си имал смелостта да направиш такова, защото много хора нямат финансовата възможност да си го позволят). Единственият изход за много хора, е да отидат да работят в София като строителни работници, или да избягат в чужбина.
Просто системата тук в България е така устроена, че да се тъпче обикновения човек, да не му се дава да мръдне, за да има евтина работна ръка, и да могат да печелят добре големите фирми, от които се управлява държавата ни. И в други теми съм писал - данъчната система, банковата система, законите, правата и задълженията - всичко в тази държава е направено така, че обикновения човек да се натъпче на мястото му като работник без права, който от сутрин до вечер да мисли как да свърже двата края, да нахрани себе си и детето си, и да не му минават "глупости" през главата.
Държавата ни след 20г. ще е полу-циганска. Защо? Ами защото циганите са прости хора, които лесно се манипулират. Те вече могат да печелят избори, а колкото повече стават, толкова по-добре. По тази причина тези хора се толерират, никой не смее "копче" да им каже - та кой ще гласува на следващите избори, ако ги накараш да си платят тока?!
Има и друго нещо, за което се сещам. Цялото ни общество е супер консуматорско настроено, и това е резултат от ежедневната мозъчна атака чрез реклами, предавания, списания и т.н. Вижте в горната статия - за какво мисли един човек, когато припечели малко пари? Да си купи нов телефон, защото сегашния й вече й се струва "стар и ужасно грозен". Сигурен съм, че сегашния й телефон е на не повече от година, и върши работата, за която е предназначен перфектно. Познавам много хора, които едва връзват двата края, апартамента им се нуждае от ремонт, няма къде да живеят.. но дават последните си 1000лв за последен модел телефон, или пък ТВ, дори ги взимат на лизинг... Той не може гащите да си върже, но ми говори по телефон за 600лв, какъвто и аз нямам (не, че не мога да си го позволя, но това е просто ТЕЛЕФОН

).
В крайна сметка, нещата според мен в тази държава вървят доста на зле, и всеки, който има малко акъл, гледа да се спасява поединично. Който успее да се откъсне от дъното - добре, но за останалите хора живота е ад.